Under The Influence: Kanye West & Jay-Z

Vandaag is de releasedatum van Watch The Throne, het eerste duo-album van Jay-Z en Kanye West. Op dit album bundelen beide artiesten als mc’s hun krachten. Maar Kanyeezy had nooit de kans gekregen om als mc door te breken als hij niet zo’n indruk had gemaakt als producer voor Jigga. In deze Under The Influence zetten we de beste Kanye-producties voor Jay-Z, inclusief de originals, nog eens op een rijtje. Zoals altijd in deze reeks met de originals als uitgangspunt.

Kanye’s eerste productie voor Jay-Z was This Can’t Be Life in 2000, met mooie Harold Melvin & The Bluenotes-sample.

De soulvolle track met Beanie Sigel en Scarface paste prima bij Jay’s stijl, waardoor hij besloot de uit Chicago afkomstige Kanye vier tracks te laten produceren op zijn nieuwe album, The Blueprint.

Dit productionele meesterwerk betekende de definitieve doorbraak voor zowel Just Blaze als Kanye West. De soulvolle remake van Bobby Blue Bland’s Heart Of The City is tot op de dag van vandaag een van Jay-Z’s sterkste nummers.

Izzo met de bekende Jackson 5 sample en Never Change met het mooie Common Man van David Ruffin bevestigden Kanye West’s goede smaak in soulsamples. Dat hij ook uit een ander vaatje kon tappen toonde de jonge producer aan met Takeover, waarop hij een rauwe sample van het bluesrock-nummer Five To One van The Doors omtoverde in een pompende hiphoptrack.

West produceerde een paar tracks voor het commercieel succesvolle maar artistiek beduidend mindere The Blueprint 2: The Gift And The Curse. Geen materiaal om verder echt op in te gaan in deze rubriek. Op Jay’s sterke Black Album was Kanye’s aandeel beperkt tot slechts twee tracks, Lucifer en Encore. Laatsgenoemd nummer is bekender geworden in de remake met Linkin Park, maar de originele track met sample van John Holt mag er zeker wezen.

Aan het onevenwichtige Kingdom Come droeg Kanye een niet bijzondere track bij (Do U Wanna Ride). Jay’s soundtrack van American Gangster is Jay’s eerste Kanye-loze album sinds 2000. Voor The Blueprint 3 levert Kanye 7 tracks. De 5 matige tracks en onbegrijpelijk slechte remake van Alphaville’s Forever Young (van sommige tracks kan je echt geen hiphopversie maken, really…) ten spijt is de single Run This Town weer een fraai staaltje productie van Kanye (die ook rapt op het nummer). De sample komt uit onverwachte hoek; de Griekse rockband The 4 Levels Of Existence met Someday In Athens.

Op de beste momenten is de samenwerking tussen Hov en Kanye geweldig, op de mindere momenten ook gelijk echt zwak. De twee sterren zullen na Watch The Throne ongetwijfeld blijven samenwerken, hopelijk levert dat nog een aantal klassiekers op.

Beluister hier de speciale Kanye West & Jay-Z playlist op Spotify

Geplaatst door bowie op 7 augustus 2011