Twee dagen na ‘euphoria’: tien feiten over Kendrick Lamar’s eerste disstrack ooit

En daar was ‘ie ineens; euphoria, waarin Kendrick Lamar maar liefst zes minuten en vierentwintig seconden lang zijn haat uitspreekt voor Drake. De Canadese rapper wilde alle smoke, en probeert schijnbaar al sinds 2013 – toen Kendrick’s iconische verse op Control verschene – met vonken een vuur te laten ontbranden in K.Dot. Nu is het hem gelukt en heeft hij een boze Kung-Fu Kenny achter de microfoon gekregen. En wie boos is, maakt venijnige disstracks. De ondergronds borrelende rivaliteit die al sinds het begin van de carrières van de twee aanwezig is, is tot uitbarsting gekomen. We doken in de dubbele lagen van euphoria.

Op First Person Shooter deed J. Cole een poging de drie te verenigen met de zinnen “Love when they argue the hardest MC
Is it K-Dot? Is it Aubrey? Or me? / We the big three like we started a league / but right now, I feel like Muhammad Ali”, wat Kendrick deed besluiten om te spazzen op Like That van Metro Boomin en Future. Motherfuck the big three, nigga, it’s just big me, hoorden we daarop, gevolgd door een play op For All The Dogs, het album waarop Drizzy en Cole samen te horen waren. Dit was geen onderhuids dissen meer, zoals ze in het verleden vaker hadden gedaan.

Daarop kwamen drie antwoorden, waarvan er twee alweer offline zijn gehaald door de artiesten in kwestie. 7 Minute Drill is van Cole’s album Might Delete Later verdwenen, en Drake werd door de nabestaanden van Tupac gesommeerd om de met AI nagebootste stem van ‘Pac gevulde diss Taylor Made Freestyle offline te halen. Omdat Drake zelf de tussentijd vulde met memes die benadrukten dat hij het wachten beu was, kreeg Kendrick de tijd om te pennen. En die nam hij.

Kendrick vat een decennium-plus aan onderhuidse haat samen

De track symboliseert de vulkaan die er een decennium over deed om tot een kookpunt te komen, gereduceerd tot ongeveer zes-en-halve minuut. Het begint vrij rustig, als de meest kalm gebrachte disstrack ooit. Een lo-fi beat biedt Kendrick alle ruimte om de toon te zetten, tot de eerste beatswitch het beest in hem ontketent. Het vormt allemaal nog slechts de opmaat naar de meer knallende finale, waarin Kendrick in zijn beste Toronto-accent praat tot Drizzy. Drake en Kendrick halen al uit naar elkaar sinds dat laatstgenoemde zijn spraakmakende verse op Control loste, in 2013. Dot noemde toen de halve main stream-rapscene op – en iedereen zag het als inspiratie om harder te gaan. Behalve Drake, die het in interviews nogal persoonlijk nam. En waar Drake naar het schijnt achter gesloten deuren tegen Akademiks moest vertellen dat hij jaren op dit moment had gewacht, klínkt Kendrick Lamar daadwerkelijk zo.

Kendrick onderstreept de woorden van DMX

“I hate the way that you walk, the way that you talk/I hate the way that you dress”, rapt Kendrick in euphoria. Cliché? Op het eerste gehoor misschien. Maar hij parafraseert wat wijlen DMX zo’n twaalf jaar geleden letterlijk over Drake zei in The Breakfast Club.

Kendrick schiet recht op de man af met antwoorden

In Push Ups beweert Drake dat Kendrick een slechte deal heeft – een bal die K.Dot nu simpelweg terugkaatst. Smeriger wordt het als hij suggereert dat Drake heeft geprobeerd te sturen op een staakt-het-vuren voor Kendrick’s Like That-verse, en dat Drizzy hem zelfs gevraagd heeft voor een featuring. Kendrick kon daar niet mee akkoord gaan omdat, nou ja; “You know that we got some shit to address.” Later in de track schildert hij Drizzy af als afwezige vader.

Kendrick bant Drake van het ooit nog zeggen van het n-woord

“How many more Black features till you finally feel that you Black enough? / I like Drake with the melodies, I don’t like Drake when he act tough”, klinkt het in de track. Hij eindigt met hoe klote hij het vindt wanneer Drake het n-woord in de mond neemt. Dat Kendrick, als de belangrijkste mc van zijn generatie, zingend besluit met “Ooh.. We don’t wanna hear you say “n*gga” no more / We don’t wanna hear you say “n*gga” no more / Stop.” is niet alleen een poke naar de bi-raciale achtergrond van Drake, maar ook richting zijn stijl. En met het verbannen van het n-woord uit het vocabulaire van wite mensen, dat ook in Nederland afgelopen week weer een hot topic werd, dient hij een genadeslag toe.

Kendrick haalt de ghostwriters van Drake door de mangel

Wie zegt dat de iconische lines missen in euphoria, heeft slechts een keer geluisterd. Want “Ain’t 20v1, it’s 1v20 if I gotta smack n*ggas that write with you” is er eentje van het hoogste kaliber. Net als de zinnen in de vorige alinea, overigens.

