Wydlynz -Verwydt de Tydlyn

Het doel van de heren? ‘Nederlandstalige teksten naar een hoger niveau brengen’.
De eerste track van het album ‘Verwydt de Tydlyn’ is wat dat betreft een redelijke treffer. “Niet geschoten is mis, alles heeft zijn reden/maak je visies breder, illusies zijn verleden tijd/Wydlynz zijn wreder dan iedereen nu lijkt/Op straat word ik vermeden, ik leef voor die mic”. De track geeft duidelijk weer dat ze rap en hiphop een warm hart toe dragen. “Slokop Domstadproducties/de Domstad is ritmisch en lyrisch als ik”. Verder is Wydlynz een Utrechtse productie, maar zijn erg kritisch ten opzichte van de scene aldaar en zijn voornamelijk bezig met het doen van ‘hun eigen ding’.
Hoe doe je dat, Nederlandstalige teksten naar een hoger niveau brengen? Inspiratie (volgens Kollossaal): frustratie en erkenning. Dat verklaart veel. Een behoorlijk gefrustreert seksleven moet de omhooggetilde Nederlandse MC dan hebben. Het lijkt een beetje een overdreven gekozen levensdoel, wanneer de meeste tracks gebrag en geboast zijn over ‘het nacken van dames’ in de scene. Want de tweede track ‘Mic-Uh!’ lijkt een liefdestrack maar, op het kweelderige refrein en bijpassende beat na met viool(samples), blijkt toch anders: “Mic-uh stangen benen wijd in de spotlight/Ben als verblind zoals ze daar nu staat/Harde knop, geile kop en een draad in de naad”.
Ook hebben de heren gekozen voor een track over de commercialisering binnen de hiphopscene, ‘Heb ’k ’m’: “Commerciele troep verkocht goed/Maar later viel het doek/Laat de trend als je hem niet kent met rust/Zonder talent werd niemand nog gekend wees zelfbewust”. Er zitten een aantal aardige lines in, maar erg vernieuwend zijn ze niet. Mijn passie, mijn strijd, R&B geslijm, ik schrijf maar door etc. Het wordt allemaal aangehaald.
Daarna vormt ‘Okee’ een mooi contrast met het overdreven gebrag en geboast, aangezien de Wydlynerz hier hun zelfingenomen gebrag en geboast een beetje weten te relativeren. De beat bevat alleen een vervelend, zichzelf continue herhalend, gitaargepingel. Beetje jammer gekozen, variatie had wonderen gedaan.
De hierop volgende tracks werken vervreemdend en af en toe op de lachspieren. Erg serieus zijn de teksten niet. Met als uitzondering de track ‘Wildplassers’ waar ik voor het eerst een beat ontdek die de tekst echt ondersteund en het geen slappe zooi wordt. ‘T Leven Slokt’ heeft een bizar intro van ruim anderhalve minuut, waarna een dope beat volgt met een politieke statement over het ‘echte leven’.
Dan ten slotte een van de laatste tracks ‘Nee Amerika’. Natuurlijk haten ze de verAmerikanisering ook, maar ik moet zeggen dat de track toch een van de beteren op het album is. De beat en teksten zijn in harmonie met elkaar en de boodschap wordt goed over gebracht. Boodschap voor het gebrag en geboast.

In conclusie zou ik dat graag wat meer terug zien bij Wydlynz. Meer variatie in de beats en boodschap voor het gebrag en geboast. De nu gekozen strategie verveelt namelijk behoorlijk snel, waardoor ik op enkele tracks na zo snel mogelijk doorskip naar kwalitatieve hiphop. Het is nu erg veel van hetzelfde, maar de Tyd zal leren of het volgende album meer variatie brengt.

Live: Afgelopen DomTown Jam stond Wydlynz voor C-Mon&Kypski het publiek een beetje op te warmen. Maar het publiek, voornamelijk bmx’ers, was al warm. De freestyle van PerVers, een van de nieuwste collaborateurs van het duo, viel ook niet echt in goede aarde. Sowieso omdat hij drie keer de mist in ging, en het braggen en boasten echt over de top was. Live viel de club, qua spitten, dan ook niet meer mee of tegen in vergelijking met het album. Ze deden wel veel nieuwe nummers, maar erg veel verschil was er niet te merken in aanpak. De show kon ook wel wat beter aangepakt worden, maar toegegeven, erg veel enthousiast publiek was daar ook niet voor aanwezig.

Net op het moment dat deze review geplaatst wordt is bekend geworden dat deze re-release niet doorgaat. Moch je na het lezen van de review het album willen hebben neem gerust contact met Wydlynz op en er valt vast iets te regelen

Meer info: http://www.wydlynz.nl

Tracklist:
01. Yndelyk
02. Mic-Uh!
03. Stof dat aanzet
04. Heb ’k ’m
05. Okee
06. 66
07. Wildplassers
08. Vocking @%*#!
09. Slechte ik
10. ’t Leven sokt
11. Nee, Amerika!
12. Wie, oui?

Geplaatst door bowie op 12 oktober 2005