Willie the Kid & Alchemist – Masterpiece Theatre

En goed dat-ie is, deze EP. Gastartiesten zijn Action Bronson en Roc Marciano, die allebei in Alc’s studio zaten om aan hun eigen projecten (respectievelijk Rare Chandeliers en Reloaded) te werken toen deze EP werd opgenomen. Maar het is voornamelijk Alchemist die de kar trekt opMasterpiece Theatre. De samenhang is goed, net als de muzikaliteit. In Opening Credits gebruikt Alc vintage hoorns, strijkers en filmfragmenten. In tracks als Gettysburg en Medusa horen we warme melodieën en keys en in de eerste single Halal Tuna (zie de video hier) beschrijft Willie (het broertje van Wu-Tang affiliate LA The Darkman) zijn maffiosopraktijken, inclusief veel name drops, op subtiele drums en trompetten:

 

The Bruce Wayne Beamers, the James Bond watches
This cognac taste ancient
I don’t laugh at all the riddles, a true villain like The Riddler
Deprived of my Ritalin, get you riddled with bullets, rather vehicular
For Val Kilmer money, a killer like Phillip Kipland

 

Braggen & boasten naast gedetailleerde maffiaverhalen, niets is Willie The Kid te gek. De rapper is niet te betrappen op een slechte verse op Masterpiece Theatre. De gastartiesten overigens ook niet. Alchemist zelf showt weer eens dat ook hij kan rappen. Hij zal nooit een top MC worden maar klinkt op Bad Mistake meer dan degelijk. Roc Marci en Bam Bam Bronsolino komen op Medusa op een dikke baslijn door met coupletten waarmee ze de eigenlijke hoofdpersoon wegblazen. Neemt niet weg dat Willie zelf niet on point is, maar Roc Marciano springt er bovenuit met gruwelijke beeldspraak:

 

Fleet as the bullets who freed at good foot speed
And breeze, the need to see you bleed is appeased
Victory seized, the displeased live with the disease
Please give me forty feet like a centipede

 

Het zal niet verbazen wanneer dit een project zal blijken waarop veel makers van de jaarlijstjes slapen, terwijl het een van de dikste releases is van 2013 tot nu toe. Willie The Kid zijn stemgeluid is prettig, de flows en delivery on point en Alchemist kan weer een parel toevoegen aan zijn toch al imposante oeuvre. Als er dan toch één puntje van kritiek genoemd moet worden zal dat neerkomen op de lengte van sommige tracks, die is namelijk vaak aan de korte kant. Maar eigenlijk mag je niet klagen voor een EP van deze kwaliteit, die door de heren wordt aangeboden voor slechts vijf dollar. Het wachten is op een vervolg in de vorm van een album.

 

Tracklist:

 

01. Opening Credits
02. Shake Dice
03. Halal Tuna
04. Bad Mistake (featuring Alchemist)
05. Medusa (featuring Roc Marciano and Action Bronson)
06. Gettysburg
07. Let The Money Stay

Geplaatst door bowie op 26 augustus 2013