Wij gidsen je dit jaar door Robert Glasper’s North Sea Jazz!

Het Haagse festival I Love Hiphop en Brusselse Couleur Café zijn sinds vorige week achter de rug, Down The Rabbit Hole werd dit weekend afgerond en zowel WOO HAH! als North Sea Jazz staan op het programma voor dit weekend. Die laatste van dat stel heeft wel weer zo’n overvol programma vol van kwaliteit, dat we onze tips voor een weekend in Ahoy graag voor je op een rijtje zetten. Dit zijn de HIJS picks voor NSJ 2019!

Vrijdag 12 juli

De Brits-Nigeriaanse zanger Jacob Banks wordt gezien als een van de meest veelbelovende soulartiesten van dit moment. Al doet de benaming ‘soulartiest’ niet volledig recht aan deze 27-jarige singer-songwriter. In de veelzijdige muziek van Banks kom je ook hiphop, reggae en zelfs Nigeriaanse rootsmuziek tegen. Banks’ ster is rijzende, en dat bevestigt ook het mooie debuutalbum Village dat dit jaar verscheen.

Anita Baker

Samples van het werk van Anita Baker kom je tegen in tracks van onder meer MF DOOM, Ice Cube, a Tribe Called Quest, Lil Wayne en Mac Miller, maar op North Sea Jazz kun je bij de bron zelf terecht. Deze soul jazz & blues-legend is bezig met haar Farewell Tour en staat dit jaar voor de allereerste keer op North Sea Jazz. Inmiddels heeft Baker alweer acht Grammy’s op haar naam staan, plus vier American Music Awards en zeven Soul Train Music Awards. Verwacht een vurig soul-optreden, doordrenkt met passie.

De formatie The Internet die zangeres Syd en producer Matt Martians ooit begonnen is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige funk-/soulband waar niemand nog omheen kan. Los van elkaar brachten alle bandleden al een kluwen van fantastische soloalbums uit (zoals het onlangs verschenen Apollo XXI van bassist Steve Lacy), maar als collectief blijven ze meer dan de som der delen. Met een geluid dat laid back en gedreven tegelijk klinkt, veroverden ze eerder al Best Kept Secret en Lowlands, en North Sea Jazz zal voor het innovatieve vijftal vast geen uitzondering gaan vormen.

Robert Glasper

Elke editie van NSJ is er een artiest die alle drie de festivaldagen in de spotlight staat, en dit jaar is dat producer en toetsenist Robert Glasper. Een jaar of tien geleden was Glasper nog special guest tijdens de show van Q-Tip, dit jaar is hij het zelf die de special guests meeneemt. Op vrijdag zijn dat Chris Dave (Drumhedz), Derrick Hodge én Yasiin Bey (Mos Def). De ervaren Glasper zal ongetwijfeld goed uit de verf komen, en wij hopen dat meneer Bey zijn bevlekte reputatie als live performer voor de verandering eens oppoetst. Zijn uitstekende oeuvre verdient het!

Zaterdag 13 juli

Tank And The Bangas wordt aangevoerd door de flamboyante frontvrouw Tarriona ‘Tank’ Ball. Samen met haar bandleden creëert ze een bonte mix van traditionele soul, gospel en funk, gedreven door vlijmscherpe spoken word en hiphop. Een kleurrijke formatie uit New Orleans, waarvan we verwachten dat deze het publiek diep raken kan.

Masego is een Jamaicaans-Amerikaanse zanger met Zuid-Afrikaanse roots. Zijn stijl omschrijft hij het liefst als “TrapHouseJazz”; een unieke blend van hiphop, soul, jazz, en meer, want Masego wil geen enkele stijl uitsluiten. De multi-instrumentalist beheerst bovendien de tenor saxofoon, cello, piano, drums, gitaar en trompet, en wij zijn heel benieuwd naar hoe dat on stage uit gaat pakken.

Sly5thAve with Re:Freshed Orchestra: An Orchestral Tribute to Dr. Dre is een project van Sylvester Uzoma Onyejiaka II. De componist, arrangeur en producer brengt een orkestraal eerbetoon aan één van de grootste hiphopproducers aller tijden: Dr. Dre. Voor deze gelegenheid breidt Re:Freshed Orchestra zich uit tot een formatie van maar liefst 24 muzikanten, dus die Next Episode gaat vast en zeker lekker van het podium rollen.

Jorja Smith

Zondag 14 juli

Chance The Rapper wordt na zijn annulering gemist, maar in de Britse Jorja Smith is een fantastische vervanger gevonden. Deze dame gaat hard, sinds ze vorig jaar haar debuutalbum Lost & Found de wereld in slingerde. Dat leverde haar meteen drie Brit Awards-nominaties en een Grammy-nominatie op. Terecht, want niet alleen is ze een uitstekend songschrijver, maar ook nog eens een uitstekend live performer. Haar indringende, ietwat nasale stem en spannende combinatie van soul, jazz, grime en zelfs onvervalste 2-step blies ons vorig jaar al omver op Down The Rabbit Hole, dus vertrouw ons maar als we zeggen dat je dit niet missen wilt.

We stappen op zondag met een bonzend hart richting Lauryn Hill. Natuurlijk omdat we tijdens haar hoogtijdagen bij The Fugees en haar legendarische solodebuut allemaal een beetje verliefd op haar waren. Maar ook omdat Ms. Hill met haar onberekenbare tours in de jaren daarna, meer deed om haar legendarische reputatie af te breken dan op te bouwen. Het leverde haar dit jaar nog een fikse ruzie op met Robert Glasper, de hoofdgast op NSJ dit jaar. Het is te hopen dat de twee elkaar backstage niet tegenkomen. Maar ondanks alle controverses en wisselvallige performances, blijft Lauryn Hill een levende legende die voor altijd een plek in ons hart veroverd heeft. Niet gaan kijken is simpelweg geen optie. Ms. Hill geef je altijd een kans.

Zangeres Janelle Monáe maakte al eerder indruk op vorige edities van North Sea Jazz. Als ras-entertainer en stijlicoon inspireert en imponeert ze overal waar ze komt. Op haar ambitieuze conceptalbums rijgt ze het ene science-fiction concept na het andere aan elkaar, en legt ze net zo makkelijk een hete 16 bars neer, als dat ze soepel zingt over een synthlijn van Prince. Aangevuld met een zinderende liveshow is een optreden van Janelle Monáe een absolute must.

De Britse zangeres Poppy Ajudha wordt als veelbelovend gezien. Ze kreeg de jazzmuziek al vanaf haar vijfde jaar met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd ging ze nummers schrijven en leerde zichzelf gitaar spelen. Haar songteksten zijn doordrenkt van een sociaal-maatschappelijk bewustzijn, wat haar een vrouw met een missie maakt. Liefhebbers van Amy Winehouse raken vast snel beneveld door Ajudha’s jazzy klanken.

Vorig jaar kon je de Antwerpenaren van blackwave. tijdens POW! WOW! Rotterdam al in het M4H-gebied zien, en dit jaar keren ze terug naar de Maasstad. De jazzy beats van Willem Ardui en de soulvolle flow van rapper jaywalker nemen je mee naar de oldschool, laidback hiphop uit de vroege jaren negentig. Vergezeld door een band vol jazzmuzikanten, zullen ze ook het publiek van NSJ trakteren op een ijzersterke, diverse show, in een meeslepende vibe doorspekt met lekkere mellow funk.

Nog steeds keuzestress? Check de playlist hieronder, en wie weet helpt dat je op weg naar het maken van je planning!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 8 juli 2019