Smerig harde raps en melodieuze zang: Sevn Alias is ‘OAKINN’

Het is amper te geloven dat Sevn Alias nog maar drie jaar in de game is. Met Twenty Four Sevn en kort daarna Ma3lish begon de come-up van de jonge Almeerse mc. Met zijn speelse doch onderkoelde rapstijl, lage stem en verhalende raps over de grimmige wereld waarin hij leeft lanceerde hij zichzelf binnen no time tot dé rapper van Nederland. Hij oogste mainstream succes met megahit Gass, flirtte met zomerse afrotrap en grime en liet een hele andere kant zien met In Amsterdam, maar vergat nooit te blijven trappen. Nu is er OAKINN, de eerste volledige release die hij uitbrengt na zijn vertrek bij Rotterdam Airlines.

Daarop bewijst Sevn nog altijd de traplife te leven. In de titeltrack speelt hij op een beat van AG Blaxx aanstekelijk met cadans in zijn couplet, terwijl hij ook woordspelingen gebruikt: “In trap, met gang, ben oakinn’ / trek saaf, schiet voor, ik loop in / blijf op de been net lowkicks / buit, ik pak dat, geen smoking!” De korte, snappy zinnen klinken vurig, alsof Sevn met elke lettergreep wil zeggen dat je bij de les moet blijven.

De track is tekenend voor de hele EP. Sevn doet –net als Ronnie Flex drie weken eerder- afstand van de Caribische riddims, maar dat betekent niet dat de raps niet catchy kunnen zijn. De oplettende luisteraar hoort al in de eerste seconden van Necklace dat hij voor die track inspriratie haalde uit Lil Pump’s Gucci Gang. Met lichte kraak in zijn stem: “Spend twaalf racks op een new chain!” Of het gaat om de gigantische ketting van het Ajax-logo die hij eind 2017 droeg is onduidelijk.

De flow- en tempowisselingen en het snel schakelen tussen smerig harde raps en melodieuze -soms met drama gebrachte- zang in die track is waar Sevn’s krachten samenkomen. Ook in het daaropvolgende Stacks weet hij te imponeren en staat de minimale ATL-trapproductie volledig in dienst van zijn vocalen. Verrassend zijn de rijmwoorden die hij niet als gebruikelijk op de laatste maar op de eerste tel van de instrumentatie neerlegt, terwijl de rijm soms midden in een zin zit. Het toont de leergierigheid en de ijzersterke pen-game van een rapper die niet bang is om nieuwe dingen te proberen.

“Ik ben op zoek naar / stacks de hele tijd alsof ik nu niet al genoeg maak / versta alleen maar money, mijn probleem niet als je troep praat (…) Alias, ik heb een goed hart, als je maar terugbetaalt voordat ik dadelijk op je stoep sta / cops scant m’n kenteken want ik ben blacka net Kunta / en ik zit in die VW, da’s verdacht dus het moest haast dat ze de waggie strippen terwijl we kijkend op de hoek staan…”

Sevn Alias maakt zich op voor de release van zijn nieuwe album Recasso, maar kon niet wachten om zijn fans alvast te trakteren op nieuwe muziek. Daarin doet hij eigenlijk gewoon wat hij het beste kan: op een ijskoude en kalme manier beschrijven hoe hij manoeuvreert in een donkere wereld tijdens zijn zoektocht naar geld, tussen ibahesj, vrouwen en drugs. P.M.O.I., noemt hij het zelf; Pak Money Op Instinct. Dat is wat Sevn doet, zelfs nu hij te bekend is om met het openbaar vervoer te reizen.

Beluister de EP, die verschijnt via Sevn’s eigen label 1OAK, hieronder via Spotify.

Geplaatst door bowie op 13 april 2018