Esko nam met zijn 808’s en een hoop vrienden 013 over

Esko staat al jaren aan de top wat 808’s betreft. De producer komt met loeizware trapbassen, maar verbreedt regelmatig zijn oeuvre met een zomerse hit (Hey Meisje bijvoorbeeld), een poptrack of een afrotrap-joint. Met zijn eigen album Beats By Esko profileerde hij zich begin dit jaar meer dan ooit als artiest in plaats van als producer. De volgende stap is een eigen avond; na de eerste editie in Utrecht streek ‘Beats By Esko & Friends’ afgelopen weekend neer in de Tilburgse 013. Wij waren erbij voor een verslag én een dikke serie zwart-wit-pics!

Het concept: Esko rapt wat eigen tracks, en host en back-upt bij alle door hem uitgenodigde vrienden die een set van twintig minuten komen rocken. Artiesten uit zijn eigen Van Klasse-stal bijten het spits af in een goedgevulde zaal. Woenzelaar laat meteen horen wat men van vanavond kan verwachten; kneiterhard afgemixte pokoes voor in de club. Esko’s geluid is vol, pompend en dik. Iets waar Lauwtje overduidelijk nog aan moet wennen live; ze overschreeuwt zichzelf om boven de dikke bassen uit te komen en klinkt daardoor niet zo relaxed als op haar studiowerk.

Young Ellens en JoeyAK zijn al een stapje verder en weten de zaal te overtuigen. Eerstgenoemde met Pray For Job, de ander met Hoofd Heet. Het zijn niet louter Esko-producties die lekker landen in 013, maar de producer is wel de verbindende factor. Tussen de twee sets wordt HUTS gespeeld, waarop beide rappers te horen zijn zodat ze elkaar kunnen aflossen.

Daarna is het tijd voor Josylvio, die de hits aaneenrijgt. Naast Hey Meisje horen we Skittle Stacking, Catch Up, Westside, Op Je Hoede en Le7nesh in rap tempo passeren. Het maakt niet uit of het nou tropisch of bangend klinkt; Josylvio kan op alle beats uit de voeten met creatieve flows. Esko gaat eigenlijk op al zijn eigen producties heerlijk en wijst het publiek regelmatig met zijn handen of een smerig vertrekkend gezicht de basdrop aan. 

Mula B is er vervolgens om de avond af te sluiten. Met veel instrumentals van IliassOpDeBeat onder de play-knop kan het niet fout, maar ook hij kan het niet laten om na razen door zijn eigen set ook nog even op Esko-beats te rappen. Zo komt zijn deel van de Wilden Westen x Van Klasse collabo Lijst voorbij en is het daarna tijd voor een nieuwe versie van HUTS: “Reeemix a niffooo!”

Esko krijgt het publiek continu in beweging met zijn producties. Tussen de sets door laat hij ook nog wat beats horen als Kifesh en roept hij wat vechtersbazen tot de orde: “Dus zo gaan jullie met elkaar om?”, zegt hij terwijl hij een losgescheurde capuchon aanpakt uit het publiek. “Zo kun je niet zijn, we zijn hier om te genieten met elkaar, toch.” De grote, sympathieke Esko is de verbindende factor van de Nederlandse hiphopscene en laat een goede indruk achter op het podium, zowel muzikaal als persoonlijk.

Geplaatst door bowie op 3 december 2018