Cardi B rekent af met alle haters op haar album ‘Invasion Of Privacy’

We schreven het al begin dit jaar; Cardi B’s nieuwe album staat in onze top-3 meest veelbelovende releases van 2018. “Een dame die bij elke lettergreep die uit haar mond komt geen seconde twijfel overlaat over waar ze vandaan komt. (…) Een dame die niks dan ongebreideld zelfvertrouwen uitstraalt in woord en flow. Kortom, een persoonlijkheid.” Nu is het zover; dat album is uit en heet Invasion Of Privacy.

Na indruk gemaakt te hebben met Bodak Yellow, Bartier Cardi en haar bijdrage op Bruno Mars’ Finesse, levert de 25-jarige Belcalis Alanzar, geboren en getogen in The Bronx, haar grootse debuutalbum Invasion Of Privacy af. Met natuurlijk haar eigen eerste monsterhit erop, maar ook wat meer catchy clubtracks. Echter is het kijkje in het leven van de New Yorkse schone het sterkste punt van het album.

In Thru Your Phone gaat ze dieper in op thema’s als ontrouw, waarover ze al sprak op Be Careful, waardoor veel fans denken dat dit soort nummers gaat over haar relatie met Migos-rapper Offset. Het sterrenkoppel werd namelijk de afgelopen tijd geteisterd door geruchten. “Dit you give it her raw? You love her or nah? You risk your whole home for a ho at the bar?”, rijmt Cardi daarover in de track. Daarmee is de vergelijking met Beyoncé snel gemaakt; zij zwengelde met haar album Lemonade uit 2016 ook de geruchtenmachine aan over Jigga’s vermeende overspel en die draaide daarna op volle toeren. En dat is niet eens de enige referentie naar Queen Bey; “Beyoncé on my stereo, Resentment on repeat”, rapt ze verderop in de track, en ook in het vrolijke Best Life hebben zowel gastartiest Chance The Rapper (die een peptalk kreeg van de zangeres) en Cardi B het over Bey: “Took pics with Beyoncé, I met Mama Knowles.”

Muzikaal zijn er al evenveel verrassende elementen te vinden op Invasion Of Privacy. Op I Like It omarmt Cardi B haar Afro-Caribische roots door samen te werken met reggaeton-artiest (en inmiddels hitzanger) J Balvin en de Puerto-Ricaanse rapper Bad Bunny op een productie waarin elementen van Pete Rodriguez’ I Like It Like That uit 1967 worden geflipt tot een moderne trapbanger. Met haar karakteristieke flow rijgt ze woordspelingen aaneen: “Flexin’ on bitches as hard as I can / Eating a lot, driving the Lamb / Told that bitch I’m sorry, oh / Drop that cunt like Mario / Yeah they call me Cardi B/ I run this shit like cardio!”

Invasion Of Privacy is qua sequencing  vibe een uitstekende plaat die je van begin tot eind kunt pompen. De tempowisselingen en de bijkomende emotiewisselingen houden je continu in de houdgreep; de ene keer wil je met vrienden de club in om de officiële start van de lente te gaan vieren op de hardste bangers (Money Bag, I Like It) en het volgende moment klinkt er een tune waarbij je gewoon alleen wilt zijn met een dekentje op de bank, kijkend naar je favoriete Netflix-serie (Ring –met uitblinkende Kehlani-, Thru Your Phone).

Cardi houdt het dicht bij zichzelf en laat zowel zichzelf als mens en als rapper zien; aan de ene kant zijn er de persoonlijk beladen teksten waarin haar emotie en twijfel weerklinkt en aan de andere kant zijn er ook genoeg harde lyrics te horen, waaruit blijkt dat deze chick rappen echt als een sport ziet. In ongeveer drie kwartier rekent Cardi B op brute wijze af met iedereen die ooit op haar heeft gehaat. Ze schoot als een komeet de lucht in met Bodak Yellow maar bewijst op haar officiële debuutalbum méér in huis te hebben dan die hit en laat ook het gezicht achter de artiest zien. Mét bars vol metaforen, klappers van producties én godzijdank een normale speelduur lost ze de torenhoge verwachtingen in. Wie nu nog zegt dat Cardi B niet kan rappen is af.

Stream die fantastische plaat hieronder:

Geplaatst door bowie op 6 april 2018