STIKSTOF zorgt voor tweedaagse sloopwerkzaamheden in de AB

Ze wisten het zelf al, toen ze vol zelfvertrouwen met bortklopperij tegen ons vertelden: “Als we zometeen de AB slopen, gaat iedereen weer weten what’s up.” De woorden van hiphopcrew STIKSTOF stonden nog niet koud op onze website of het was al zover. Na een aantal try-outs stelden ze hun nieuwste plaat FAMILIE BOVEN ALLES voor aan het eigen publiek. Het gevolg: een rij vanaf de terrassen, over de hele Anspachlaan, richting de ingang van Ancienne Belgique.

RonnyHuana mocht de zaal, die al vroeg goed gevuld was, opwarmen en deed dat uiteraard met zijn zelfgeproduceerde en donkere beats. Het geluid pompte flink, en de Antwerpse mc spuugde zijn soms gitzwarte gedachten richting de knikkende koppen. De support-spot van vanavond komt niet uit het niets; hij mocht ook al de try-outs voorzien van zijn live-show. Die werkt hij in de AB af met hulp van zijn crew-maten DEPRI en SEL. Samen zorgen ze voor een rauwe sfeer, die zo blijkt later perfect aansluit bij de hoofdact.

Als de klok negen slaat, is de gigantische rij nog niet geslonken, waardoor STIKSTOF besluit hun introductie nog een paar minuten te rekken. Als Deejay Vega en Astro achter hun apparatuur plaats hebben genomen, gonst er een spanning door de zaal. De laatste bezoekers sluiten aan en de mc’s openen met NITRO, dezelfde intro-track als op het nieuwe album. De handen gaan de lucht in, de mc’s schetsen de sfeer in BXL en de beats klappen door de zaal. “Wij zijn STIKSTOF”, brult Zwangere Guy. “En we hebben zojuist ons nieuwe album gedropt. FAMILIE… BOVEN….” Uiteraard wordt de titel al scanderend afgemaakt door het publiek: “ALLEEEEEES!”

Deejay Vega zorgt voor de strakke doorloop en heeft daarbij een paar verrassingen. Hoe hij Big L’s Put It On erin gooit wanneer Guy het heeft over die track in de lyrics, hoe hij GRONDLEGGERS direct na de titeltrack van hun laatste worp smijt om hem zelf af te sluiten met zijn ‘eigen couplet’ en mc’s ‘Brak & Guy’ opzijstappen om de nadruk te leggen op de vaardigheden van de dj. Het is onvervalst een hiphopcrew die houdt van de ambacht. De microfoon-controle en de kalmte van Jazz zijn key, net als ZG die het feest kan aanzwengelen op ieder moment.

Echter zijn het geen roffe beats die het meeste indruk maken. Als de uitgeklede productie van SPIEGEL klinkt en Jazz van de lichtman slechts één spot op zich gericht krijgt, weet hij met zijn introspectieve teksten over zijn vroegere drugsverslaving de ramvolle AB muisstil te krijgen.

“Tot plots mijn kop zelfs stop zei
Mijn lichaam die stopte nie mee
Het voelde alsof ik iets kwijt was
Ik snapte ook niet waarom ik
Ik heb er nog tegen gevochten
In mijn kop alleen maar getik, tik
Maar nu dat ik kijk met een afstand
Ervaar ik het missen als meer.”

Guy, die met BEELDEN een tweeluik van de indrukwekkende track maakte, kan op hetzelfde collectieve handgeklap rekenen, maar na deze dubbele pitstop trappen de rappers het pedaal in om hun voet er niet meer af te halen. OVERLAST-knallers 2010 en Dobberman blijken inmiddels lijfliederen in het Brusselse (“TEK! TEK! TEK!”) en voor de track die ze in hun 101 Barz-sessie deden, komt Astro rappend naar voren. Al het voorgaande brengt de groep en de crowd richting het collectieve hoogtepunt. De hele zaak kolkt als er wordt gevraagd om een moshpit “tot fucking vanachter” en de wilde beat van AMBRAS invalt. ZEG ZE en klassieker FRONTAL toppen het geheel af. Een van de tracktitels omschrijft de sfeer in de zaal perfect: ALLES KAPOT!

Opvallend: er zijn bij de albumpresentatie van FAMILIE BOVEN ALLES daadwerkelijk families aanwezig: een man geniet met twee neefjes van 15 en 12 jaar van het optreden, en op de tribune staan een moeder en dochter samen met de handen in de lucht. Ook zij zien: STIKSTOF is brutaal en openhartig, en overtuigt in hun thuisstad met beide van die eigenschappen even flink. Als het publiek op dag twee maar een fractie heeft genoten als hoe avond één verliep, hebben ze al een topavond gehad. En óf BXL wist what’s up!

Geplaatst door bowie op 22 oktober 2021