Het grote vrijdag-releaseoverzicht is hier, omdat het nodig is

Holy shit! We werden vanochtend wakker en kwamen erachter dat onze releaseradar, DM en mailbox allemaal waren overgelopen door de grote hoeveelheid releases. En wat zit er veel moois tussen! We hebben ons niet laten beperken door taal, subgenre of iets dergelijks, dus we serveren in dit artikel een hele hoop! Tunes, albums, EP’s en nieuwtjes: scrollen maar!

Albums / EP’s:

Pete Philly & Perquisite – EON

In navolging van hun reünieshow in AFAS Live in het najaar van 2023, is er nu ook een heel nieuw album van Pete Philly & Perquisite! Hoewel de twee elkaar nooit compleet uit het oog verloren, waren de twee muzikanten benieuwd wat er gebeuren zou als ze weer samen de studio in zouden gaan. Voor ze het wisten zaten ze op zeven nummers en konden ze niet meer terug. Waarom de flow onderbreken? En dus staan er nu twaalf nieuwe tunes op EON, dat volgens hen gemaakt is “onder extreem burgelijke omstandigheden. Vroeger gingen we door tot we geen inspiratie meer hadden. Dat kon zomaar twee uur ‘s nachts worden. Nu moesten we op tijd stoppen omdat er kinderen opgehaald moesten worden.”

Slum Village – F.U.N.

In de tweede helft van hun twee maanden durende Europese tour, onthulden T3 en Young RJ de tracklist, releasedatum en artwork van hun nieuwe album F.U.N., wat ze ook nog op het podium verkondigden in Venlo. F.U.N. is het bewijs dat Slum Village ook bijna tien jaar (!) na het laatste album hun relaxte bounce niet is verloren. De groep verloor hun twee oprichters – Dilla en Baatin – maar houdt de soul van Detroit nog altijd hoog. De lijst met gast-artiesten is ook niet mals: Robert Glasper, Cordae, Karriem Riggins, Phat Kat, Eric Roberson, Larry June en Sango maken hun opwachting.

4batz – u made me a st4r

4batz, de balaclava-dragende artiest uit Dallas, die zijn intrede eind vorig jaar maakte met rauwe hoodvideo’s die een contrast vormden met zijn fluweelzachte sound, brengt vandaag zijn debuut-project u made me a st4r uit. En die titel is toepasselijk, want er staan inmiddels honderden miljoenen streams en views op zijn naam. Op de elf tracks tellende tape staan de singles die hij tot nu toe uitgebracht, maar ook nieuw materiaal, opgedeeld in acht hoofstukken. Hij lijmt het aan elkaar met interludes en besluit de tape met een remix met Kanye West. Opvallend, aangezien 4batz een distributie-deal heeft getekend bij Drizzy’s OVO-label. Op zich best chique dus, dat de 6 God vandaag niet zijn antwoord op Kendrick Lamar dropt, om 4batz te laten shinen.

BLOK – J.B. A.K.A.

BLOK, die je kent als member van SoulTrash, komt met zijn debuut-EP. J.B. A.K.A. draait om verschillende alter ego’s van de artiest, die symbool staan voor de ups en downs in zijn leven. Van verliefd worden tot de struggles op straat; deze tracks vermengen alle fases met elkaar. BLOK, Jethro, Jerry, JB, deze EP verkent al zijn aliassen door middel van een andere sound, een ander genre en een ander verhaal. Al die verhalen bij elkaar vormen een exclusief kijkje in zijn leven. Featurings zijn er van onder meer Kingsta, MC Lost en T.Milan.

Tunes:

Ronnie Flex – Desire

Ronnie meldt zich met een zomerhit, nadat Frenna en Jonna Fraser allebei al gigantische hits scoorden met respectievelijk Pretty Girls en Tuesday. Desire kan zomaar in dat rijtje streamingkanonnen belanden en toont een krappe week na Pincode Gekraakt het andere uiterste van Ronnie Flex. Big summer tune. Nu het goede week nog!

Cry – Big Cry

“Big Cry is back, you know what the fuck is going on!” Vier jaar na zijn laatste release is Cry terug met Bien achter de boards, om de eerste single van het album te lossen dat ze samen maakten. Een betere versie van de artiest die hij altijd al was, met meer gevoel voor emotie en voor melodie. En dan te bedenken dat Big Cry nog het nummer is dat het dichtst bij zijn ‘oude’ dingen komt. Het is niet meer de kleine, het is Big Cry nu. Volgende week staat ‘ie op onze cover – SPOILER – met een groot interview, voor nu check je de eerste single.

Ghostface Killah – Scar Tissue (ft. Nas)

Tony Starks is terug met zijn eerste album in vijf jaar tijd. Althans, bijna. 9 mei verschijnt Set The Tone, waarvoor hij heeft getekend bij Nas’ label Mass Appeal Recordings. Voor de eerste twee bundelen Ghost en Nasir meteen de krachten, zoals je vanochtend al kon lezen op onze Instagram-pagina. Scar Tissue is precies de knaller die je hoopt dat deze twee legendarische mc’s zouden afleveren. Headbanger!

Rapsody – 3:AM (ft. Erykah Badu)

En last but not least; de plaat die je echt nodig hebt op een druilerige vrijdag als dit. Twee queens met soul, waarvan de hoofartiest Rapsody, eigenhandig drie verses op een single weer terugbrengt. Waarom Erykah’s vocalen AutoTune bevatten is ons onduidelijk – ongetwijfeld wilde ze het zelf – maar Rapsody gooit in drie coupletten haar complete ziel eruit. Als dit nog maar de single is voor haar nieuwe album Please Don’t Cry, maken wij onszelf maar al te graag op voor wat de rest van die plaat gaat bieden. Alle bloemen van vandaag naar deze vrouwen, want dit ráááákt.

Geplaatst door bowie op 3 mei 2024