Zion I & The Grouch – Heroes in the city of dope

Het duo Zion I uit Oakland is ondertussen een gevestigde naam in de undergroundscene. Na drie albums en wat mixtapes/EP’s schotelen MC Zion en producer Amp Live ons nu een cd voor samen met Living Legends lid The Grouch. Heroes in the city of dope heeft hetzelfde kenmerkende, gevarieerde geluid dat Zion I ook op eerder werk liet horen.

De eerste keer dat je de cd op zet, is het even wennen. De productie van Hit em met een handklapbeat en simpel xylofoondeuntje erdoor zou je eerder verwachten op een album van de Ying Yang Twins. De Dirty South beat van Current affairs gaat nog een stap verder. Maar eenmaal bekomen van de schrik, vallen deze tracks nog best mee, zonder daarmee toppertjes te zijn.

Het gevoelige Make you fly, een ode aan de vrouwen in het leven van Zion en The Grouch, is dat zeker wel. Een droevige vioolintro, gevolgd door een rustige beat met de juiste gitaargeluiden en een meeslepend door Esthero gezongen refrein, zetten de juiste sfeer neer voor de persoonlijke teksten van de MC’s.
Dat serieuze onderwerpen op deze plaat de beste nummers opleveren, bewijst Digital dirt. Zonder te zeurderig te worden, klagen de rappers erop los over de nadelen van moderne techniek als internet en mobiele telefoons. Met een knipoog in de laatste line naar het eigen (hypocriete) gedrag, laat The Grouch horen ook over het nodige relativeringsvermogen te beschikken.
10 Fingers, 10 Toes, 10 Lbs, 10 Oz is een mooi nummer over de vadergevoelens van de rappers. Het Spaanstalige refrein met bijpassend gitaartje geeft ook deze track een aparte sfeer. Bad lands geeft een indrukwekkend beeld van het leven in de ghetto.

De plaat zit goed in elkaar (vooral de tweede helft), maar kent vanzelfsprekend ook z’n mindere momenten. Zo is de bijdrage van Mistah FAB op de eerste single Hit em wel erg doorsnee, net als de hook van Too much. Open the door is een track die in het geheel te skippen is.
Voor Trains and planes zou dat ook gelden, ware het niet dat de vloeiende afwisseling van The Grouch en Zion je aandacht vasthoudt. De aanwezigheid van de levende legende pakt sowieso goed uit op het album. Op de schaarse momenten dat Zion minder boeit, vult The Grouch dat moeiteloos aan.

Clubbeats, crunk-invloeden, ‘gewone’ hiphop, reggae; het is allemaal aanwezig op deze plaat. Dit soort cd’s vol variatie klinkt vaak ofwel onsamenhangend ofwel verfrissend. Heroes in the city of dope is af en toe onsamenhangend, maar veel vaker verfrissend. De enorme variatie die Amp Live in de producties legt is op zich al een luisterbeurt waard. Dat Zion en The Grouch daar meestal ook nog met diepgang over rappen, maakt dit een sterk album.

Tracklist:
01. Noon Time
02. Hit Em Feat. Mistah FAB
03. Lift Me Up
04. Trains And Planes
05. Current Affairs
06. Too Much Feat. Chali 2na
07. Faint Of Heart
08. Make You Fly Feat. Esthero
09. Smack Feat. DJ Platum
10. Open The Door
11. Trigger
12. Digital Dirt
13. 10 Fingers, 10 Toes, 10 Lbs, 10 Oz Feat. Deuce Eclipse
14. Hero
15. Bad Lands

Meer info: http://www.heroesinthecityofdope.com/

Geplaatst door bowie op 4 december 2006