De Honderd Hardste Hiphoptracks van 2020!

Het jaren vangen in honderd tracks? Fiksen we voor je. Van BLM anthems tot Griselda posse cuts, en van Boy Better Know tot Peng Black Girls, dit zijn de honderd hardste hiphoptracks van 2020 volgens de HIJS redactie.

Natuurlijk droppen we niet alleen een lijst van 20 platen waar op geslapen is. Ook dit jaar hebben we een rijkgevulde playlist voor je: De 100 Hardste Hiphoptracks van 2020. Redactieleden Bowie van Loon, Jaap van der Doelen, Noah King en Sam Bos, head honcho Dave Vanderheijden en agenda-kingpin Loki kwamen elk met een sloot aan volgens hen écht essentiële tracks voor de lijst*. Daar zat hier en daar aardig wat overlap in, maar natuurlijk kwamen we gezamenlijk op veel meer dan honderd tracks uit.

Het puzzelen begon vervolgens met het besluit dat van elke release maar één track in de lijst zou komen. Zo kom je voor onmogelijke keuzes te staan als welke versie van ENNY’s briljante Peng Black Girls je in de lijst zet. De OG editie of toch de remix met Jorja Smith? En welke track van Conway pak je? Wat is de belangrijkste track van RTJ4? Na veel schuiven, haren trekken, zweten en interne discussie kwamen we met deze playlist. Die had makkelijk twee keer zo lang kunnen zijn, maar honderd leek ons een mooi aantal.

Je doet er net geen zes uur over het hele ding te beluisteren, en in die tijd hoor je natuurlijk wee een zwik tracks van Griselda, een partij gigantische grime bangers (Red Card!!), verschillende lockdown mijmeringen en BLM protestsongs als PIG FEET en Adembenemend. Er zijn Nederlandstalige tracks met accenten van Brussel tot Groningen, een Franse track over L’Hollandais, Engelstalige tracks met Londense en Schotse tongval, en Amerikaanse spraakpatronen van New York tot Atlanta. Er zijn sfeervolle instrumentals van Terilekst en Y’skid en jazzy sferen van Delic met Huda en saxofonist Benjamin Herman, en dankzij Moscow Death Brigade zelfs black metal gitaren op hiphopdrums, een combo die moeilijk voor te stellen is, en toch werkt.

Al met al is het een even veelzijdige als lekkere lijst geworden, al zeggen we het zelf. Een partij pokoes waar je de kerstdagen prima mee doorkomen kan. Dus zet Sky Radio even af, en bang de honderd hardste hiphoptracks van 2020 volgens de HIJS redactie door je speakers. Fijne feestdagen namens ons allemaal!

* Daniel wilde gewoon Ashafar. Die doet niet zo moeilijk.

UPDATE: Hieronder vind je de lijst op Spotify, maar als je liever Apple Music gebruikt, we got you.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 25 december 2020