Trackmasters Tone en Poke en nog véél meer sprekers komen dit jaar naar ADE Beats

“Stacks on stacks van visitekaartjes wisselen er van hand, terwijl de tap trouw dienst doet”, schreven we in 2017 al over ADE Beats. “Er zijn vervelendere manieren om te netwerken.” Die stelling lijkt ook voor de editie van dit jaar op te gaan. De lustrum-editie van de conferentie waarop insiders uit de wereldwijde muziekindustrie teruggeven aan de scene door hun kennis te delen, stevent af op een veelbelovende tiende verjaardag.

ADE Beats | Deborah Mannis Gardner
Deborah Mannis Gardner. Foto: Gene Smirnov

Op 18 oktober vindt de conferentie met een focus op beats, bass en hiphop opnieuw de hele dag plaats in de Melkweg. Het hele programma check je op hun website, maar wij wilden alvast een paar parels eruit pikken. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd hoe het clearen van een sample in zijn werk gaat en wat daar allemaal bij komt kijken? Deborah Mannis-Gardner doet niet anders. Zij heeft gewerkt aan clearances voor tracks van onder meer Frank Ocean, Jay-Z, Drake, Dr. Dre, Kendrick Lamar, John Legend, Eminem, Rihanna, The Notorious B.I.G., Nicki Minaj, Mariah Carey en Beyoncé. Ze zal inzichten delen over haar werk en hoe ze de toekomst van sampling in het streaming-tijdperk ziet.

ADE Beats | Jiggens

Kersverse Top Notch-directeur en Noah’s Ark-oprichter Vincent Patty alias Jiggy Djé heeft zo’n beetje alles al zien gebeuren in de Nederlandse muziekindustrie, zowel als artiest als achter de schermen. Hij geeft een keynote speech over de rol van Top Notch/Noah’s Ark in het commerciële succes van rapmuziek in Nederland, en hoe ze zich proactief blijven aanpassen aan veranderingen in de muziekindustrie.

Hij is verre van de enige Nederlandse spreker: Josylvio zal met Chivv in gesprek gaan, Jebroer en de binnenkort tijdens POW! WOW! Rotterdam optredende Snelle vertellen samen met ROQ ’N Rolla-directeur Babek Arjang Far over de strategie van het label, en oprichters van Rotterdam Airlines Luciano Winter en Jairzinho komen samen met artiesten Young Ellens en Jack over de tienjarige historie van hun label vertellen.

ADE Beats | Gigi Lamayne

ADE beperkt zich bovendien niet tot muziek uit de westerse wereld. Iedereen die in de afgelopen jaren een beetje opgelet heeft, weet dat veel trends in hiphop, popmuziek, en bij uitstek de gebieden waar die overlappen, hun oorsprong in Afrika vinden. Een goed idee dus om de Zuid-Afrikaanse rapper/zangeres Gigi Lamayne uit te nodigen. Zij vertelt hoe ze de markt in haar thuisland, maar inmiddels ook die in Nigeria, Botswana en Namibia verovert.

En als laatste willen we nog een internationale hoogvlieger uitlichten die je boven deze post al ziet staan: Tone en Poke, beter bekend als Trackmasters. De producers achter het leeuwendeel van Nas zijn tweede album It Was Written, LL Cool J zijn legendarische posse-cut I Shot Ya, 50 Cent-klassieker Ghetto Qu’ran, en nog veel, véél meer, komen vertellen over hun roemrijke carrière. Kom ook langs, en wie weet kan jij ze wel vragen over hoe ze terugkijken op hun rol in de track die Fif uiteindelijk negen kogels deed vangen, en waarvan er ééntje nog altijd deels in zijn tong zit.

Het volledige programma van ADE Beats 2019 wordt binnenkort bekend gemaakt. Kaarten zijn vanaf nu te koop.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 28 augustus 2019