Zoveel nieuwe werken dat de Rewriters app ervan overloopt!

Wie de Rewriters app ooit geïnstalleerd heeft, zal in de afgelopen weken misschien een fikse stroom aan updates gezien hebben. Dat zwartknopje linksbovenin de routes was niet weg te branden, had je ‘m aangetikt dan stond de nieuwe al weer te trappelen. Als er íets is dat aangeeft hoe booming street art in Rotterdam momenteel is, dan is het onze almaar uitdijende app wel. De gloednieuwe Make It Happen route is toegevoegd, de werken die tijdens POW! WOW! gemaakt zijn vind je in een eigen route, en de centrum route barst inmiddels verder uit zijn voegen dan ooit. We lichten van elk drie werken uit.

André Smits Montiemuur - Rewriters app update

André Smits

Elke keer dat André zijn haar liet knippen bij de kapperszaak in de Gouvernestraat, kwam de conversatie uit op die foeilelijke muur; daar moest toch echt iets aan gedaan worden. Toen het pand na vele jaren van eigenaar wisselde, sloegen ze direct toe. Voor zijn ARTISTINTHEWORLD serie fotografeert hij al sinds 2008 kunstenaars aan het werk in hun eigen studio, in landen als Australië, Iran, Libanon, China, Taiwan en Amerika. De wandelroutes die hij daar loopt, verwerkt hij ter plaatse samen met de namen van de kunstenaars die hij tijdens zijn bezoek gefotografeerd heeft in muurschilderingen. Deze muur volgt een soortgelijk concept, maar vult het aan met de vele namen van de mensen die via crowdfunding de schildering in Rotterdam mogelijk hebben gemaakt.

Collin van der Sluijs in de Rewriters app update | Rotterdam Make It Happen

Collin van der Sluijs

“Na vele ideeën die uiteindelijk niks opleverden, liep ik een beetje vast op het interactieve deel”, legt Collin van der Sluijs uit over de schildering die hij maakte voor de Rotterdam Make It Happen campagne. “Tot mijn dochtertje van zes op een ochtend met een idee kwam: ‘Pap, luister. Het is heel simpel, hang gewoon een schommel daar, zodat iedereen kan schommelen in de stad.’”
In navolging van het idee van zijn dochter, schetste van der Sluijs een compositie vol kleurrijke bloemen, planten en paddestoelen, gericht op een schommel die in het midden ervan hangt. Het oog wordt bovendien naar de schommel geleidt door een prominent afgebeelde vogel. Het is een stern, niet geheel toevallig een zeevogel die vaak in de Rotterdamse haven gezien kan worden.

Super A, POW! WOW! Rewriters app update

Super A

Op deze muur tekende Stefan Thelen, beter bekend als Super A, de bekende cartoonfiguren Tom & Jerry. Hij wikkelde hun tekenfilmversies als een lint om een realistische weergave van de dieren waarop ze gebaseerd zijn. Op deze manier ligt het beeld dat de mens op een dier projecteert, letterlijk op het dier zelf. Dat vormt een surrealistisch effect, dat nog eens versterkt wordt door zijn scherpe gebruik van de locatie. Het trapje rechts onderin, valt immers precies op de plek waar de onderarm de kat zou zitten, als deze zijn hand in zijn zij zet.

Rewriters app update - POW! WOW! Rotterdam

Als je de app al aangeschaft hebt, heb je wellicht al gezien dat er nog veel meer werken in de update te vinden zijn. Je kunt de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Alle nieuwe muren worden dan direct in de route opgenomen.

Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Toekomstige updates blijven gratis.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 30 oktober 2018