Winne & Patta – So So Lobi

Winne heeft een gevarieerde mix aan artiesten uit de Nederlandse hiphopscene bij elkaar gekregen. Acts met een gevestigde naam in het heden, maar ook uit het verleden prijken op de tracklist. Zo zijn er nieuwe tracks van onder meer Lange Frans, Extince en Rico en Sticks te vinden, waardoor er vooral ook voor oud gedienden in deze fijne muziekstroming mogelijk een paar leuke verrassingen staan te wachten. De producties op de cd worden door producers als SirOJ, FS Green, A.R.T. en Soul Searchin’ verzorgd. Door de grote variatie aan producers zou je een lekkere diverse sound verwachten, maar die variatie blijft jammer genoeg grotendeels achterwege. Na de release een paar keer geluisterd te hebben zal je misschien opvallen dat alleen de wat hardere tracks er echt uitspringen en dat de plank soms misgeslagen wordt.

De eerste track op de mixtape is gelijknamig aan de mixtape zelf en betreft een samenwerking tussen Winne en Jiggy Djé. Een sterke combinatie zo blijkt, want beide heren komen tekstueel goed uit de verf. Iets wat niet zo blijkt te zijn op de volgende track, op De Wereld is Van Ons kan Kempi het niveau van R.Kay niet evenaren, wat resulteert in een nogal eentonige track. Zo kan ook RBDjan met Schizo niet veel meer dan een standaard THC track neerzetten. Deze terugkerende irritatie over het gebrek aan variatie kan voor sommige luisteraars een reden zijn om een aantal tracks bij herhaald luisteren door te skippen. En dat is toch jammer…

Een fijne tussenstop is er in de vorm van een snoeiharde banger van Zwart Licht. In-House producer Hayzee laat zien dat hij de creativiteit nog steeds in de vingertoppen heeft op deze track (maar ook in de samenwerking met Rosco als Deux Deux). Akwasi geeft in de track genaamd Tafels een uitgebreide visie op hun heden en verleden. Met lines als “Netwerk groot, wat, 50 shows zonder boekingsbureau shit was best simpel. Een jaar verder en een boekingsbureau, label en mensen met een voet in de do” geeft hij weer een tekstueel hoogstandje weg, waarbij ik wel moet zegen dat het misschien alleen voor de liefhebbers is.

Deze positieve lijn stroomt door naar het Zuiden, waar bijvoorbeeld Kleine Jay, Gers Pardoel en Extince laten zien dat ze niet stil gezeten hebben. Gers Pardoel was voor mij totaal onbekend, maar niet minder verrassend. In zijn track Op Zoek Naar De Symfonie, geproduceerd door SirOJ, laat hij je horen dat hij veel meer heeft dan melodie. Er schuilt meer in hem dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

De grootste verrassingen van de mixtape zijn misschien toch wel de tracks van Lange Frans en A&C & DosProd. Blauw Suède Schoenen is misschien wel zo’n beetje de vermakelijkste van het hele rijtje. Totaal onverwacht, maar Lange laat zien dat hij nog steeds kan rollen. Op de harde beat van FS Green vermaakt Frans ons met lines als “Wie kan er staan in een glitterpak, en rappers terug zetten aan de brinta pap” en “Ik ben een pro, zij zijn so so hobby. Maar nog steeds heb ik so so lobi.” Zoals we van hem gewend zijn en tegelijkertijd laat hij zien dat een spreekwoordelijke “oude rot” niet altijd afgeschreven hoeft te worden. Op hun beurt komen A&C & DosProd op Ik Heb Je tekstueel misschien niet hoogstaand, maar op de beat van Beatbutcher komt deze banger volledig tot zijn recht. Misschien dat sommigen het een typisch Rotterdamse track zullen noemen, maar wie zijn wij om daarover te klagen?

Uiteindelijk moet er toch geconcludeerd worden dat met So So Lobi een vermakelijke verzameling is neergezet. Daarentegen is het wel weer jammer dat er niet meer met de message is gedaan. Het is een movement, en de verwachting was toch dat lobi de boodschap was: iets wat helaas in weinig tracks terug te vinden is en tóch het totaal plaatje compleet had gemaakt.

So So Lobi kan je hier downloaden en voor meer info ga je naar de website van Top Notch

Tracklist:

01. Winne – SSL Intro (met Jiggy Djé) (Beat door SirOJ)
02. Kempi & R.Kay – De Wereld Is Van Ons (Beat door FS Green)
03. Zwart Licht – Tafels (Beat door HayZee)
04. RBdjan – Schizo (Beat door Soul Searchin’)
05. Leeroy, D. Lipps & Skinto – We Run This (Beat door Beat Butcha)
06. Extince – In De Hoofdrol (Beat door D-Lux)
07. Rico & Sticks – Hoogtevrees (met Herb Alfonso) (Beat door A.R.T.)
08. Gers Pardoel – Op Zoek Naar De Symfonie (Beat door SirOJ)
09. Faberyayo Yayo (Beat door FS Green & Lil’ Vic)
10. The Opposites – T Draait Om Hetzelfde (met Kleine Viezerik) (Beat door Big2)
11. Tim & Mike Tibbert – Kan Niet Wachten (Beat door Presto)
12. Kleine Jay – Voel Me Zo (Beat door Radjie)
13. Lange Frans – Blauw Suède Schoenen (Beat door FS Green)
14. A&C & DosProd – Ik Heb Je (Beat door Beat Butcha)
15. Deux Deux (Rosco & Hayzee) – Domme Jongen (Beat door HayZee)
16. James & A.R.T. – Van Komen en Gaan (Beat door A.R.T.)
17. Eddy Ra – Messiaanse Gedachten (Beat door Soul Searchin’)
18. Turk – De Liefde II (Beat door FS Green)
19. Winne – We Zijn 1 (Beat door Soul Searchin’)
20. Maikal X – Escapade (Bonus Track) (Beat door FS Green)

Geplaatst door bowie op 10 januari 2010