Jiggy Djé en Sticks zijn en blijven Top Notch en droppen ‘Pincodes’

Daar is’ ie; het antwoord vanuit kamp Top Notch op Ronnie Flex’ track Kees Closed. Toch? Nee? Of misschien? Vannacht brachten Jiggy Djé en Sticks onaangekondigd de nieuwe track Pincodes uit. Die verscheen niet onder hun eigen artiestennamen op Spotify, maar onder de naam Top Notch. In de artiestenbio valt daar te lezen: “Niemand is groter dan het team.”

Het is een team effort dus, de nieuwe samenwerking. Dat wordt onderstreept door de gang-vocals waarin geschreeuwd wordt: “Top Notch, Noah’s Ark, Fakkelteit!”, zodra de drums (gekke beat hoor, Davey!) invallen. En er zitten behoorlijk wat passages in die men zou kunnen zien als schoten in de richting van Ronnie. De eerste twee bijvoorbeeld, die meteen te horen zijn zodra er op play is gedrukt. “Laat me er boven modaal in komen / hier doen we cijfers in het geheim net pincodes”, rapt Jiggy Djé.

Niet alleen een goede portie opschepperij – daar houden we überhaupt van – maar “hier doen we cijfers in het geheim”, kan doelen op dat de man het liefst achter gesloten deuren praat over contractuele bepalingen en afspraken, in plaats van voor de bühne. Iets waar Ronnie Flex begin dit jaar beduidend anders over dacht. Hij praatte openlijk in en op de (social) media over dat hij 8% van zijn album-inkomsten zou hebben gekregen, en over hoeveel hij zou zijn misgelopen.

“Ik doe het voor Kees!”

“Het is nooit anders geweest / als ik ’t niet doe voor mezelf dan ik doe het voor Kees!” horen we de CEO even later back-to-back rappen met Sticks. Toen de hel losbrak op Threads, bij Ronnie Flex’ opmaat naar Kees Closed, plaatste Sticks al een foto van hem, geflankeerd door Jiggy Djé en Kees de Koning. De caption luidde: “@jiggydje en @koningkees twee echte vrienden van me. waarvan ik weet dat je ze altijd kan bellen als er iets speelt, die klaarstaan met raad en daad en je goed willen zien gaan.” Het mocht duidelijk zijn; als er iets speelt praat je met iemand.

“Doen ik te directeurig of zijn mannen sikkeneurig? / Je carrière toch al op de tocht, dit doet de deur dicht / alles voor het innen maakt je in- en intreurig.” Het zou een masterclass rappen en gewoon brag ’n boasten kunnen zijn, maar het lijken op de man afgevuurde schoten. Daarmee lijkt Jiggy te beseffen dat dit nog altijd hiphop is; een tak van sport waarin je on wax, voor de ogen van het publiek, een vete kunt uitvechten. Praten kan óók op een beat. Dat is tenslotte waar Ronnie het gesprek wilde voeren.

Niemand is groter dan het team, laat Hef nogmaals weten in de outro. Doe relaxed.

Beluister Pincodes hieronder.

Geplaatst door bowie op 26 april 2024