Vic Wavy eert zijn overleden vriend Laupie met een prachtige videoclip

Het is een zware dobber voor Vic Wavy. In de zomer van 2020 kwam Laurens Stoffelen om bij een auto-ongeluk. De Maastrichtse rapper verloor zijn klankbord, zijn partner en bovenal zijn beste vriend. Ter nagedachtenis aan ‘Laupie’ heeft hij het nummer Laupie 4 Ever opgenomen. Nu is het zelfs een single geworden, inclusief indrukwekkende videoclip. “Ik wil dat iedereen weet wat hij voor mij betekend heeft.”

“Ik blijf je bellen, maar je neemt niet op”, zijn de eerste woorden die Vic Verhagen, alias rapper Vic Wavy, uitspreekt op een kalme gitaarloop. In Laupie 4 Ever spreekt rechtstreeks tot zijn vriend Laurens, die op 8 juli van vorig jaar op 24-jarige leeftijd overleed na een auto-ongeluk. Vic besloot er, ondanks zijn verdriet, een single van te maken. “Het was echt een dubbel gevoel, omdat ik nu steeds geconfronteerd word met wat er is gebeurd. Maar aan de andere kant was het heel mooi om te zien hoeveel mensen er klaar stonden om een bijdrage te leveren. Zonder iets te vragen stonden er al meer dan twintig mensen klaar om te helpen waar nodig. Het is een verschrikkelijke gebeurtenis, maar ik ben blij dat we elkaar hebben om er bovenop te komen en onze beste vriend te eren zoals alleen wij dat kunnen.”

Tijdens de shoot gingen hij en het team door een rollercoaster van emoties, vertelt Vic. “We kwamen op veel plekken waar we als pubers samen zijn opgegroeid. Dat zorgde er regelmatig voor dat we tussendoor even moesten stoppen. Dan werd het even teveel. Het zijn plekken waar we volwassen zijn geworden, vrienden, persoonlijke herinneringen aan Laurens en natuurlijjk de plek waar hij nu te ruste is gelegd. Veel mensen wisten aanvankelijk niet dat hij op een herdenkingsplek ligt, aangezien hij gecremeerd is. De dag na de clip kreeg ik allemaal snaps van mensen die een bloemetje gingen leggen omdat ze door de video erachter waren gekomen dat die plek er is. Dat vond ik mooi om te zien.”

“Het voelde alsof het net was gebeurd. Maar we gingen gefocust door, want dat is precies wat Laurens ook zou doen.”

Maar niet alleen het schieten van nieuwe beelden zorgde voor zout in de verse wond: “Het moeilijkste deel was de beelden van de crematie en oude foto’s en video’s selecteren. Ik ben daar twee nachten mee bezig geweest. Het voelde weer alsof alles net was gebeurd. Zo voelde het ook tijdens de videoshoot. Maar we zijn volledig gefocust doorgegaan, omdat dat precies is wat Laurens zou doen.” De beelden zijn gemonteerd onder een even prachtige als persoonlijke track. “En ik hoop dat ik je dadelijk zie”, klinkt het, terwijl een jonge Laurens en Vic te zien zijn en beelden van een autowrak zichtbaar worden.

De clip wordt door zulke beelden nog een stukje persoonlijker, maar twijfelen om ze te gebruiken heeft Vic nooit gedaan. “De mensen die aanwezig waren, weten waarom die speech erin moest. Daarin is alles gezegd wat gezegd moest worden: hoe we in de toekomst met elkaar moeten omgaan, en dat spullen helemaal niks waard zijn. Dat was typisch Laurens; hij bracht altijd twee soorten groepen bij elkaar. Er staat maar een klein stukje van in de clip, maar het origineel duurt dertien minuten. Ik heb dat stukje gebruikt omdat ik hem daarin uitroep tot King Of The South. Ik vind dat iedereen dat moet weten en nooit mag vergeten.”

“Hij motiveerde me om steeds beter te worden.”

Laurens was een vriend die hem inspireerde en motiveerde. “Hij was degene die mij vertelde dat ik het moest gaan doen! Na mijn studie op de Rockacademie zat ik in een kleine muzikale depressie. De commercie nam over en als gevoelspersoon zag ik nog weinig in de toekomst van muziek. Ik genereerde weinig inkomsten en stond op het punt om het rappen achter me te laten. Totdat Laurens zei: ‘Kom bij mij in Limburg wonen, bro. Ik heb twee kamers vrij in mijn nieuwe huis; van eentje gaan we een dikke studio maken en dan gaan we knallen!’ Dat gebeurde, uiteindelijk zat ik daar dagelijks muziek te maken en hij zat erbij als A&R. Hij motiveerde me om steeds beter te worden en gaf altijd zijn eerlijke mening, dat had ik echt nodig.”

‘Laupie’ werd een klankbord en een sparringspartner, vertelt Vic openhartig. “Toen ik eenmaal zijn advies opvolgde en de tracks Highway en Ring Ring uit wilde brengen, spraken we over labels. We voelden allebei de vibe van labels niet anno 2020. Toen besloten we om zelf iets op te zetten.Samen zorgden we voor een klein startkapitaal om te beginnen met Based Out Ballin. Tot de release van Laupie 4 Ever is hij bij iedere release betrokken geweest. Hij was echt de life coach die ik nodig had toen ik dacht ‘fuck deze shit’.”

“Ik denk dat ik al die tijd muziek heb gemaakt om op een dag mijn beste vriend te kunnen eren op deze manier.”

Er zijn al ‘sick veel reacties’ op de video binnengekomen, vertelt Vic: “Zijn familie is gewoon zo trots en dankbaar dat ik dit voor hem heb gedaan. Mijn vrienden en andere mensen die Laurens kenden beseffen ook dat dit precies is wat hij verdient. Ik ben hierdoor ook weer gaan beseffen waarom ik muziek maak. De mensen die mij vroeger uitlachten omdat ik niet genoeg streams haalde, heb ik laten huilen door deze track. Likes, volgers en views doen mij niks meer. Als ik met mijn muziek een gevoel bij iemand kan losmaken en herinneringen kan vastleggen die tijdloos zijn, ben ik tevreden.”

Ook na zijn onverwachte en tragische dood is Laurens dus belangrijk voor Vic Wavy en zijn carrière. Een track maken over zijn overleden kameraad is onderdeel geworden van zijn rouwproces. “Soms denk ik dat ik onbewust al die tijd muziek heb gemaakt zodat ik op een dag mijn beste vriend kon eren op de mooiste manier. Muziek heeft weer een grote betekenis dan entertainment voor mij en de mensen om me heen gekregen.”

Check de indrukwekkende video hieronder. Rust in vrede, Laupie.

Geplaatst door bowie op 6 januari 2021