Waarom betaal ik voor een festival?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het Boogiedown Breda 2011 magazine. Pic: Boogiedown Breda 2011 door Murph.

De kans is groot dat je dit stukje leest terwijl je met een biertje over het festivalterrein slentert of na weer een succesvolle editie van Boogiedown Breda onderweg bent naar huis.

‘Gratis’ en ‘hiphopfestivals’ waren de afgelopen 10 jaar onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hip Hop in Duketown, I Love Hiphop (verzamelnaam voor Hague Hiphop, Bomb The Planet & Jammin On Beat), Appelsap en Boogiedown Breda: het zijn een paar voorbeelden van festivals die dit jaar voor het eerst entree heffen.

De eerste reacties van bezoekers en hiphopliefhebbers waren niet allemaal even enthousiast. Begrijpelijk, want gratis is altijd beter dan betaald. Het is echter absoluut geen schande om te betalen voor een kwalitatief festival met een goede line-up.

Om te snappen waar de entreeheffing vandaan komt, is het goed om uit te leggen wáárom festivals dit jaar entree heffen. Zijn ze ‘commercieel’ gegaan en willen ze geld verdienen? Nee. Het heeft vooral te maken met zaken waar een festival zelf weinig invloed op heeft.

De belangrijkste redenen? Subsidies waarmee festivals bekostigd worden, zijn moeilijker te krijgen, de veiligheidseisen zijn aangescherpt en de prijzen om artiesten te boeken zijn omhoog gegaan. Verder hebben fondsen en overheden in 2012 minder geld en festivals moeten hier dit jaar al op inspelen.

Een organisatie is gemiddeld een jaar bezig met voorbereiden. Deze voorbereidingen worden hoofdzakelijk gedaan door een groepje hardcore vrijwilligers, die net als jij en wij van hiphop houden. Hip Hop in Duketown kostte dit jaar € 5,-, I Love Hiphop € 7,50,-, Appelsap net als Boogiedown Breda € 15,-. Kijkende naar de genoemde ontwikkelingen en de uitgebreide line-ups, zijn deze prijzen allesbehalve hoog. Sterker nog: je betaalt gemiddeld nog geen euro per act en in vergelijking met festivals in andere muziekgenres mogen ‘wij’ als hiphoppers niet klagen.

Onze boodschap: support de scene en blijf je tickets kopen. Sta je op de lijst? Haal dan wat extra biertjes en/of merchandise. Kan je gratis bier drinken? Maak dan zoveel mogelijk promo voor het festival. Uiteindelijk willen we met z’n allen ieder jaar weer losgaan op de hardste hiphop en daar kan iedereen een bijdrage aan leveren.

Tot op het volgende festival!

Rik Spruijt (Hoofdredacteur Hiphop In Je Smoel)
Dave Vanderheijden (Initiatiefnemer Hiphop In Je Smoel)

Geplaatst door bowie op 12 september 2011