Well Deep – Ten Years Of Big Dada Recordings

Big Dada Recordings bestaat sinds 1997 als hiphopafdeling van het overkoepelende Londense label Ninja Tunes. Vooral de onafhankelijke status van de platenmaatschappij is er debet aan dat de muziek de underground nog niet ontstegen is, want op de kwaliteit van de artiesten is maar weinig aan te merken. Natuurlijk passeert Witness (1 Hope) van Roots Manuva de revue als grootste hit in tien jaar tijd, maar naast zo’n spaarzame, gevestigde artiest heeft dit dubbelalbum veel meer te bieden.

Het is op z’n minst opmerkelijk te noemen dat Well Deep als een samenhangend geheel klinkt. De afzonderlijke tracks zijn zoals gezegd in een tijdsbestek van tien jaar uitgekomen, maar toch lijkt er steeds sprake van een overeenkomstige visie op muziek. Want hoewel hiphop de gemene deler heet te zijn, klinken – vooral op de eerste cd – overal techno-, garage- en grime-invloeden door. En dat blijkt een goede ontwikkeling te zijn met een ongemeen frisse sound als resultaat.

Vooral Busdriver, die zijn absoluut onvergelijkbare flow over een obscure instrumental ten gehore brengt, maar ook Infesticons, het zoveelste geesteskind van de New Yorkse MC/producer Mike Ladd, en Lotek HiFi, dat zich met twee bovengemiddelde tracks in de kijker speelt, gooien ongemeen hoge ogen op deze verzamelaar. Bekendere acts als King Geedorah, MF Doom, cLOUDDEAD en Spank Rock maken helaas geen rare bokkensprongen, maar staan zonder al teveel moeite één voor één garant voor kwaliteit.

Het album richt de schijnwerpers ook op de mindere goden die Big Dada onder contract heeft. Zo bewijst de Amerikaanse producer Diplo met Diplo Rhythm enkel dat hij zijn heil in iets anders moet zoeken dan opgefokte garage (hoewel hij die observatie met zijn tweede bijdrage, Now’s The Time, eenvoudig weerlegt), doet Gamma met Slang Teacher de vraag rijzen waarom hij überhaupt getekend is en wekt het Franse zestal TTC met het onbeholpen Dans Le Club de indruk dat afkomst ten tijde van de onderhandelingen belangrijker geacht werd dan talent.

Deze omvangrijke compilatie mag met recht een geslaagd project genoemd worden. Het album geeft een goed beeld van de ontwikkeling die Big Dada Recordings sinds ’97 heeft doorgemaakt. Het label is met succes ingehaakt op de populaire garage- en grimescenes in het Verenigd Koninkrijk, met als enige nadeel dat luisteraars nu en dan onwillekeurig naar hun mobieltje zullen grijpen – de meeste beats bevatten evenveel bits als de gemiddelde ringtone. Buiten dat is Well Deep: Ten Years Of Big Dada Recordings een aanrader voor iedereen die zich tot moderne, overwegend Britse hiphop aangetrokken voelt.

Tracklist:
CD 1
01. Roots Manuva – Movement
02. Ty – The Tale (Radio Edit)
03. Infesticons – Night Night Theme
04. Roots Manuva – Colossal Insight
05. cLOUDDEAD – Dead Dogs Two (Boards Of Canada Remix)
06. New Flesh – Wherever We Go
07. Ty – Wait A Minute
08. Majesticons – Fader Party
09. Lotek HiFi – Percolator
10. TTC – Dans Le Club
11. Roots Manuva – Witness (1 Hope)
12. Diplo – Diplo Rhythm
13. Spank Rock – Sweet Talk
14. Wiley – My Mistakes (Xxxchange Mix)
15. Part 2 – Hard Times

CD 2
01. Wiley – 50/50
02. New Flesh – Stick & Move
03. Infinite Livez – Worcestershire Sauce
04. NMS – Super Pretzel
05. Infesticons – Monkey Theme
06. Gamma – Slang Teacher
07. Diplo – Now’s The Time
08. Busdriver – Supply & Demand
09. King Geedorah – Anti-Matter feat. MF Doom & Mr Fantastik
10. Ty – Look For Me
11. Shadowless – Killer Apps
12. Big Juss – King Spitter
13. Busdriver – Black Astronaut
14. Lotek HiFi – Can’t Believe
15. cLOUDDEAD – Physics Of A Bicycle
16. Ty – Closer

Meer info

Geplaatst door bowie op 26 mei 2008