Queens spitter SHIRT zoekt naar ‘Pure Beauty’ op zijn eerste plaat met een streepjescode

Na jarenlang op eigen houtje albums gedropt te hebben via verschillende online kanalen, brengt SHIRT vandaag Pure Beauty uit, zijn eerste album met een streepjescode. Vier jaar geleden tipten we je al zijn releases te checken, en dit jaar volgde niemand anders dan Jack White ons voorbeeld, door hem als eerste rapper op zijn label Third Man Records te tekenen.

Op Pure Beauty worden opnieuw rauwe samples met scherpe raps gecombineerd, raps waarin SHIRT alles wat hem beweegt onder de loep legt. “Rap is voor mij meer dan alleen woorden op een beat —al zijn woorden op wat drums fucking incredible“, vertelt hij in een interview aan DJBooth. “Het schrijven ervan is voor mij een opening om aan real talk te kunnen doen. Vervolgens het ritme begrijpen, en mijn gedachten en kritisch denkvermogen aan te scherpen.”

De multidisciplinair kunstenaar (naast rappen doet onder meer aan houtbeschildering, illegale Nike Adidas collabo gear verkopen, en sneeuwballen hosselen. Nee, echt. Letterlijke sneeuwballen.) heeft uitgesproken ideeën gevormd over wat hij als waardevolle kunst ziet: “Ik denk dat ik van kunst houd die sterke punten op een simpele, directe manier communiceert. Ik houd niet van gecompliceerde, langdradige, slim-om-het-slim-zijn shit. Ik houd van alledaagse objecten die tot kunst verheven zijn. Ik houd van kunst die ons laat zien wat we misschien over het hoofd gezien hebben.”

Op Pure Beauty hoor je hoe die ideeën op beats verder tot wasdom komen. Over dezelfde sample van Cymande’s Dove die Diamond D twintig jaar geleden flipte voor Fugees klassieker The Score bijvoorbeeld, en die op Snowbeach nog steeds fris klinkt. Of over een partij steeldrums, zoals op Climate Change, waar het instrument ineens van alle Caribische swing ontdaan is en nog kouder en nerveuzer klinkt dan het bij The Clipse ooit deed. En in de openingszin van Flight Home omschrijft hij zichzelf en zijn attitude treffend in één zin:

“I’m Sheek Louch tryin’ to cop Picasso’s, n*gga”

Pure Beauty is vanaf nu verkrijgbaar op alle grote streamingdiensten en in maart op vinyl.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 9 februari 2018