‘Thank You Jay Dee’: J Rocc zijn heilige graal van tribute mixen

De persoonlijke band met Dilla én extreem diep crates van J Rocc maken dat zijn tribute mixes inmiddels onovertroffen klassiekers zijn. Helaas is deze must voor elke Dilla-fan al jaren niet meer te krijgen. Tot nu.

Thank You Jay Dee

Door de jaren heen zijn er talloze Dilla-tributes gedaan, en daar zullen er alleen nog maar meer bij komen. Zo brachten The Roots in 2010 gratis een heerlijk instrumentaal cover album genaamd Dilla Joints uit (niet te vinden op streaming services, dus wees dankbaar dat Datpiff nog steeds bestaat). Busta Rhymes dropte in 2008 het geweldige Dillagence (misschien wel de beste plaat uit zijn carrière, en eveneens niet te vinden op streaming platforms. Maar ook hier geldt: Datpiff FTW). En onlangs verscheen nog Butcherin’ Donuts, een geïnspireerde blend tape met vocalen van Griselda’s Benny The Butcher op Dilla-instrumentals.

Maar als het aankomt op DJ-mixes, is er één serie die overal bovenuit torent. De Dilla tribute mix die alle andere tribute mixes overbodig maakt: J Rocc zijn kwartet getiteld Thank You Jay Dee. De turntablist die samen met Melo-D and Rhettmatic de Beat Junkies oprichtte, ontmoette Dilla aan het einde van de jaren ’90, toen fotograaf B+ de twee tijdens een fotoshoot aan elkaar voorstelde. J Rocc was toen echter al jaren fan, zo vertelde hij bij Soulection Radio.

“Hij had een remix gedaan voor Keith Murray, dat heette gewoon de Slum Village remix. Ik had zoiets van ‘yo, deze remix is dooope!’ en toen zag ik dat hij ook aan een Mad Skillz plaat had meegewerkt. (…) Die twee zijn mijn favorieten, dat deed me ‘I love this dude’ zeggen. Ik was een fanboy in de eerste plaats. Een hardcore Dilla nerd voordat ik hem ooit leerde kennen.”

Zijn persoonlijke band met hem én extreem diepe kennis van het werk van Dilla maken dat de tribute mixes die hij na diens overlijden deed onovertroffen zijn. Het eerste deel dropte een maand na Dilla’s overlijden, en was toen nog bedoeld als eerste van een trilogie, waarbij hij jaarlijks een deel dropte via de podcast van Stones Throw. Na de eerste drie had hij echter nog zoveel materiaal dat hij erin móest stoppen dat Thank You Jay Dee Act 4 er meteen achteraan gemixt werd. Deel drie en vier sluiten daardoor naadloos op elkaar aan.

De podcast verdween uiteindelijk, waarna Rappcats de mixes nog even als download aanbood. Ook die is inmiddels verdwenen. De eerste twee delen kregen daarnaast ooit een onofficiële CD release, maar die is al jarenlang uitverkocht. Op Youtube zijn de mixes nog altijd te vinden, maar voor wie ze anno 2021 nog in fatsoenlijke audiokwaliteit aan het eigen archief toe wil voegen, biedt zelfs Datpiff dit keer geen uitkomst. Vandaar dat we onze eigen archieven maar eens ingedoken zijn om een link te maken die de komende zeven dagen geldig is (shh, don’t tell the feds):

THANK YOU JAY DEE

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 13 februari 2021