Who Are You?! – Masterclass van KRS-One op de Herman Brood Academie

Wanneer een artiest als KRS-One een masterclass komt geven, wil je best even wachten. De Blastmaster zou eigenlijk al om 16:00 uur beginnen, maar had zo’n honger dat hij snel een restaurant ingedoken is om wat te eten. Rond 17:00 loopt The Teacha enthousiast en onder luid applaus de propvolle en snikhete kantine van de Herman Brood Academie (HBA) binnen. Hij laat de bank op het podium voor wat het is, pakt de mic en weet het publiek direct te boeien. Het gros van de toeschouwers bestaat uit hiphopstudenten van de HBA, maar ook Sticks, Rico en Big2 zijn aandachtige toeschouwers en zichtbaar onder de indruk.

Zoals bekend heeft KRS een geheel eigen visie op hiphop, of nee: Hip Hop zoals hij vindt dat het geschreven moet worden. De rapper heeft er zelfs meerdere boeken over geschreven en zijn visie wordt omarmd, maar af en toe ook verafschuwd vanwege de soms wat pretentieuze toon.

Desalniettemin hangt het publiek aan KRS’ lippen wanneer hij uitlegt dat er geen 4, maar 6 hiphopelementen zijn, vertelt dat een echte MC begint met een echt persoon en dat alles om de cultuur draait: I Am Hiphop! KRS is een en al energie op het kleine podium. Door zijn enthousiasme klotst het water uit de kan die op een tafeltje op het podium staat. Wanneer hij dit later zelf opmerkt vraagt hij vol verbazing: “Did I do that?!” De kern van de masterclass is identiteit: jij bent hiphop als jij jezelf bent en iets unieks doet.

Van tevoren was ik bang dat ik een verzuurde oude man op het podium zou zien die ons even zou vertellen dat hiphop vroeger de shit was en tegenwoordig maar ruk is. Niets is minder waar. De veteraan maakt geintjes, verhaalt over zijn struggles in het begin van zijn carrière en deelt levenslessen en filosofieën.

Daarnaast doet hij een aantal stevige uitspraken die het publiek ongetwijfeld aan het denken hebben gezet. “Being fake is comfortable”, “MTV is a plantation, rappers are slaves”, “Happiness is temporarily, joy is everlasting”, “Wear your culture like a condom”, “Business is all about exchanging values, you’re the value!”, “Hiphop is a human skill”, “Internet is for slaves”, “Be careful with Serato”: het zijn allemaal statements die je natuurlijk in een veel uitgebreidere context moet zien, maar je op zichzelf al aan het denken zetten. Iets wat The Teacha met zijn uitspraken ongetwijfeld wil bereiken.

Na KRS’ verhaal is er een Q&A. Opvallend is dat de studenten weinig vragen stellen over hun carrièrestappen of om tips en trucs vragen, maar vooral vragen stellen over de Illuminati (“The Illuminati is bullshit!”), New World Order, Obama (“Obama’s got no power”), de Maya’s en de stelling ‘Hiphop Is Dead’.

Na twee uur is de masterclass ten einde en krijgt The Teacha een ere-onderscheiding uit handen van Jeremy Waterloo aka Dr. Moon. De 45-jarige MC is zeer vereerd en na een staande ovatie van de zaal begeeft hij zich onder de aanwezigen om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan.

Na de masterclass spreek ik Rico en Sticks, die artiesten aan de HBA begeleiden, over hoe zij de bijeenkomst beleefd hebben. Rico: “De manier waarop hij dingen brengt is gewoon indrukwekkend… Hij staat daar met volle overtuiging en je gelóóft er gewoon in. Ik heb bepaalde uitspraken eerder gehoord, maar het is heel inspirerend om het een keer van iemand met een hiphopachtergrond te horen.” Sticks herkent ook veel in KRS’ verhaal: “Ik ben het bijvoorbeeld heel erg eens met dat secret society verhaal over Illuminati. Heel veel mensen gaan daar heel diep in, maar ik heb zoiets van: of je nou deze regering hebt of een schaduw regering, je wordt toch geregeerd. Tenzij je iets hebt van: fok die shit. Ook het ding dat alles wat je rapt ook waarheid wordt, is erg herkenbaar. Daar heb ik het met Rico en Duvel ook vaak over gehad. Duvel waarschuwde mij al jaren geleden: ‘Check wat je zegt in je raps, want dat gaat ook echt gebeuren’. KRS zegt precies hetzelfde. Verder had ik van tevoren het idee dat het wel eens een ‘oude bende’ kon worden, maar ik vond zijn verhaal helemaal niet prekerig overkomen, juist informatief.”

En terwijl het gebouw leeg stroomt, ik nog wat mensen spreek en KRS-One met diverse mensen praat en op de foto gaat, is een wel ding duidelijk: de legendarische rapper heeft een hoop mensen geïnspireerd en stof tot nadenken gegeven.

Met dank aan House of Hiphop en de Herman Brood Academie. Op http://houseofhiphop.nl/ verschijnt binnenkort een uitgebreide videoreportage van de masterclass. Lees ook ons artikel Hiphoponderwijs Wordt Volwassen of check http://www.hermanbroodacademie.nl/.

Tekst door Rik Spruijt (http://twitter.com/RikSpr) | Beeld door Lotte van den Acker (http://queendelacam.wordpress.com)

Geplaatst door bowie op 29 september 2010