ULTRAUM: dansen voor een nieuwe creatieve hotspot in Schiedam

Zes creatievelingen bundelen de krachten om hun visie op kunst en cultuur aan elkaar en anderen te tonen. Op het terrein van De Glasfabriek in Schiedam wil deze groep enthousiaste makers een oude, leegstaande loods niet alleen omtoveren tot werkplek voor zichzelf, maar ook een podium bieden voor collega’s én een verrassende ervaring bieden aan bezoekers. ULTRAUM, zoals het project gedoopt werd, kan alle financiële steun gebruiken, dus lees snel verder.

Een cocktail aan creatieven, noemen ze het zelf. Joni Kling (visual artist), Taahan Faber (timmer- en installatiebouw), Patrick Oomen (wijnbar), Leo de Bie (kunstcurator), Chris Willems (muzikant en chemisch analist) en Marloes de Kiewit (muralist, window artist en illustrator) vormen samen ULTRAUM. Begin februari begonnen ze aan de Buitenhavenweg in Schiedam aan het verbouwen van de ruimte van 250 vierkante meter in de hoop om eind mei te kunnen openen.

Wijnbar, houtwerkplaats én open ateliers

Het moet een ervaring worden om er binnen te stappen, vindt het collectief. In de indrukwekkende industriële ruimte moet de prikkeling van kunst en creatie samenkomen in een toegankelijke en huiselijke sfeer. Bij Raisin The Bar laat Patrick je niet alleen verwonderen door natuurlijke wijnen en champagne, maar ook door het decor en de ambiance. Vanuit die wijnbar hebben bezoekers straks uitzicht op de open ateliers van Marloes de Kiewit en Studio Kling.

Laatstgenoemde zal naast haar werkruimte ook nog een tattooshop en winkel openen, waar onder meer kleding, schilderijen, sculpturen en customized spullen te koop zijn. Marloest zal zich, naast het creëeren, toeleggen op het geven van workshops en het organiseren van avonden met sprekers. Leo de Bie is verantwoordelijk voor de flexibele expositieruimte en de invulling ervan, en richt zich op projecten waarin duurzaamheid centraal staat. Daarnaast komt er een houtwerkplaats voor Taahan, en een muziekstudio voor Chris.

Het publiek kan verschillende ULTRAUM events verwachten, in samenwerking met andere partijen en individuen. Denk hierbij aan intieme muziekoptredens, performances, filmavonden en lezingen. Het moet een bijzondere toevoeging worden aan het cultuurprogramma van de stad.

D’r op of d’r onder

Naast eigen investeringen kan de groep financiële ondersteuning gebruiken om dit project te laten slagen. Via het platform voordekunst zijn ze een aantal weken terug daarom een crowdfunding gestart. In ruil voor een donatie hebben ze verschillende leuke tegenprestaties beschikbaar gesteld én krijgen donateurs een uitnodiging voor het openingsfeest.

Om alvast een voorproefje te geven wordt er op Goede Vrijdag, 15 april, een fundraiser-party georganiseerd in POING, Rotterdam. De avond wordt gevuld met een zelfsamengestelde dj line-up, live art performance, kunstverkoop en midnight snacks. De dag na het event loopt de crowdfunding af, dus het is een sleutelmoment te noemen. De fundraiser-party is dan ook terecht ‘D’r op of d’r onder’ genoemd. Wil jij ook dat ULTRAUM definitief van de grond komt?

Kom dansen op 15 april in POING of doneer direct via deze link. Klik ook op die link om te lezen waarvoor je geld gebruikt gaat worden!

Geplaatst door bowie op 11 april 2022