ZiRe: Diversiteit & Positiviteit

ZiRe

ZiRe wordt gevormd door vier pilaren: Renato, Prokrea, G-Voiz & DJ L’Brute. Eind 2008 heeft Renato samen met ZiZi de groep ZiRe opgericht. “We hielden onze muziek toen nog voor onszelf. ZiZi is het verloren lid. We hadden ZiRe opgezet en kort daarna kwam ik in aanraking met Jeffrey aka Prokrea, die al snel ZiRe member nummer drie werd. Naar aanleiding van persoonlijke omstandigheden heeft ZiZi muziek op een laag pitje gezet. Dat was voor Pro en mij natuurlijk een tegenslag, maar we respecteerden zijn keus. Het was voor ons belangrijk dat Zi 100% achter zijn keus stond en dat de mededeling kwam voor het begin van de Grote Prijs. In verband met de voorbereidingen, de showcase en de repetities was dit belangrijk zodat we op tijd de veranderingen door konden voeren die nodig waren. Pro en ik zijn uiteindelijk doorgegaan en sinds begin 2010 is ZiRe met G-Voiz en DJ L’Brute de ZiRe die je nu ziet en hoort. We zijn hun vanzelf tegengekomen, Brute tijdens een gig waar hij DJ was voor alle acts. We vonden hem dope en zodoende hebben we hem gevraagd als DJ. Hoewel ZiZi geen deel meer uitmaakt van de groep, is het contact nog steeds goed, hij maakt af en toe nog beats.”

Road to Parkpop

ZiRe timmert hard aan de weg en dat is niet onopgemerkt gebleven. Zo namen ze deel aan de competitie the Road to Parkpop, een competitie waarbij verschillende acts streden om een plekje op een van de grootste festivals in Nederland. ZiRe won en kreeg de kans om op het festival op te treden. De jury bestempelde ze als meest originele act van de avond. “Het was best spannend om daar op te treden maar eigenlijk was het net zoals anders,” zegt de stille G-Voiz, met een lach. Renato haakt in: “Ik moet wel zeggen dat het eigenlijk een beetje een deceptie was. Toen we daar aankwamen was alles heel groot. De backstage was enorm en leek wel een park op zich. We waren gescheduled als openingsact en gingen het podium op. Maar de mensen die juist voor ons kwamen, stonden toen nog in de rij om gefouilleerd te worden, dus het was minder druk dan we verwacht hadden. Diezelfde middag hebben we ook opgetreden op een ander podium daar en dat was echt veel drukker. Het was sowieso een leerzame ervaring.” ZiRe heeft sindsdien niet stilgezeten en de groep deed vorig jaar nog mee aan de Grote Prijs. “We hebben meegedaan aan de Grote Prijs voor de exposure, media-aandacht, naamsbekendheid,” noemt Prokrea op. “Ik kijk terug met gemengde gevoelens maar we hebben zeker ons steentje bijgedragen aan hiphop. Het is best vervelend dat we eruit lagen in de halve finale, want ik vind dat we eigenlijk in de finale hadden moeten staan. Maar ja, je leert meteen hoe de business werkt. Wat ik daarmee wil zeggen is dat als je altijd keihard werkt, dat geen garantie geeft om daar te komen waar je hoort te zijn. Als je bijvoorbeeld aan een competitie of talentenjacht meedoet, dan maakt het soms wel degelijk uit wie je kent. De business is en zal altijd een ´ons kent ons´ ding zijn. Wij waren er alleen nog nooit zo direct en persoonlijk mee geconfronteerd. Kalibwoy was echt dope, maar hij was dancehall. aDiSON bracht echte hiphop, hij had eigenlijk moeten winnen. Ze zouden in de toekomst de categorie hiphop moeten schrappen en meerdere takken mee moeten laten doen. Verder was het een dope en leerzame ervaring. We hebben er goed kunnen netwerken en het dopeste was dat we op het podium mochten rocken. Het was een goede ervaring en we hebben geen spijt.”

