De ‘Bliksem’ tour van Zwart Licht is voorbij en wij waren bij de laatste show in 013

De dag na Koningsdag om 20:00 beginnen met een hiphopprogramma in 013? Om de hoek zijn ze net klaar met het opruimen van het afval waar duizenden mensen de dag ervoor de Korte Heuvel mee hebben bevuild. In de kleine zaal van het poppodium is het verdacht rustig. Toch staan er niet de minste hiphopacts geprogrammeerd: Zwart Licht doet Tilburg aan om hun Bliksem tour, vernoemd naar hun onlangs verschenen album, af te sluiten en ze hebben Wakeem gevraagd om de avond te openen. Moesten we bij zijn, natuurlijk.

Wakeem opent -samen met frequent collaborator en homie T.Dutty en DJ D-Onn- met een goede mix van ouder en nieuw materiaal. De introtrack is nog onuitgebracht, recente bangers als Ready To Blow en Vd Low Low doen steady hun werk en Afa De Gwan zorgt voor een golf van herkenning in Tilburg. De banger is in krap ‘n jaar tijd uitgegroeid tot een anthem, dat door velen werd opgepikt. Ook door het Rotterdamse grime-collectief Noizboiz, dat hem en T.Dutty uitnodigde om op hun album Techniek te springen. Rapper XL is ook aanwezig en komt van achter de coulissen vandaan om Wat Ik Wil Zien te perfomen en de tune is dan ook het hoogtepunt van de set.

Na een korte pauze is het tijd voor Zwart Licht, die de halflege zaal zien als halfvol en Tilburg komen blessen met een harde live-show. De energie van het trio van meet af aan hoog en blijft dat ook tijdens de ruim tachtig minuten die volgen. De show staat in het teken van Bliksem, maar dat ze niets van hun uitstekende live-reputatie van weleer hebben ingeleverd blijkt uit de uitmuntende wisselwerking, de strakke delivery en de perfect afgemixte producties die uit de speakers klinken. Inmiddels is de zaal wat voller en komt Hayzee ook achter de draaitafels vandaan om zijn raps op Who Dis en Spirit te doen. Het is even wennen, maar hij perfomt het alsof hij nooit anders heeft gedaan. Sowieso is het genieten in 013. De agressie van Gunshots en Disrespect, de diepere lagen van Koningsdag en Schoon Schip en de boodschap van het sterke, knallende Zwarte Hollanders; Leeroy en Akwasi brengen het allemaal moeiteloos over bij de crowd. De rappers proberen te betrappen op een zwak moment is onmogelijk.

Helemaal memorabel wordt de show als er een Bliksemschicht-segmentje gespeeld wordt en vervolgens een grime-cypher ontstaat waarvoor XL, Wakeem en T.Dutty on stage worden geroepen. De microfoon wordt in estafette-stijl doorgegeven en er worden zowel oude als nieuwe coupletten gebost. Het publiek wordt er actiever van. Zo actief zelfs, dat bij afsluiter Vanaf Nu niet eens meer gerapt hoeft te worden door de artiesten op het podium. Akwasi houdt tijdens het eerste couplet zelfs zijn handen op zijn rug. Leeroy rapt de verse van zijn partner zonder mic en samen met het publiek, wat zorgt voor de ultieme afsluiter. Een staande ovatie voor de Amsterdamse crew. Hun performance heeft, zelfs na zo’n lange afwezigheid als groep, helemaal niets geleden en draait hoe dan ook mee in de top van het Nederlandse live-circuit.

Lees hier (nog eens) hoe we de lyrics van Bliksem bespraken met Zwart Licht.

Geplaatst door bowie op 7 mei 2018