Volgende week zaterdag is het weer tijd voor hét hiphopevenement van Den Haag; I Love Hiphop Festival. Dit jaar vindt de festivaldag plaats op een hele nieuwe locatie; De Nieuwe Kerk! Je leest het goed, live hiphop in een kerk! Maar er is meer dan dat; er is namelijk een heel weekprogramma. We vonden die twee zakenzo noemenswaardig dat we kort spraken met Peter Oostinga van de organisatie over I Love Hiphop 2019.

I Love Hiphop is door de jaren heen een reizend festival geworden. Wat vond jij de tofste locatie?
“I Love Hiphop is een festival dat op verschillende plekken in Den Haag plaatsvindt, dus het reist binnen de stad. Ik denk dat het Theater aan het Spui een hele mooi locatie was voor onze editie in 2015, maar De Nieuwe Kerk wordt dit jaar ook heel erg dope om te zien.”

Ik kan me niet voorstellen dat $KEER & BOO$ daar straks staat te tieren. Hoe komen jullie bij die locatie en wat verwachten jullie ervan?
“Inmiddels is I Love Hiphop een begrip in Den Haag, ook bij verschillende instellingen en organisaties. De Nieuwe Kerk kwam op ons pad doordat we contact hadden met het Zuiderstrandtheater, de expoitant van De Nieuwe Kerk. Het leek hen tof om het festival op die locatie te hosten. Vanuit daar zijn we in gesprek geraakt en iedereen in ons team was ook erg enthousiast om het dit jaar daar te doen! Juist omdat het een locatie is die je niet verwacht bij rauwe hiphop, leek het ons een perfecte gelegenheid om te laten zien dat het perfect past!”

Er staan dit jaar weer een aantal internationale namen op de poster; Jeru The Damaja, Willie The Kid en Gorilla NEMS bijvoorbeeld. Hoe komt de line-up tot stand?
“Eigenlijk zijn we na een paar jaar onze pijlen op de nieuwere acts gericht te hebben erachter gekomen dat dat niet per sé meer bezoekers opleverde. Daarnaast misttten we bezoekers van buiten Den Haag die ook meer voor de buitenlandse en exclusieve boombap-hiphop kwamen. Dit jaar heb ik zelf het initiatief genomen om het roer weer om te gooien, maar ook de jeugd niet te passeren. In theater De Vaillant zijn optredens te checken van 3robi, Ashafar en nog meer lokale acts die nu landelijk noise maken. Willie The Kid en Gorilla NEMS heb ik zelf benaderd. De kosten van de buitenlandse acts zijn beduidend lager dan de Nederlandse new school acts, alhoewel de reiskosten natuurlijk iets hoger zijn.”

Met guys als Kypski en DJ WORM zetten jullie weer veel in op turntablism…
“Yes! Het uitgangspunt is dat I Love Hiphop ook echt de hele cultuur wil belichten met acts op hoog niveau. Persoonlijk mis ik dat bij veel festivals, maar ik begrijp het wel. Niet iedereen zit op een paar freaky dj’s of dansbattles te wachten als je puur voor rapacts komt. Maar ik ben ervan overtuigd dat bezoekers die er toevallig tegenaan lopen onder de indruk zullen zijn van de kunsten van artiesten in alle disciplines. Naar mijn mening is rappen het eenvoudigste element van de cultuur, maar dat wordt door veel mensen als hiphop gezien.”

De festivaldag is onderdeel van een hele ILHH-week. Wat zijn daarin de hoogtepunten volgens jou?
“Dat is lastig te zeggen, maar voor mij persoonlijk zijn de show van Wille The Kid, de vertoning van de documentaire over street artist KBTR, maar ook de combinatie van SugaCane met de Wouter Kiers Band dingen waar ik naar uitkijk. Een van de laatste toevoegingen aan de line up is Tony Beatbutcher, die ook echt live bizarre dingen doet met beats en cuts, dat is ook wel iets waar ik benieuwd naar ben!
Trouwens, er is vanaf 15 juni t/m 28 juni ook een expo te zien over I Love Hiphop door de jaren heen in het stadhuis, daarvan ben ik vooral benieuwd naar de reacties van mensen.”

Wat maakt I Love Hiphop uniek in het hiphopfestivallandschap?
”Zoals ik al eerder aangaf laat I Love Hiphop de hele cultuur zien en het is ook het enige vijfdaagse festival voor zover ik weet. Wij werken al jaren met best wel beperkte budgetten en daarom ben ik wel trots dat we elk jaar weer een dope en gevarieerd programma neer kunnen zetten met ons team.”

Info over het hele programma en de ticketverkoop van I Love Hiphop 2019 check je op de site van I Love Hiphop.

Meer Interviews