Vear The Family verenigt stijlen, disciplines en generaties in de Parel van het Zuiden

Wat begon als demo’s die PEP maakte met Banda en Pilla, groeide langzaam uit tot een nieuw verbond tussen verschillende generaties aan hiphopartiesten uit Breda. Caspar Benjamin en Viezerik sprongen op tracks en daaruit ontstond de nieuwste hiphopfamilie van Brabant. Het verenigt generaties en disciplines: Caspar Benjamin was tenslotte al bezig met kledingmerk VEAR, Viezerik kun je kennen van Van Kwaad Tot Erger en Pilla en Banda zaten al in Veilingkade. Het resultaat is Vear The Family, dat uitgebracht wordt als eerste wapenfeit van het label Parlemour Records.

Iedereen is dus met z’n eigen ding bezig, maar er werden dus langzaam banden gesmeed. Toen er een clip werd geschoten van Veilingkade, kwamen de boys van VEAR aan met een stapel zelfgedrukte shirts om te rocken. En op festivals als Trailerfest en Het Moment sprongen diverse artiesten en bezoekers al in fluoriserende wegwerkers-vestjes rond met het Vear-logo erop. Breda bleek andermaal vruchtbare grond voor een samenwerking tussen velen. Rappers PEP, Banda, JP en Viezerik en Caspar Benjamin hebben samen met producers Ben Jur, Sid en PEP allerlei demo’s bij elkaar geraapt en smeedden uiteindelijk een tape.

Veteraanschap en meedogenloze flows

Daar verschenen al drie singles; Niemand Fit, Marianne en VTF. Die gingen gepaard met toffe visuals en videoclips én een eigentijdse en eigenzinnige kledingstijl. Designer Vic ontwierp passende kleding om het project als één geheel te presenteren aan de buitenwereld. Het losvaste van het collectief is hoorbaar op de tape. De rappers krijgen de ruimte om hun eigen stijl te presenteren. Viezerik toont zijn veteraanschap met namedrops van Heath Ledger, M.C. Escher en Keith Haring. Banda zoekt naar pap terwijl anderen zoeken naar genezing. Pep flowt meedogenloos als cocaine.

Meedogenloos zijn ook de beats op Vear The Family. Klappende boombap, snerpende trap, donker sample-werk; de luisteraar staat constant onder hoogspanning. Geen Keto wisselt bijvoorbeeld vaak van melodie onder de 808’s, en een track later is het aanvankelijk de kalmte die je grijpt. Onverwachts krijgt ook de baslijn van Vear and Loathing een stevige kick mee. In On My Way vat PEP in de eerste verse kort maar krachtig samen waar Vear The Family voor staat. “Dit is geen rappen voor fame, dit is bittere noodzaak”, rapt hij op een donker-melancholische beat die ieder woord zwaarder laat wegen.

Vear The Family is een losvast collectief dat Bredase initiatieven en merken herbergt onder een nieuwe paraplu. Parlemour Records, Van Kwaad Tot Erger, Veilingkade, VEAR: het zit nu allemaal onder één dak. De eerste tape is in elk geval een mooie staalkaart van wat Breda te bieden heeft. Niet alleen op het vlak van rap en beats, maar ook op design en kleding. De Parel van het Zuiden weer op de hiphopkaart.

Stream de hele tape hieronder:

Geplaatst door bowie op 4 april 2024