Schaakstuk

Het is een drukke tijd voor de groep geweest. “Na de Grote Prijs hebben we onze debuut mixtape Schaakstuk gedropt in samenwerking met State Magazine en 101Barz. Schaakstuk bevat 12 tracks en 2 skits. De gastoptredens worden verzorgd door Amier Papier en de Wilde Westen Records artiesten Kingsize en Mula. De reden dat we de mixtape hebben uitgebracht, is puur om ZiRe luisteraars & potentiële toekomstige ZiRe luisteraars voer voor de oortjes te geven. En ze te laten weten dat we zeker niet stil zitten.
We zijn op het moment druk bezig met een debuutalbum, we willen er geen precieze datum aan vastknopen, maar we liggen goed op schema. Feit is wel dat het zeker in 2011 gaat uitkomen, hoe eerder hoe beter, maar zoals je weet is planning en promo een must. Er gaat een samenwerking met Dret en Krulle, Kraantje Pappie, Kingsize en Kernkoppen op komen. Qua producers hebben we voor verschillende producers gekozen. Sommige artiesten kiezen één producer voor één sound maar wij willen juist een gevarieerde sound neerzetten met opkomende producers zoals Mr Sloppy, Jeftuz, Statik Music en ook Killing Skills om zo een paar op te noemen. Met onze muziek die een combinatie is van rap en zang brengen we sowieso al variatie, dat past bij ons. Wij willen onszelf niet beperken.”

Kracht

Prokrea: “Wij staan voor diversiteit en positiviteit, zodat je altijd iets goeds uit onze tracks kunt halen. Bijvoorbeeld bij de track Blijven zie je dat terug. Wees jezelf, doe niet alsof je gangster bent als je dat niet bent. Keep it real, blijf nuchter.” Maar daarnaast hebben ze ook een grappige kant. “We hebben humor, en proberen outside the box te denken. Wij zijn niet in een hokje te plaatsen qua muziek en productie. Daarnaast zijn we ook achter de schermen bezig met andere projecten. Andere genres, andere talen, van Engels tot Surinaams, Afrikaans, dus je moet niet raar gaan opkijken als we eens komen met een rock pokoe of een drum n basspokoe of house komen. We zijn onszelf dus waarom zou je je beperken als je meerdere dingen kan doen. Creativiteit gaat alles te buiten. We hebben allemaal affiniteit met muziek. Muziek is voor ons meer dan hiphop. We hebben ook de intentie om het uit te brengen en we zijn er serieus mee bezig maar dat is nog wel iets voor later. Het zal niet onder ZiRe worden uitgebracht.” De groep heeft ook soloplannen. “Er zijn gezonde ambities maar we weten wel wat de deal is met ZiRe. We zijn geen ongeleide projectielen, we pakken het gestructureerd aan door bijvoorbeeld na het album te gaan touren. Live performances zijn ook onze kracht, we krijgen veel positieve reacties.”

Muzikale creativiteit

“Het is een hechte groep, we kunnen alles zeggen tegen elkaar; de een kan flippen en dan komt het toch goed. Bij groepen waar het fout gaat, hebben ze geen transparantie en is het niet open en eerlijk zoals bij ons. Wij houden elkaar scherp, ook als iemand een steekje laat vallen. We zijn zakelijk wanneer het moet. We repeteren ook minimaal één keer in de week, dat doet niet iedere groep hoor, we hebben een soort van doel.” Wat dat doel is dan, ja, daar moeten ze even over nadenken. “We zijn artistieke jongens met veel talent. We kunnen op elk genre wel een nummer uitbrengen zodat we nog meer mensen kunnen bereiken. Ons doel is hetgeen maken waar we achter staan en wat wij dope vinden. De waardering komt later wel. Mensen denken misschien dat ZiRe hiphop is maar ZiRe is creativiteit, muzikale creativiteit.” Naast hun muzikale talent heeft iedereen binnen de groep ook een andere taak-dubbelrol. “Een van onze krachten is dat wij heel veel zelf doen.”

Lachende gezichten

“We werken allemaal nog en of we ons in de toekomst fulltime richten op muziek, dat weet ik niet. We timmeren aan de weg en dat werpt vruchten af. We gaan in 2011 waarschijnlijk in zee met een PR- en managementteam als alles goed gaat. We hebben hiervoor gekozen omdat we dan op het creatieve vlak meer tijd hebben en minder stress qua onderhouden van contacten, boekingen etc. We willen meer muziek maken, meer optreden en spelen voor lachende gezichten. De reden dat we in zee gaan met een PR- en managementteam is dat zij de knowhow en het netwerk hebben en dat is iets wat wij nog missen. Dat is ook niet gek, we zijn jong en we focussen op de muziek. Je komt vaak mensen tegen die iets voor je kunnen betekenen maar zij weten echt op welke deuren je moet kloppen om verder te komen.” Tot nu toe heeft Renato de zakelijke kant op zich genomen. “Ik regel de boekingen, promo, persberichten, samenwerkingen enz. Daarnaast edit ik alle promofilmpjes van ZiRe en heb ik de videoclip Irie/dePit ook ge-edit. Samen met Victor Borst (cameraman) ben ik verantwoordelijk voor bijna alle ZiRe footage. Prokrea doet weer het financiële gedeelte. Alle gages gaan naar hem toe en hij regelt de administratie en de investeringen. Prokrea werkt ook veel samen met veel verschillende artiesten in verschillende genres waardoor hij zich blijft ontwikkelen, daarnaast heeft hij wekelijks zangles. Er is een natuurlijke rolverdeling. Zo houdt Brute zich ook bezig met de engineering kant en maakt hij beats, concepten etc. Brute is nauw betrokken bij de showcases en fotoshoots. Brute is naast DJ van ZiRe ook een club-dj die veel samenwerkt met Wrekonize. G-Voiz houdt zich meer bezig met de optredens.” “Ik zorg dat onder meer het geluid en de stemmen goed klinken.” Renato vult aan: “G-Voiz is veel bezig in de studio, schrijven van songs en het ontwikkelen van zijn stem. Het is bij ons een combinatie van creativiteit en zakelijkheid en dat gaat goed.”

