Vijf tips om van Paaspop 2022 een heel fijn festivalweekend te maken

Paaspop is al lang en breed uitverkocht. Maar mocht je nou zo’n ontieglijke knaldrang hebben en nog niet in het bezit zijn van een kaartje, kun je nog terecht op Ticketswap. Het weerbericht ziet er gunstig uit voor het weekend waarin de zomerfestivals weer terugkeren en de line-up staat weer bol van de hiphop- en aanverwante acts. Wij pikken alvast wat smakelijke krenten uit de pap voor je. Dit zijn onze vijf aanraders tijdens Paaspop 2022!

Tip #1: verbreed je horizon

Paaspop is het ideale festival voor praktisch alle muziekliefhebbers. Je bent een coverband-freak? Je houdt van comedy? Of je luistert graag naar hitmakers uit de top-40? Dan ga je hoe dan ook fantastische dagen beleven als je één van bovenstaande boxen tikt. Maar ook liefhebbers van hiphop komen aan hun trekken. En dan praten we over de harde beats en teksten van de straat (dit jaar onder meer KA en DIKKE), maar onze praktijkervaring van het laatste decennium leert dat de leukste shows toch vaak in de alternatievere hoeken liggen. Het publiek op Paaspop komt voor wilde beats, rariteiten en een pogo. Daarom gaan we hoe dan ook kijken bij de show van Russian Village Boys, die hun rap op trap vermengen met drum & bass, rave en hardstyle. Als mensen bij die show niet in de nok van de Roxy hangen, vreten wij onze pet op.

Tip #2: hobbel van tent naar tent, en houd je ogen open tijdens je wandeling

Het festivalterrein werd een paar jaar geleden uitgebreid met een flink stuk, waar onder meer de grote Phoenix-tent naartoe verhuisde. Paaspop 2022 is uitverkocht, dus je kunt lang doen over een wandeling van die Phoenix naar de Apollo. Bewegen door de mensenmassa, maar ook langs straattheater, spelletjes en de altijd gezellige Join Us-area, waar diverse kleinschalige concepten een eigen tentje krijgen toebedeeld. Ook de aankleding van het terrein is om een chef’s kiss op je vingertoppen te geven. Zeker wanneer de avond valt en de laatste zonnestralen zich vermengen met de lampjes van het Las Vegas van Brabant. Ogen open dus!

Tip #3: kijk buiten de Roxy

De Roxy was eigenlijk altijd de tent waar hiphopacts geprogrammerd werden, maar dit jaar verspreidt het genre zich als een olievlek over het Paaspop-terrein. Hitmakers als Ronnie Flex en Frenna staan in de veel grotere Phoenix (die overigens óók vol kan raken, dus wees op tijd!) en de grootste tent van allemaal herbergt dit jaar op de afsluitende dag ook twee interessante namen. Donnie treedt er op met een ‘XL-show’, wat hopelijk wijst op wat mooie gastartiesten, en The Opposites hebben er een redelijke headline-spot te pakken. Verder staat Abel met zijn punkproject Hang Youth in de Jack Daniels-tent en treden onder meer Poke, Dopebwoy en Sjaak op in The Warehouse.

Tip #4: goa dan ôk is unne keer Braobants

Wij spreken vaak heel veel Brabanders op het festival. Half Schijndel – het dorp waar Paaspop plaatsvindt – loopt er voor uit, maar ook uit de omringende grote steden als Den Bosch, Tilburg en Eindhoven reizen veel mensen af naar Festivalterrein De Molenheide. Zij zien natuurlijk heel veel acts uit de Randstad op bezoek komen, maar net zo leuk is het om dan als Randstedeling op zoek te gaan naar Brabantse acts. In de Smerrig-tent draaien diverse Brabantse dj’s hiphop, r&b én guilty pleasures. Het Bossche concept is al jaren een vaste waarde op Paaspop. Rappers uit het Nederlandse deel van Brabant zijn er dit jaar eigenlijk niet te vinden, maar met de toevoeging van De Manager (die ongetwijfeld wat Nederlandse hiphopkrakers de Apollo inslingert vlak voor het optreden van The Opposites), Keezus Christus en Guus Meeuwis kun je je innerlijke Brabo gewoon even laten gaan.

Tip #5: vergeet de timetable (al is het maar voor even)

Paaspop is niet alleen festival waar je een te ambitieuze route aan kunt kruisen op je timetable, maar ook een festival waar je simpelweg alle tenten eens in moet lopen en iedere unieke sfeer aldaar tot je moet nemen. Elke tent kent een eigen stijl en sfeer, en de genres erbinnen lopen dit jaar nog meer uiteen dan ooit. Blijf eens hangen bij dat bandje, die rapper of die DJ die je verrast in plaats van weer naar buiten te lopen om je weer vast te klampen aan je planning. Dat kan twee uur later heus nog wel. Het festival laat een dwarsdoorsnede zien van wat er gebeurt in de hitlijsten, maar dient zeker ook als ontdekfestival. Zo ga je hoe dan ook namen zien die wellicht over twee jaar pas in de hitlijsten te vinden zijn. Een early adaptor kun je zijn in Schijndel.

En mocht je wél een route willen maken door die enorme timetable, klik dan hier. Maar besef heel goed dat je 90% van het festival toch wel missen gaat.

Laat het ons weten via social media als we jou tegen het lijf gaan lopen op Paaspop 2022. En verwacht na Pasen een cover-artikel van ons over onze eerste meerdaagse festivalervaring in bijna drie jaar! Cheers!

Geplaatst door bowie op 13 april 2022