Iedere zichzelf en legendarische muzikanten respecterende hiphopliefhebber denkt tussen 7 en 10 februari aan wijlen J Dilla. Dit jaar dopen wij ons eerbetoon tot Dilla-week. Met diverse artikelen en nieuwsposts op social media herdenken we een iconische en invloedrijke artiest. In de online zoektocht naar bronnen voor de artikelen stuitten we op een mash-up tape die het draaien -zeker deze week- meer dan waard is.

DJ- en producer Altered Crates uit Atlanta dook namelijk in de discografie van Dilla, om als fijnproever de beste beats te selecteren die passen onder de snerpende raps van Griselda’s Benny The Butcher. Het resultaat? Butcherin’ Donuts, een 26 minuten durende ervaring die je ervan doet overtuigen dat als Dilla nog had geleefd, deze collabo er ongetwijfeld ooit was gekomen.

Hoewel de titel anders doet vermoeden, gebruikt Altered Crates geen instrumentals van Dilla’s magnum opus uit 2006. En ook in Benny’s discografie graaft hij dieper dan de succesnummers die hij met gemak had kunnen nemen. Zo krijgt het normaal gesproken triomfantelijke All Business, een single van Hit-Boy, nu een melancholisch randje. En krijgt de a capella van Fast Eddie, een track van Tana Talk 3, de beat van Jay Dee’s remix van Mos Def’s Can U C The Pride In The Panther onder zich gemonteerd.

De mash-up als kunstvorm

Abstract Crates blijkt een meester in beatmatching, en voelt uitstekend aan welke woorden welke melodieën kunnen gebruiken. Het meest indrukwekkende aan de tape is de vocale productie. De manier waarop Benny’s norsheid gebruikt wordt als instrument, in contrast met Dilla’s zachtheid. Ja, Dilla heeft in zijn carrière genoeg harde beats er uitgeslagen, maar dat is niet waar Crates mee werkt. Het siert hem ook dat hij geen Donuts-beats heeft gekozen, wat dat is toch een beetje Mr. Bean die probeert om Whistler’s Mother te restaureren.

Het paradepaardje hier is A Crown For Dilla, een van Benny’s beste rapperformances met een van Dilla’s meest delikate instrumentals. ‘Crates’ weet er een track van te smeden die ademt. Maar in principe ‘werkt’ de combinatie gedurende de hele tape prima. Altered Crates mag in één adem genoemd worden met Amerigo Gazaway en maakt van mash-ups, iets dat vaak als corny wordt gezien, weer een kunstvorm.

Meer Releases, Reviews