Postmen is “still alive and undefeated” op onze playlist-cover

Weinigen die de fusie tussen hiphop en reggae zo levendig vertolkten als Postmen; The Anonymous Mis, Shyrock en G-Boah vormden tussen 1998 – de release van ultieme klassieker Documents – en 2003 de harde kern van de groep, en werden op het podium aangevuld door wisselende live-muzikanten. Sinds 2008 staan oprichter Mis (Remon Stotijn) en zijn echtgenote Alyssa aan het roer van de movement. En waar het album Green nog onder de noemer Postman (met een A, in enkelvoud dus) werd uitgebracht, kiezen ze er nu voor om de oude groepsnaam weer te gebruiken. Wie goed oplette zag echter al dat The Anonymous Mis alleen op de cover van de plaat en op de persfoto’s stond. Van een reünie is op het nieuwe album Royals dus allerminst sprake.

Erg? Nee. Jammer? Ja. Want aan de naam Postmen hangt een sentiment van het eeuwige soort. Voor een oer-Hollandse productie uit 1998 klinkt Documents als een classic met internationale allure. Het is op het gehoor broeierig en zomers, maar Postmen heeft altijd in de kern een boodschap over te brengen. Het is dan ook te prijzen dat Mis die filosofie doortrekt naar Royals, dat gezien de titel niet anders kon verschijnen dan rond Koningsdag. De catchy hooks van Rollarocka hebben plaatsgemaakt voor de net zo pakkende refreinen van (grotendeels) Alyssa.

Door de coherente en warme mix van Royals was het moeilijk om te cherry picken. Uiteindelijk is de doorslag de timing van het uitbrengen van Rob ‘N Steal, dat is verschenen op een van de heetste dagen ooit in NL hiphop. 26 april was namelijk de dag dat Top Notch besloot een tune uit te brengen met een subtiel antwoord op Ronnie Flex’ Kees Closed, waarna Ronnie ongeveer 18 uur nodig had om een reply online te zetten. Pincodes en Pincode Gekraakt zorgden voor veel discussie, zeker online.

Middenin al het tumult lijkt The Anonymous Mis als Postmen met zijn visie te komen op zijn voormalige labelsituatie, en zijn algehele mening over hoe de muziekindustrie draait deze dagen. “I’m not the type who protest (…) but the game turned fans into clients, it’s all science” Alleen met de titel ‘Rob ‘N Steal’ valt al behoorlijk wat te speculeren, maar wie de lyrics checkt, kan zich vast een voorstelling maken over hoe Stotijn zich behandeld voelt. Zoals de visie op Postmen anno 2024 luidt: “Waarheid is de redding, liefde is de creatie.”

Uiteraard werd Mis ook weer geïllustreerd door Carlos Ribeiro voor de cover.

Beluister het Royals-album hier. En check onze hele playlist-update van deze week hieronder. Pro-tip: abonneer op de afspeellijst en je blijft altijd op de hoogte van onze updates!

Geplaatst door bowie op 30 april 2024