Under The Influence: Zomerse Hiphop

Pic door Murph

Daarom bekijken we vandaag een paar door de zon beïnvloede hiphoptracks en hun samples. Deze keer eens geen harde obscure tracks maar verantwoorde feel good hiphop en de sample-ingrediënten to barbecue to!

In de jaren 80 stonden DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince bekend om hun komische, toegankelijke hiphop. Natuurlijk kon Will goed rappen en was Jeff een begenadigd DJ, maar het duo paste toch meer in het rijtje Kid ‘N’ Play, Salt ‘N’ Pepa, Kwamé dan pakweg Big Daddy Kane, KRSONE, Eric B & Rakim. Ironisch genoeg was hun grootste hit de track waarop Will Smith volgens het toenmalig gezaghebbend blad The Source ‘eindelijk klonk hoe hij dat eigenlijk wilde.’ Op Summertime uit 1991 klopte alles; de beat, het gevoel, en de beheerste rhymes van The Fresh Prince. Hoofdingrediënt voor die heerlijke lome zomerse vibe was het mooie Summer Madness van Kool & The Gang:

Biz Markie staat bekend om verschillende dingen: zijn platencollectie, zijn speelgoedcollectie, zijn beatbox voor Roxanne Shanté maar natuurlijk voornamelijk vanwege zijn vaak komische maar toch volledig serieus genomen muziek. It’s Spring Again is een bewust valsgezongen (zie Lou Rawls voor de zuiver gezongen versie) ode aan de lente. Geen zomer, maar wel sterk beïnvloed door de zon. De heerlijke sample van Roberta Flack & Donny Hathaway maakte deze Biz-klassieker zo’n twintig jaar geleden voor ondergetekende een walkman-favoriet als het wat zonniger werd in ons koude kikkerlandje.

2Pac staat bekend om zijn rebelse imago, zeker bij de generatie fans die hem eigenlijk alleen van na zijn tragische dood kent. Toch had de mc ook een wat minder zware kant, zeker als hij met zijn maatjes van Digital Underground werkte. De clip en vibe van I Get Around (1993) zijn puur zomers te noemen. Niet in de laatste plaats vanwege de warme akkoorden die Shock G ‘leende’ van het later zo vaak gesamplede Between The Sheets van The Isley Brothers. Geen directe sample dus, maar een interpolatie.

Dr. Dre’s klassieker The Chronic verscheen in december 1992 en de eerste single Nuthin’ But A ‘G’ Thang in januari 1993. Nu heeft Los Angeles niet zo veel last van de seizoenen, maar in Nederland was het een aparte gewaarwording om zo’n zomerse track met dito clip in de koude wintermaand januari op Yo! MTV Raps te zien. ‘Nuthin…’ is goedbeschouwd een remake van Leon Haywood’s broeierige meesterwerk I Want’a Do Something Freaky To You:

We blijven aan de Amerikaanse westkust voor The Luniz. Deze crew heeft na hun enorme wereldhit I Got 5 On It niet veel succes meer gehad. De zonnestralen spatten van de track en clip af. De hele track is gebouwd rondom Club Nouveau’s jaren 80-hit Why You Treat Me So Bad:

Blijf HIJS in de gaten houden voor een natte herfst-editie van Under The Influence!

Geplaatst door bowie op 23 augustus 2011