Ronnie Flex’ trapalbum ‘NORI’ is voor de cultuur

“M’n naam? Het is NORI, geen Ronnie meer!”, liet Ronnie Flex vorige zomer al weten op Opgekomen, de streetsweeper van zijn ontzettend succesvolle album RÉMI. De track stond haaks op zowat alle andere op de plaat; waar Come Again, Red Me, Energie en Achteruit uitmondden in warme, dansbare tracks vol Caribische invloeden, luidde de track met Sevn Alias een nieuwe periode in; eentje vol ijskoude trap. En wat hij aankondigde als een EP is een volwaardig album geworden; NORI staat op Spotify en was hoog nodig.

Dat Ronnie een groot bewonderaar was van de Atlanta trapscene mag geen verrassing zijn. De invloeden sijpelen dan ook al jaren door zijn muziek. De muzikanten uit de hoofdstad van Georgia zijn al jaren bepalend voor wat er gebeurt in alle lagen van de hiphopscene. Het genre is ontwikkeld door namen als UGK, Master P en Three 6 Mafia; het gebruik van dubbel of zelfs driedubbel getimede hi-hats, heavy kicks uit drummachines als de Roland TR-808 en gelaagde synthesizer-partijen zorgde vaak voor een donkere sfeer in de producties.

In de 00’s kreeg trap, vernoemd naar de plaatsen waar drugsdeals plaatsvinden, een nieuwe impuls door T.I., Gucci Mane en Young Jeezy en is uiteindelijk gigantisch geworden door hits van Chief Keef en Future. Na 2010 verwerkten zelfs grote supersterren van buiten de hiphopscene zoals Beyonce, Katy Perry en Lady Gaga trapinvloeden in hun muziek, wat ervoor heeft gezorgd dat trap een nóg groter deel van de hiphopscene heeft ingenomen. Noem de laatste hiphopsensaties maar op; Migos, Lil Uzi Vert, Lil Yachty, Lil Pump, 6IX9INE; ze komen niet eens allemaal uit ATL maar kwamen wel allemaal op met de populaire trapsound.

Ook Ronnie Flex verwerkt al sinds het begin van zijn carrière trap in zijn muziek; al in 2012, op de eerste single van Yellow Claw, is hij te horen op een trapproductie en hij zal dat, zelfs in de periode waarin Nouveau Riche het Nederlandse hiphopgeluid domineerde met drukke instrumentaties vol bliepjes, blijven doen. Met als grootste cultklassieker In Een Jet, maar ook de intro van zijn debuutalbum, Snitchen Is Niet Mijn Lifestyle, zijn materiaal op New Wave en bijvoorbeeld Zonder Reden, een van de vele samenwerkingen op het debuut van Lil Kleine. Nu is het tijd om de trappende Ronnie beter te leren kennen en wie kan je beter introduceren op de plaat dan 4SHOBANGERS?

Saus is niet eens een intro; het is gewoon vlammen van begin tot eind op NORI. In triplet-flows legt Ronnie je meteen uit hoe het zit: “Ik heb die saus en ik had ‘t al, fuck wat je hoort broertje, fuck ‘em all / haal niks in je hoofd want we brengen die drummers naar buiten voor jou, net als carnaval!” Een beetje trap kan niet zonder ad-libs, dus de wow’s, sheesh, frrrr’s en yuh’s vliegen je van meet af aan om de oren, waarna Winne de track komt blessen met een erg frisse verse waarin hij ook nog Terilekst zijn naam creatief verwerk. Blijkt er na Simon nóg iemand te kunnen trappen waarvan je het niet had verwacht, en worden er zelfs generaties verenigd. Wat een aantal jaren geleden niet heel vanzelfsprekend was, overigens.

Zoals gezegd, rust pakken is er niet bij tijdens een luisterbeurt van NORI. De ratelende drums en hypnotiserende melodie van WOW pakken je meteen, waarna Ronnie zelf als host In Een Jet 2 aankondigt. De drop die volgt is snoeihard en als de rook van de bom -die Kan Niet Kiezen heet- is opgeklaard duikt Ronnie ook de subgenres van trap in; Non Stop heeft wat weg van Lil Uzi Vert’s XO Tour Liif3 en is Nederlandse emo-trap op z’n best. Om je uit die motion en weer bij de bij de les te halen is daar 100, waarop de bas én de humor de hoofdrol spelen; one-liners als “Maak haar nat net als een vlonder” en “Ben van Roffa dus ik ken d’r niet ik kon d’r” toveren hoe dan ook een glimlach op je gezicht wanneer je ze hoort.

De nieuwste hiphoptalenten van het land hebben Ronnie eveneens geïnspireerd, dus is het logisch dat Leafs (op Wat Is Love) en Jacin Trill een plekje hebben gekregen op NORI. Met laatstgenoemde haalt Ronnie het succes van Energie (waardoor hij bitches heeft gefixt) en kspreyopjebytch nog eens aan en heeft verderop op Geekin’ heeft hij ook nog wijze raad voor als je geilt op video-vixens: “Boy je moet nooit gaan met een bitch / als je haar ooit hebt gezien in een clip.”

“Het is geen popalbum, maar echt voor de liefhebber”, zei Ronnie gisteren in een interview met 3FM. Met die negen woorden beschrijft hij NORI eigenlijk perfect. Muziek die niet per sé gemaakt is voor de radio, maar misschien de radio wel overhaalt tot het draaien van meer hiphop die niet per sé radiovriendelijk is. NORI is belangrijk in een landschap waarin zelfs voormalig recht-toe-recht-aan-rappers zich wagen aan een bubbling- of dancehallritme, mede dankzij Ronnie. Nu beweegt hij juist precies de andere kant op en is het een kwestie van tijd vóórdat het geluid van Nederlandse hiphop meebeweegt.

De zomerse melodieën van RÉMI hebben plaatsgemaakt voor bassen, bars en flows. Ronnie Flex heeft een speels album -gemixt door DJ Waxfiend!- voor de cultuur, de straat en voor ons als hiphopliefhebbers gedropt. Het mooiste eraan is dat hij zich niet meer zo alleen voelt als ten tijde van het opnameproces van RÉMI. Waar hij toen de eenzame Ronnie was die zich afzonderde in de studio, is op NORI een Ronnie te horen die met vrienden flext in de club, ondertussen zijn geld uitgeeft en vervolgens een moshpit bouwt; hard, roekeloos en lomp.

Beluister NORI hieronder via Spotify:

Geplaatst door bowie op 23 maart 2018