Rust zacht, Feis

Het nieuwe jaar kan voor Ecktuh Ecktuh en alle andere vrienden, familie en fans van Feis niet triester beginnen. Op de ochtend van 1 januari 2019 is Feis overleden. Het AD bericht dat hij slachtoffer van een schietpartij op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam geworden is.


Foto: Willem de Kam

Kort na vijf uur vanmorgen was er een schietpartij op de Nieuwe Binnenweg. Een slachtoffer zakte ter plekke ineen en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De ander meldde zich zelf in het ziekenhuis. De politie arresteerde zeven verdachten op het Heemraadsplein. Na het lossen van schoten gaven deze verdachten zich over.

Feis vertelde HIJS enkele jaren terug nog in ‘Tussen De Regels’ over zijn favoriete verse: I Gave You Power van Nas. Het filmische van de track inspireerde hem, en hij was onder de indruk van de twist aan het einde van het verhaal, dat vanuit het perspectief van een oud pistool geschreven is. “De persoon die hem in zijn handen heeft, wordt uiteindelijk neergehaald”, zei hij toen. “Het pistool valt, iemand anders raapt hem op en gaat er met ’m vandoor. Hij is nog lang niet klaar met het leven, hij gaat nog meer mensen vermoorden.”

Hoe wrang is het dat hij nu zelf veel te vroeg aan zijn einde gekomen is door wapengeweld. In een straat die hij zelf talloze keren bewandeld heeft, want Feis was een benaderbaar persoon die je makkelijk tegen het lijf kon lopen in Rotterdam. In 2014 koos hij er zelfs bewust voor zijn plaat Gebouwd Voor Dit eerst op straat direct aan zijn fans te verkopen, ruim voordat deze op de streamingdiensten terecht kwam. Voor de deur van het Hiphophuis in zijn eigen Rotterdam bijvoorbeeld. Het maakte dat hij een band opbouwde met zijn luisteraars die sterker was dan bij veel andere rappers. Social media? Social libi.

Ondanks dat kon Feis, met zijn rauwe stem en passend stoïcijns voorkomen, bijna verlegen zijn wanneer hij zichzelf daadwerkelijk opende. Dat leek grofweg een jaar later ten minste het geval, toen zijn album Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen uitkwam. In datzelfde eerdergenoemde Hiphophuis was kort daarvoor een luistersessie van de plaat, waarbij het vooral zijn goede vriend en Ecktuh Ecktuh frontman Winne was, die het woord nam. Feis was wat beschonken, wellicht om zichzelf een paar slokken moed in te drinken.

Een plaat als deze in een publieke setting laten beluisteren, te midden van een zaal vol oordelende blikken, is namelijk niet niks. Met tracks als Let Maar Niet Op Mij en Loslaten legde hij zijn ziel bloot, wat resulteerde in een diepgravende, melancholieke plaat. Hij had zich niet druk hoeven maken. Juist het lef dat hij toonde door voorbij het clichébeeld van de ongenaakbare straatsoldaat te stappen, en zichzelf zo open te stellen, bleek de grote kracht van wat hij gemaakt had.

We zijn Feis dankbaar voor alle clipshoots, radiosessies en concerten die we met hem mee hebben mogen maken. Dit is nieuws dat hard binnenkomt op onze redactie, maar ongetwijfeld nog veel harder bij iedereen die hem tot vriend in hun leven mochten rekenen. We wensen hen dan ook allemaal veel sterkte toe.

Rust zacht, Feis. We gaan je missen.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 1 januari 2019