WOO HAH! De HIJS Picks

 

1. Chance The Rapper
Chance The Rapper (1993) is zonder twijfel hét talent van 2013 te noemen. Na zijn vorig jaar verschenen mixtape Acid Rap, ontplofte het internet net zo hard als dat een paar jaar terug bij Odd Future gebeurde. Dankzij de tape (die overigens gastbijdragen bevatte van onder meer Twista, Action Bronson, Ab-Soul en Childish Gambino) en de bijbehorende buzz stond hij op grote festivals als Lollapalooza, tourde hij als support act van Eminem, Macklemore & Ryan Lewis én Mac Miller en bracht hij ook tussendoor nog even een bezoek aan de Kleine Zaal van Paradiso met een soloshow. In Amerika beleefde hij met The Social Experiment Tour ook een succesvolle tour langs uitverkochte zalen en tot slot werd hij (zéér verdiend) opgenomen in de XXL Freshmen Class van 2014, die hiphopblad XXL elk jaar samenstelt. Gegarandeerd feest met de pas 21-jarige superster op het podium van WOO HAH! 

 

Chance The Rapper in Paradiso, door Willem de Kam

 

2. Earl Sweatshirt
Odd Future brak door terwijl een van de meest talentvolle mc’s van de groep, Earl Sweatshirt (1994), op een kostschool in Samoa zat. Dé internethype van 2011 tourde de wereld rond zonder hem en deed alleen in Nederland al een aantal shows (Paradiso en Melkweg werden compleet afgebroken). Gelukkig kwam hij vorig jaar met zijn major debuutalbum Doris, waarmee hij lovende kritieken oogstte, zowel in Nederland als de rest van de wereld. Eind maart stond hij met zijn Wearld Tour in de Melkweg waar hij met zijn dikke, donkere beats vol zware bassen (door onder meer Tyler, The Creator en RZA), zijn kenmerkende flows en een perfecte verstaanbaarheid de hele zaal inpakte. Hij kondigde het toen al aan: op 6 juli komt hij terug om na Amsterdam ook in het zuiden des lands een podium met de grond gelijk te maken.

 

Earl Sweatshirt in Melkweg, door Gersom Naarden

 

3. Isaiah Rashad
Net als Chance The Rapper is deze mc opgenomen in de XXL Freshmen Class van 2014, maar zijn naam doet ongetwijfeld minder belletjes rinkelen dan die van de jonge mc uit Chicago. Isaiah Rashad is (oké, samen met SZA) de nieuwste signee van Top Dawg Entertainment, het label waarop ook Kendrick Lamar, ScHoolboy Q, Ab-Soul en Jay-Rock muziek uitbrengen. Met een kraakhelder stemgeluid en een energie waar je u tegen zegt, mocht hij het voorprogramma verzorgen tijdens het Europese deel van de Oxymoron Tour en hij deed zeker niet onder voor zijn bekendere labelgenoot ScHoolboy Q. Vorig jaar was hij nog te zien als de grote onbekende in de cypher die TDE deed voor de BET Awards en begin dit jaar bracht hij zijn eerste wapenfeit Cilvia Demo uit, waarop ook de single Soliloquy te horen is.

 

Isaiah Rashad in Melkweg, door Daniel Wolters

 

4. Method Man & Redman
Vraag aan hiphopliefhebbers van boven de 25 naar hun favoriete live-act en de namen Method Man en Redman komen vaak voorbij. Dat is niet voor niets. Deze heren hebben een natuurlijk charisma, een uithoudingsvermogen zoals het Nederlands Elftal afgelopen vrijdag en bovenal plezier in het vak. Als één van de twee solo optreedt, is het al feest, laat staan wat er gebeurt als deze twee lolbroeken samen on stage verschijnen. Ze braken eerder al 013, Effenaar, Melkweg en Patronaat af en doen komende zomer weer een tour samen, dit keer in het kader van het 15-jarig bestaan van hun eerste gezamenlijke plaat, Blackout! Kernwoorden voor een Red & Mef-show? Stage dives, salto’s en humor. Een must-see voor elke hiphopliefhebber. 

 

Redman & Method Man in Effenaar, door Murph

 

5. Mr. Probz
Bij de naam Mr. Probz denk je natuurlijk meteen aan Waves. Of misschien aan Sukkel Voor De Liefde. Maar er is meer dan die twee monsterhits van vorig jaar. Het wordt tijd dat de wereld kennis maakt met de echte Mr. Probz. Een vakbekwame mc die met de Tilburgse DJ Sueside achter zich een weergaloze show gaf op de afgelopen editie van Paaspop. En hoewel op vijf mensen na niemand in de overvolle tent een woord kende van wat hij rapte in tracks als The TreatmentDrivin’ en Don’t Fuck With Me, rockte hij zijn eerste eigen festivalshow met verve. Op WOO HAH! krijg je een nieuwe kans. En check zijn album, want het repetoire van Probz gaat verder dan alleen Waves.

 

Mr. Probz op Paaspop, door Willem de Kam

 

We hebben vijf acts kort voor je uitgelicht, maar op WOO HAH! staan nog veel meer (inter)nationale hiphopacts. Naast bovenstaande acts komen uit de USA ook nog YG, Mos Def en Danny Brown om een show te rocken en de artiesten van eigen bodem zijn Great Minds, De Jeugd Van Tegenwoordig, Dret & Krulle, Typhoon, Freddy & Bundy (Crooks & Hef), Digitzz, Reazun, Diggy Dex, Ares en Timmietex. En ook de Belgen van Eigen Makelij zijn erbij in Tilburg: Safi & Spreej, Diamantairs en Tiewai komen om onze zuiderburen te representen. Check alle artiesten ook in de trailer: 

 

 

Tickets voor WOO HAH! kosten € 39,- en zijn via deze link te bestellen. Alle informatie over het festival is te lezen via hun eigen website of je klikt op de like-knop van hun Facebookpagina. HIJS is in elk geval klaar voor WOO HAH! De timetable is inmiddels bekend: 

 

 

Om je alvast in de stemming te laten komen hebben we een Spotify-playlist gemaakt vol HIJS Picks! Checken doe je hier: 

 

Geplaatst door bowie op 16 juni 2014