Euphoria is Kendrick’s eerste disstrack ooit

Uiteraard heeft Kendrick gedurende zijn carrière schoten gelost richting Drake. Genoeg zelfs. En ook genoeg naar anderen. Maar hij heeft schoon genoeg van steken onder water. Toevoegend op wat DMX ooit in het interview zei over Drake: “I hate the way you sneak diss, if I catch flight, it’s gon’ be direct.” Daarmee onderstreept hij dat zijn eerste disstrack ooit er eentje moest zijn met gewicht, vol rhymes die direct gericht zijn aan de tegenstander.

Kendrick heeft de schema’s

“I love ‘em to death”, rapt Kendrick op de tweede van drie beats, verwijzend naar twee uit de vermeende ‘Big Three’ die elkaar lopen te knuffelen on stage. Maar geeft een draai aan die liefde: “and in eight bars I’ll explain that phrase.” Precies acht zinnen later dreigt hij te veranderen in YNW Melly, de rapper die veroordeeld werd voor het vermoorden van twee van zijn vrienden. My God.

“I love ‘em to death, and in eight bars, I’ll explain that phrase, huh
It’s nothin’ nobody can tell me, huh
I don’t wanna talk on no celly, huh
You know I got language barriers, huh
It’s no accent you can sell me, huh
Yeah, Cole and Aubrey know I’m a selfish nigga
The crown is heavy, huh
I pray they my real friends, if not, I’m YNW Melly”

Kendrick gaat niet te persoonlijk, althans, nog niet

Misschien was het een goede keuze om niet te persoonlijk te worden. Daarmee legt hij de bal weer in het Canadese kamp. Hij hint wel naar dat hij nog veel meer munitie heeft, dus hoe deze strijd verder verloopt hangt volledig af van welke invalshoek Drake nu gaat kiezen. Hij raakt Drizzy’s in zijn onzekerheden, maar doseert en overspeelt niet zijn hand. Het lijkt er voor nu op dat beide kemphanen zich nog hebben ingehouden en de belangrijkste munitie nog in de wapenkamer hebben liggen.

Kendrick heeft geleverd, ook voor Kobe

Waar velen dachten dat hij niet zou reageren met een losse track en het zou gebruiken als albumpromo – of single, kwam Kendrick’s respons uit het niets, op een dinsdagochtend. Random? Nee. Het was namelijk Honesty Day in Amerika, op 30 april, de dag dat hij het dropte. En daarnaast merkten veel luisteraars op dat, hoewel het nog niet officieel is, de YouTube-link voor Euphoria om precies 8:24 PM PST werd gepost. De rugnummers aan weerszijden van de dubbele punt in het tijdstempel waren van Kobe Bryant. Kobe is een duidelijke inspiratiebron voor de Compton MC. Al met al zou het toeval kunnen zijn, maar het is zeer onwaarschijnlijk.

Kendrick Lamar is altijd een grote fan geweest van Kobe Bryant. In 2017 hadden de twee beroemdheden uit Los Angeles een gesprek met Complex over hun individuele gebieden. De Lakers guard werd gevraagd of Kendrick, als rapper, hem deed denken aan spelers tegen wie hij heeft gespeeld in de NBA. “Ja, dat was ik!” zei Kobe. “Het is dezelfde honger – je stapt het veld op, we schieten hoofden eraf […] Ik wil niet horen dat Michael [Jordan] de beste speler ter wereld is. Ik wil niet horen dat ze hem Zwarte Jezus noemen.” K.Dot werd zeer hoog geprezen door de Black Mamba.

Door naar 2022, toen The Heart Part 5 werd uitgebracht in aanloop naar het album Mr. Morale & the Big Steppers. In de videoclip rapt hij: “Euphoria is glorified and made his” terwijl een deepfake van het gezicht van de toen pas overleden Kobe Bryant digitaal het gezicht van Kendrick verving.

Kendrick zet bars boven alles

Naarmate meer van de teksten worden ontleed, de laagjes worden afgepeld, wordt duidelijk hoe effectief euphoria is. Er zit zoveel in de track, en het is erg lang qua speelduur, dus is het is makkelijk om veel te missen. Maar K.Dot heeft het over de toe-eigening van de westcoast-cultuur, Drake die een zedenzaak afkoopt en nog veel meer. Push-Ups is daar eigenlijk amper mee te vergelijken. Het is bars boven vibe in een vete. Het is elementaire beledigingen versus een deconstructie van Drake’s hele imago. Wat moet Drake hierop antwoorden? Dat Kendrick klein is? Dat hij een vrouw heeft die Whitney heet? En dat hij muziek maakt die niet zoveel in de clubs te horen is als de zijne?

Voorzichtige conclusie

Precies, Kendrick heeft niet zoveel slippertjes gemaakt als Drake gedurende zijn carrière, dus er is simpelweg weinig om mee te voeden. Bovendien hint Lamar een tweede slag te slaan vóórdat Drake kan antwoorden: “Back To Back? I like that record / I’ma get back to that for the record.” Deze vete is een schaakspel geworden van het hoogste niveau. En wij mogen toekijken terwijl we niet eens een entreekaartje hebben hoeven kopen. Drake lijkt voor nu in ieder geval schaak te staan.

Geplaatst door bowie op 2 mei 2024