Various Artists – Patta Mixtape

De Patta Mixtape is een initiatief van Edzon en Gee die sinds enige tijd de nieuwe sneakerstore "Patta"s in Amsterdam bezitten waar ze een ruim aanbod hebben met naar eigen zeggen exclusieve patta’s (schoenen red.). Met een subcultuur waarin de gymschoen oftewel sneaker nu zijn grootste hype beleeft is het moment om hierover een mixtape te releasen wel zo getimed. Een disc vol zogenaamde straattaal, surinaams en verschillende verses over schoenen…

Met een gigantisch arsenaal aan artiesten heeft Edzon met hulp van Masta Lee zo’n dertig tal aan nummers aan elkaar gemixt waarin grove diversiteit in terug te vinden is. Naast tracks zijn er ook verschillende shout-outs en interludes van gevestigde artiesten als E-Life, Shockwave en ook Non Phixion weet bij te dragen met een freestyle op de instrumental van “Run” (Ghostface). Hiernaast hebben Tajai & Casual van Hieroglyphics ook een aardige track weten te brouwen met een aanstekelijk pianodeuntje. Het lijkt natuurlijk een eentonig geheel te worden als je de ‘Patta’ steeds als onderwep voor een track neemt maar gelukkig zijn er verschillende concepten bedacht voor deze mix. Zo weten SpaceKees en Jiggy Djé zich in “Schoenmaten” te verplaatsen als de linker- en rechterschoen van Marco van Basten tijdens de finale in het EK van 1988. MOD The Black Marvel weet op “J5” zijn relatie met z’n kicks te verwoorden en Raymzter weet met z’n verse in “The Shoes” als enige MC op deze disc een andere invalshoek te geven, en niet mee te gaan met deze populaire stroom, omdat de sneakers nog altijd door kinderen in derde wereld landen gefabriceerd worden, aldus Raymzter.

Toch heeft deze cd een hoog skip-gehalte want er zitten toch een paar beroerde tracks tussen. “Patalogi” van Bizz Banascus is bijvoorbeeld leuk als je de juiste Surinaamse afkomst hebt, zo niet is deze zeer hinderlijk. Een bedroevende productie van designer Piet Parra komt zeer geirriteerd over en Skate The Great weet met z’n verse daar geen verandering in te brengen. Ook Brainpower weet niet te overtuigen maar het dieptepunt ligt toch zeker wel bij nummer twaalf. Candela weet een gehele woordenbrei over een zenuwachtig deuntje te zeggen, maar het niveau is drastisch lager in vergelijking met de rest van de cd. Zo krijg je een beetje een schommel effect bij deze mix. Zo van, dope een tof nummer, en daarna gelijk weer een nummer die je moet skippen omdat het echt niet aan te horen is.

Uitschieters op deze mix zijn toch met stipt “Patta Exclusief 4” van Sticks, Shaa & JJ met een ijzersterke productie van Delic en “Patta Exclusief 1” met een kale productie van Kubus waar Rico en Jawat goed naar voren komen. Skiggy Rapz heeft met zijn eigen productie “Sneak Attack” hoge ogen gegooid en Pete Philly bevestigd met “Off The Rack” zijn potentie om internationaal succes te behalen. Degelijke nummers van Spacekees & Djiggy Djé , Terilekst, Nina, Typhoon, Tim (VSOP), Fit en Big Boy Caprice & Empress vormen een goede basis op deze disc.

Masta Lee weet met goed gevonden cuts een toffe in- en outro te produceren wat samen met de artwork van Parra het geheel rondmaakt. Leuk om te hebben, maar om nou te zeggen dat dit koopmateriaal is? Mijn advies: koop een paar ille sneakers in deze nieuwe winkel en zorg dat je deze mix er gratis bij krijgt…

Meer info: http://www.patta.nl

Tracklist:
01. Masta Lee – Selection
02. Brainpower – Kicks Snare Hi-Hat
03. Skate The Great – Sneaker Talk
04. Rico & Jawat – Patta Exclusief 1
05. Bizz Banascus – Patalogi
06. Terilekst – Papa’s Patta’s
07. Tajai & Casual (Hieroglyphics) – Patta Exclusive 2
08. Non Phixion – Patta Exclusive 3
09. Nickelbag Interlude
10. Mr. Probz – In The Box (Remix)
11. Sticks, Shaa & JJ – Patta Exclusief 4
12. Candela – Kickz & Outfits
13. RMB – Patta’s
14. Klopdokter – Zondagmugguh
15. Nina – Patta
16. E-Life Interlude
17. Kiddo Cee, Rick D & Raymzter – The Shoes
18. Typhoon & Danibus – Wie De Schoen Past
19. Spacekees & Jiggy Djé – Schoenmaten
20. Gus – 23
21. Lunatixxx – I Rock
22. Skiggy Rapz – Sneak Attack
23. Pete Philly – Off The Rack
24. Sendar – Tuig van de Richel
25. Tim (VSOP) – Sneakeritus
26. MC Fit – Sneaker Beef
27. Complex – Steppin’
28. MOD The Black Marvel – J5 (Me & You)
29. Big Boy Caprice & Empress – Sneak-A-Luv
30. Outro

Geplaatst door bowie op 15 maart 2005