Brotherlove

“Het is nog niet duidelijk hoe we ons album gaan uitbrengen in 2011. Het hangt ervan af welke partijen met ons om de tafel gaan zitten. De interesse is oké maar de intentie is niet om te tekenen. We zouden het liefst een publishing deal sluiten. Tekenen bij een label is niet ons doel maar je weet niet wat er geboden wordt. Wij kunnen namelijk zelf al heel veel doordat we zelf een team hebben. Wij zijn heel onafhankelijk maar daar willen we ons niet zozeer mee onderscheiden. We willen ons onderscheiden met onze muziek, onze gedachtengang, met het melodieuze, het gekke en door onszelf te zijn. Het maakt het voor ons wel makkelijker dat we een studio tot onze beschikking hebben, onze eigen fotograaf/cameraman, een eigen video-editor, iemand die de vocals uitmixed en een eigen engineer. Dat is een van onze krachten en daar is ook keihard voor gewerkt. Als je iets wilt bereiken dan moet je er gewoon voor gaan, no excuses! We zullen zien hoe het in de toekomst gaat. Nu zijn we druk bezig met ons album, dat zit in de afrondende fase. Misschien komen er nog features en gaan we nog tracks droppen op het net in aanloop naar het album toe. We hebben nu tussen de 30 en 40 nummers. We willen er minstens zo’n 50 hebben, dus nog zo’n 10 te gaan. We willen het sowieso digitaal uitbrengen, het is niet echt nodig om in de winkels te liggen maar in de bizz is het een ongeschreven regel. Big fish zien je pas als je in de winkels ligt. We gaan in ieder geval met een paar exclusive editions komen voor de echte ZiRe fans. Verder zal ZiZI ook op het album te horen zijn, een of twee keer. Hij is ons broertje.” “Het is een en al Brotherlove,” aldus Brute. “Het is een warm bad op muzikaal en zakelijk gebied.”

Toekomst

“We gaan in de toekomst naar Engels switchen, en daarnaast heeft de groep ook soloplannen. ZiRe is echter het fundament en van daaruit gaan we verder bouwen. We willen samen wegen aanleggen, het is een springplank. Ik denk dat we ons verder zullen ontwikkelen. Prokrea: “Het ligt eraan of ZiRe succesvol gaat worden en of we solo falen of andersom. We hebben sowieso de intentie om bij elkaar te blijven. Voor we een volgend album zullen uitbrengen, komt er nog wel een solo album uit zodat luisteraars kennis kunnen maken met een ZiRe vertakking. We gaan kijken naar wat in is, maar we maken wel muziek die we mooi vinden; we gaan niet zozeer mee in alle trends zoals dubstep enz., dat doen al te veel mensen. Zoveel rappen over geld, veel nemen dat over maar wij zullen daar niet aan meedoen. Wij anticiperen op de markt maar we blijven dicht bij onszelf.”

Zambii

ZiRe heeft ook een eigen benaming bedacht voor hun fans: ’zambii’s’. “Het betekent vriend, broeder, matti in plaats van homie, we noemen iedereen om ons heen zo. Het staat voor onze eigen identiteit, link het aan ons, zambii. Laatst hoorden we dat iemand in de trein werd gebeld die opnam met: ‘heee zambii’. Dat is grappig om te horen, want wij hebben het zelf bedacht. Dat eigenzinnige komt ook terug in onze muziek. We zijn onszelf, ZiRe brengt pure shit, we doen wat we willen. Fock hokjes, go beyond borders.”

Beeld door Joel Frijhoff (www.joelfrijhoff.com)

Geplaatst door bowie op 24 januari 2011