Met Pray For Paris ging Griselda Records-oprichter Westside Gunn all out. Van de spectaculaire lijst aan gastartiesten (o.a. Tyler, The Creator en Joey Bada$$), via het artwork (uit het tijdperk dat Virgil Abloh nog wél toffe art aan kon leveren) naar de producties (o.a. Alchemist en DJ Premier); alles ademde dat hij een grootse voltreffer wilde maken. Het werd zijn meest ambitieuze plaat tot nu toe, en genereerde tot ver in de mainstream media flinke aandacht. Een paar maanden later is er alweer een nieuwe plaat: Flygod Is An Awesome God 2. En natuurlijk duiken we daar met liefde in.

De Griselda-trein dendert voort en is niet van plan op korte termijn vaart te minderen. Conway The Machine kondigde zijn derde project van het jaar aan (From A King To A God coming soon!) en Westside Gunn is nu weer aan de beurt. De broeders uit Buffalo lijken elkaar constant op te stoken om nieuwe heat te brengen. Gunn vond dat de eerste verjaardag van zijn plaat Flygod Is An Awesome God niet voorbij kon gaan zonder een sequel ervan te droppen. Dus zo geschiedde.

En daarop is Westside Gunn weer waar hij vóór P4P was: met twee benen in de underground-scene, zijn oren gespitst op de straat. Geen featurings van grote namen hier, integendeel; hij schuift de volgende generatie artiesten naar voren. Zo zijn daar verschillende bijdragen van Stove God Cooks, die onlangs zijn plaat Reasonable Drought (met Roc Marciano op productie) uitbracht. Gunn vond dat die zó onderbelicht was en was uitermate gecharmeerd van hem, dat hij hem uitnodigde om een nummer mee te doen. Het resulteerde in maar liefst drie gastcoupletten van de rapper met een nogal merkwaardige flow. Die zette een handtekening onder een contract van The Conglomerate, het label van Busta Rhymes.

Hij doet mee op twee loosies die Westside Gunn eerder uitbracht. Voor de echte Griselda-fans zijn 1 More Hit en Bubba Chuck op deze plaat dus slechts ‘remixes’, maar ze passen perfect in de duistere (klassieke) sfeer van Gunn’s platen. Het toppunt van het trio aan Stove God Cooks-featurings is het wél nieuwe Jose Canseco. Op een soulvolle loop van STREETRUNNER rappen de twee hongerige mc’s elkaar naar grote hoogte.

 I follow the bricks, I seen the wizard behind the curtain (I seen it)
They talk big ‘til we catch ‘em in person
They talk big ‘til we shoot they Suburban (Brr, bah, bah)
Me and Emeril Lagasse should be the next Verzuz
Two stoves side by side, I bet I work him (I bet I work him)
I turned my granddaddy church parkin’ lot to a Church’s Chicken (Woo)
Take the braids out, let the hair hang like Mr. Perfect shit
– Stove God Cooks

Ook de echt grote beatmakers ontbreken. Natuurlijk is daar Griselda in house-beattikker Daringer, maar verder doen alleen Chuck Inglish en de voorgenoemde STREETRUNNER bij ons een belletje rinkelen.

Flygod Is An Awesome God 2 is niet zo interessant en bovenal niet zo goed als Pray For Paris, maar alsnog rapt Westside Gunn spreekwoordelijk zijn kont eraf. Hij hoeft maar wat over dure merken, drugsdeals en mooie wagens te bazelen om het dik te laten klinken, want tekstueel zijn lines als “The homie say I’m brazy, my Spanish bitch call me loco / Coco Chanel with the four-four, the high tops with the motos” niet bijster bijzonder. Het klinkt gewoon lekker.

“Bestaat er zoiets als tevéél Westside Gunn?”

Althans, dat vindt ondergetekende, want of je Gunn diggt is een kwestie van smaak; zijn hoge, nasale stem (die nog verder gaat dan die van Ghostface of Action Bronson) moet je maar net liggen. Ja, hij heeft een geweldige beatselectie en een stash vol toffe rhymes, maar zijn output goed checken vergt voor sommigen enige discipline. Gelukkig weet ook hij dat, en leveren onder meer Benny The Butcher, Boldy James, Rome Streetz en vooral Stove God Cooks puike verses voor de afwisseling.

Waar hij op de voorganger nogal eens het experiment opzocht, neemt hij je nu weer mee naar de kelder ergens in Buffalo. Flygod Is An Awesome God 2 is een half uurtje aan (niet enkel nieuwe) Gunn-rhymes -en een podium voor anderen- om ons warm te houden tot zijn Shady Records-debuutalbum. Zie het als een soort snelle snack in plaats van als een volledige maaltijd. Maar hadden we daar al wel genoeg trek in na de vullende gang die Pray For Paris was? Even op de rem trappen is er duidelijk niet bij in kamp Griselda. Who Made The Sunshine? moet nog voor het eind van de zomer verschijnen, dus van Westside Gunn zijn we voorlopig nog niet af.

Tot we dat wel zijn, blijven we ons afvragen: bestaat er eigenlijk wel zoiets als tevéél Westside Gunn?

Stream:

Meer Releases, Reviews