Rico & Guan maakten Spielberg “en van het één kwam het album.”

Het is alweer zeven jaar geleden dat hij op eigen titel muziek uitbracht. Het zomerse Irie geldt binnen onze redactie altijd nog als go to-album bij stevige zonnestralen. Echter zag het leven van Rico er de afgelopen jaren een stuk donkerder uit. Niet dat hij stilzat hoor, want in 2017 verscheen nog IZM, in samenwerking met Sticks en Kubus, hij deed een paar gastcoupletten op Stickmatic en hij begeleidde vele jongeren bij De Fakkelteit. Daar kwam hij ook Guan tegen. De eerste track die ze samen maakten is nu verschenen als single.

Samen stonden Rico & Guan (member van DFG, net als Zero en Frodeau die onlangs voorbijkwamen op deze site) de afgelopen tijd al op ‘digitale podia’. Ze gaven alvast een sneak peek van hun album op het op internet uitgezonden Bevrijdingsfestival Overijssel en in het NPO3-programma Muziekstad. Vanaf nu is het echter tijd om de muziek ook daadwerkelijk los te laten.

Once upon a time in Zwollywood

Spielberg kent een trage, donkere maar ademende trapproductie die Rico ruimte biedt om het donkere jaar 2020 te vangen. In korte zinnen en bijzinnen asocieert hij losjes over de beat. De ene zin volgt uiteraard logisch op de andere, maar twee zinnen later krijg je alweer een hele andere kijk in zijn brein. “Ready voor de reis, once upon a time in Zwollywood / Rico Tarantino, in quarantaine, uit angst voor verspreiding van ellende, van misères / mondkap in m’n kontzak.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rico (@ricoftg)

“Met Spielberg begint deze muzikale reis”, laat Rico weten in een Instagram-post. “Guan, de producer van dit album, liep als klein kind al rond bij de soundcheck tijdens de releaseparty van Vloeistof in Eureka Zwolle. Jaren later kwam hij altijd langs bij De Fakkelteit, mijn ontmoetingsruimte waar jongeren bezig kunnen met rap, spoken word en beats. Een paar maanden voordat die hele corona tori begon, kwam hij met deze beat door. Van het één kwam een album.”

Tongbrekend refrein

Het is het eerste wapenfeit van een samenwerking tussen productiehuis De Nieuwe Oost Pop, Fakkelteit Recordings en Top Notch / Noah’s Ark. Het is dan ook een team effort, inclusief de sound van nu met oog voor de ambacht. Hiphop in de puurst mogelijke vorm.

Hij laat zich verleiden tot een harde triplet-flow in de tweede verse, en laat weten niet op een podium te willen staan waar men alleen komt om aapjes te kijken. Daarnaast blaast hij een Mr. Lee-classic nieuw leven in. Ook indrukwekkend is de tongbrekende zin in het refrein, die je ‘De kat die krabt de krullen van de trap’ laat vergeten. Hoe dat allemaal klinkt moet je toch echt zelf ervaren. Stream ‘Spielberg’ hieronder.

Welkom terug, Ri!

Geplaatst door bowie op 7 juli 2021