Na een re-release en twee nieuwe platen van Westside Gunn, twee EP’s van Conway The Machine en Benny The Butcher die zijn click B$F voorstelde, is het nog lang niet klaar. Onze favoriete rapgilde genaamd Griselda claimt de nazomer met nog eens drie platen die hoog in de jaarlijsten kunnen gaan eindigen. De afgelopen tijd kwam er veel nieuws naar buiten rondom het label dat aandacht vangt van grootheden als Eminem, JAY-Z en Kanye West. Wij krijgen er geen genoeg van, en we hopen jullie ook niet. Alles op een rij.

#1: Westside Gunn’s debuutalbum op Shady Records komt eraan!

Nadat zowel Gunn als Conway in maart 2017 een deal tekenden bij Eminem’s Shady Records, torenden de verwachtingen boven alles en iedereen uit. Pas eind 2019 verscheen de eerste release, het groepsalbum W.W.C.D., waarvoor ook Benny The Butcher aansloot. De eerste soloplaat die onder de vlag van zowel Griselda als Shady gaat verschijnen is die van Westside Gunn. Veel details over Who Made The Sunshine zijn nog niet bekend, behalve dat de releasedatum op 28 augustus ligt, en dat het artwork dit keer niet door Virgil Abloh is gemaakt maar door Gunn’s eigen dochter WS Pootie. Op het internet wordt gespeculeerd over featurings van MF DOOM, Jadakiss en Boldy James. Zodra er meer nieuws is, hoor je het vast via ons IG-account.

#2: Boldy James gaat ook debuteren, maar dan op Griselda.

Eerder dit jaar loste Detroit-spitter Boldy James al twee projecten die tot onze favorieten van 2020 tot nu toe behoren. Eerst was er het intense album The Price Of Tea In China in samenwerking met The Alchemist, en daarna het gelaagde en psychedelische Manger On McNichols, dat hij maakte met Sterling Toles. Het leverde hem een contract op bij Griselda, en onder die vlag verschijnt op 14 augustus (da’s volgende week al, ja!) The Versace Tape. Net als zijn vorige twee releases, werkt hij daarvoor met één producer; Jay Versace, die ook het nummer Versace op Westside Gunn’s Pray For Paris produceerde. Is dat teveel Versace voor je? Hell, no. De tracklist is ook alvast los:

The Versace Tape

01. “Pony Down (Intro)”
02. “Maria”
03. “Nu Wave”
04. “Cartier” (Feat. El Camino)
05. “Brick Van Exel”
06. “Long Live Julio”
07. “Monte Cristo”
08. “Cardinal Sin”
09. “Bentayga”
10. “Roxycontin” (Feat. Westside Gunn, Keisha Plum, & Tiona Deniece)

#3: Conway dropt een track met Method Man als startschot van From A King To A GOD.

En dan is er -uiteraard- de nooit niet in de studio zittende Conway The Machine, die die bijnaam niet voor niets heeft. Na LULU en No One Mourns The Wicked kondigde hij meteen al de opvolger aan. Toch moet hij WSG en Boldy James vóór laten gaan. Augustus is voor hen, en in september is het weer zíjn beurt. Dan verschijnt From A King To A GOD, het album dat volgens hem als opmaat moet dienen naar zijn Shady Records-debuutalbum God Don’t Make Mistakes. Vooralsnog zónder de rondzoemende featuring van Drake (zou die dan op zijn Shady-plaat staan?), maar mét o.a. Dej Loaf, Freddie Gibbs, Havoc, Lloyd Banks en Method Man. En laat die laatstgenoemde nou op de eerste single staan die nu uit is. Check Lemon hieronder en de tracklist van het album daar weer onder.

From King To A GOD

01. From King… (prod. Daringer)
02. Fear of GOD [ft. DeJ Loaf] | (prod. Hit-Boy)
03. Lemon [ft. Method Man] | (prod. Daringer and Beat Butcha)
04. Dough & Damani (prod. The Alchemist and Daringer)
05. Juvenile Hell [ft. Havoc, Lloyd Banks and Flee Lord] | (prod. Havoc)
06. Death Is Sweeter…
07. Front Lines (prod. Beat Butcha)
08. To a GOD
09. Seen Everything But Jesus [ft. Freddie Gibbs] | (prod. Beat Butcha)
10. Spurs 3 [ft. Westside Gunn and Benny the Butcher] | (prod. Beat Butcha)
11. Forever Droppin’ Tears [ft. El Camino] | (prod. Erick Sermon

#4: En dan is er ook nog Armani Caesar ft. DJ Premier & Benny!

Na al dat testosteron is er dit jaar ook ruimte op de releasekalender gemaakt voor Armani Caesar. De eerste vrouwelijke rapper op het Griselda-label was al te horen op Flygod Is An Awesome God 2 en bracht deze week haar eerste single onder deze vlag uit. Daarvoor is flink uitgepakt. Een featuring van één van de mannen kon, waarschijnlijk wegens marketingtechnische redenen, niet ontbreken, maar ook achter de knoppen vinden we een hiphopcoryfee van formaat. DJ Premier levert namelijk de beat voor Simply Done. Heftige keys en scherpe cuts en scratches zorgen voor de perfecte ondergrond voor Armani om haar minachting voor concullega’s uit te spreken: “If you a weak bitch you gonna hate me/An insecure bitch can’t take me.” Heerlijke refrein-loze track met enkel bars. Wij zijn benieuwd naar méér.

We bespraken dit jaar vele eerdere releases van een van ’s werelds meest productieve hiphoplabels. Klik op de titels en lees!

Westside Gunn – Flyest Nig@@ In Charge Mixtape vol. 1

Westside Gunn – Pray For Paris

Westside Gunn – Flygod Is An Awesome God 2

Conway The Machine & The Alchemist – LULU

Conway The Machine & Big Ghost LTD – No One Mourns The Wicked (in een exclusief interview met de anonieme producer Big Ghost LTD.!)

Benny The Butcher & DJ Drama presents Black Soprano Family

Meer Nieuws