Vic Mensa: “Ik weet niet waar ik heen ga, maar het is groter en beter.”

Ik ben begonnen met muziek door te dansen op Afrikaanse drums toen ik ongeveer vijf jaar oud was. Mijn vader komt uit Ghana en mijn moeder is oorspronkelijk half Duits en Iers. Een gemixte familie met verschillende muziekstijlen dus. We waren niet een super-muzikale familie, maar bij ons thuis nam iedereen pianolessen. Ook was mijn oom een erg bekende muzikant in Ghana, dus het was niet heel raar dat ik uiteindelijk iets met muziek ben gaan doen. Ik groeide op in Chicago, de plek waar ik nu nog woon. Het opgroeien daar was… het is de enige opvoeding die ik ken. Ik heb er veel geleerd op een hele snelle manier en heb veel dingen gezien die andere mensen niet te zien kregen of misschien nog steeds niet hebben gezien. Zelf heb ik me er in mijn jeugd, ondanks dat ik het altijd goed deed op school, ook wel eens beziggehouden met bepaalde dingen. Maar mensen zijn complexe wezens en de mensheid bestaat niet uit absoluten. Er is dus niks raars aan een kind dat het goed doet op school en tegelijkertijd dingen doet die de maatschappij acht als slecht. Het zijn verschillende facetten van het leven en dat waren twee facetten van mij."

 

 

Tegenwoordig heeft Vic Mensa wel wat beters te doen en wordt de artiest steeds groter. The Innanetape, een project dat hij een jaar terug uitbracht, werd goed ontvangen en heeft naar eigen zeggen zijn leven positief veranderd.
The Innanetape staat voor transformatie en evolutie. Elke dag is een transformatie. Op dit moment reis ik van land naar land en van tijdzone naar tijdzone. Dat zijn voorbeelden van transformaties die ik doormaak. The Innanetape was meer een transformatie in de zin van zelfrealisatie door muziek. Het maken van de muziek, het uitbrengen ervan en het feit dat het gewaardeerd werd, heeft mijn leven en die van de mensen om me heen getransformeerd. Het heeft ons naar nieuwe plaatsen in het leven gebracht en ik houd ervan. Je moet veranderen in het leven, want stagneren is gewoon soulkilling. Er zijn veel mensen die me bij het maken van muziek inspireren. 2Pac, Nas en Kurt Cobain zijn daar drie voorbeelden van. 2Pac legt zijn emotie in tracks als geen ander. Kurt Cobain en Nas zijn twee van de beste storytellers aller tijden. Zij kunnen verhalen vertellen door middel van muziek en dat bewonder ik in ze. Muziek is ook mijn vorm van expressie, maar niet de enige. Ik uit mezelf in de dingen die ik dagelijks zeg, in de manier waarop ik me kleed als ik opsta, al die dingen weet je? Het is allemaal zelfexpressie.”

 

 

Momenteel werkt Vic Mensa aan verschillende projecten. Hij wil er niet heel veel over kwijt, maar die projecten beperken zich zeker niet tot alleen muziek. Ook op het gebied van mode en entertainment wil de artiest zich ontwikkelen. Dat hij steeds groter aan het worden is, heeft volgens hem dan ook niks te maken met geluk, maar vooral met heel hard werken. “Ik werk al zó lang en zie mezelf verder dan waar ik nu ben. En waar ik mezelf zie, is op plekken waar ik eerder ben geweest, maar dan in grotere capaciteiten. Maar ook op plekken waar ik nog niet ben geweest. Ik weet niet precies waar ik heen ga, maar het is groter en beter. Een doel van mij is niet om hiphop te beïnvloeden, maar om de denkwijze en het gedrag van mensen te beïnvloeden op een andere manier. Iedereen voelt dagelijks veel verschillende dingen, dat is wat het betekent om te leven, maar ik denk dat er niet genoeg muziek is die zowel populair is als tot denken aanzet. Tenminste niet op een andere manier dan het vorige nummer dat je gehoord hebt. Dat betekent niet dat muziek per se een sociale boodschap moet bevatten, maar ik denk dat de eentonigheid van muziek in popcultuur op een gegeven moment gaat leiden tot verdoving. Of ik denk dat mensen kritisch genoeg zijn als luisteraar? Ehm, ik denk niet dat het per se gaat om het zijn van een criticus. Mensen zijn geweldig, maar ik wil gewoon dat ze gaan voelen. Ik wil me niet vergelijken met wat anderen doen, dus als ik zeg dat ik mensen wil beïnvloeden op een andere manier bedoel ik dat ik ze wil beïnvloeden op de enige manier waarop ik dat kan. Ik ben de enige ‘ik’ dus de dingen die ik zeg zijn voor mij uniek. Alle andere mensen kunnen doorgaan met wat de fuck het is dat ze doen haha."

 

 

Ik ben momenteel meer gefocust op wat er komen gaat, dan op wat er al is geweest want daar ben ik al niet meer mee bezig. Dat is een mindere kant van mijn zijn, i guess. Of ik moeilijk tevreden ben? Mwa, ik was best tevreden met de show die ik hier net gedaan heb.. En zo ga ik lekker dit flesje water drinken. Ik houd van water dus daar ben ik ook al tevreden mee. Verder zijn er wel een miljoen dingen die ik nog wil bereiken. Misschien zelfs dingen waar ik nog niet van weet dat ik het wil. Niet alleen in muziek, maar ook in mode en entertainment. Ik probeer me eigenlijk ook niet bezig te houden met wat er komen gaat en focus me gewoon op het nu. En nu heb ik een hoop lol en dat dagelijks. That’s what i’m about!”

 

Geplaatst door bowie op 13 oktober 2014