ADE 2024 wordt geopend met ’50 Years Of Dilla: Suite For Ma Dukes’

Op woensdag 16 oktober presenteren het Metropole Orkest en de Melkweg traditiegetrouw het openingsconcert van het Amsterdam Dance Event (ADE). ADE is ’s werelds grootste festival en conferentie voor elektronische muziek. Dit jaar brengt het Metropole Orkest in samenwerking met de veelzijdige multi-instrumentalist en componist Miguel Atwood-Ferguson een bijzonder eerbetoon aan J Dilla. De legendarische muzikant zou dit jaar zijn vijftigste verjaardag hebben gevierd. Dilla wordt gezien als een van de invloedrijkste producers en is een grote inspiratiebron voor hedendaagse elektronische muziek. De moeder van Dilla – Maureen Yancey, beter bekend als Ma Dukes – is dit jaar eregast van ADE. Zij zal het concert namens de familie van Dilla openen.

“De legendarische producer J Dilla wist door de MPC-sampler op een innovatieve manier te gebruiken, een unieke ‘relaxte’ stijl te ontwikkelen. Die bracht (instrumentale) hiphop naar een nieuwe muzikale hoogte. Tot op de dag van vandaag speelt deze herkenbare stijl een belangrijke rol in alle vormen van elektronische muziek”, meldt het persbericht. Waarvan akte. Dilla’s invloed is onherroepelijk een gigantische vingerafdruk geweest. In hiphop, maar ook ver daarbuiten.

Suite For Ma Dukes

Het werk van de in 2006 overleden producer inspireerde Miguel Atwood-Ferguson en Carlos Nino om Suite For Ma Dukes te maken. Wat in 2009 begon als een eerbetoon in de vorm van een korte EP, groeide uit tot een serie liveshows over de hele wereld. Omdat Dilla dit jaar 50 zou zijn geworden komt de show naar ADE. Voor het eerst wordt het uitgevoerd door Metropole Orkest. De moeder van Dilla, Maureen ‘Ma Dukes’ Yancey, komt met Miguel Atwood-Ferguson mee. Ze zal het concert openen, en is te gast tijdens de ADE-conferentie.

De afgelopen jaren is het openingsconcert in de Melkweg uitgegroeid tot een vernieuwend en indrukwekkend onderdeel van ADE. Na eerdere succesvolle samenwerkingen met Henrik Schwarz (2016), Jameszoo (2017), Colin Benders (2018), SOHN (2019), Weval (2021), Suzanne Ciani (2022) en Tinlicker (2023), verkent het Metropole Orkest dit jaar een andere kant van elektronische muziek. Die van de crossover met hiphop.

De kaartverkoop voor 50 Years of Dilla is inmiddels gestart via Ticketmaster. Meer informatie over het openingsconcert is te vinden op de websites van ADE en de Melkweg.

Geplaatst door bowie op 25 april 2024