U-Niq is terug: “De kampioenbokser is weer aan het trainen!”

In gesprek met de Rotterdamse rapveteraan U-Niq, die vandaag nieuwe muziek uitbrengt. Wij spreken hem over zijn campagne #stophetgeweld, zijn bijbehorende single met Kempi en de comeback die hij in 2020 maakt. Bij die comeback hoort natuurlijk ook een album. U-Niq geeft het project de titel Eeuwige Jeugd, verder is hij er voorlopig nog geheimzinnig over.

U-Niq heeft een flinke carrière op zijn naam staan. Nadat hij in de Verenigde Staten samenwerkte met rappers als Nas en Guru besloot hij Nederlandstalige muziek te maken. Na zijn laatste album in 2015 was het tijd voor een pauze. Inmiddels is hij terug en dit wordt gevierd met een gloednieuwe single; Fastride in samenwerking met Kempi.

“De moeilijkste rouwperiode ligt nu gelukkig achter me. Toen de coronacrisis uitbrak dacht ik bij mezelf: ‘Let’s make some motherfucking music!”

U-niq post in juli al een merkwaardig bericht op zijn Instagram: “Kempi, where you at bro? Laten we een legendarische track maken!” Inmiddels zitten we in oktober en dropt de Rotterdammer dan eindelijk die collab getiteld Fastride. “De samenwerking is inderdaad via Instagram tot stand gekomen, ik had zijn nummer niet. Gelukkig reageerde Kempi direct enthousiast, hij stuurde me meteen een berichtje en twee weken later zaten we samen in de studio. Ik ken hem al sinds dat hij achttien was, hij was echt supergetalenteerd. Een soort loose cannon. Winne was zijn mentor, in die hoedanigheid kwamen ze bij mij in de studio en zo hebben wij elkaar al een hele tijd terug al leren kennen.”

“Het is natuurlijk een tijd geleden dat ik muziek heb uitgebracht maar ik ben nooit echt weggeweest. Ik heb altijd gewoon muziek gemaakt, ik had alleen geen behoefte om het uit te brengen. Ik wilde al langer terugkomen, vorig jaar was ik er al mee bezig. Toen kwam Feis helaas te overlijden en ben ik een beetje in de knoop gekomen met mezelf. Ik kon niet echt meer schrijven. De moeilijkste rouwperiode ligt nu gelukkig achter me. Toen de coronacrisis uitbrak dacht ik bij mezelf: ‘Let’s make some motherfucking music!”

“Jonge jongens steken of schieten elkaar neer en moeders verliezen hun kinderen. Dat raakt me echt.”

#stophetgeweld

De geweldsgolf die over Nederland trok is ook U-Niq niet ontgaan. “De single die ik nu uitbreng met Kempi hoort bij mijn campagne #stophetgeweld. Het heeft me heel erg geraakt dat er de afgelopen tijd zoveel delicten waren. Jonge jongens steken of schieten elkaar neer en moeders verliezen hun kinderen. Dat raakt me echt. Ik ben natuurlijk ook al wat ouder en die jongens hadden mijn kind kunnen zijn, als ik dan kijk naar die ellende op straat vind ik dat gewoon echt jammer. Dat is waar ik over rap en de videoclip slaat ook op de campagne. Ik probeer jongeren over te halen de juiste keuzes te maken.”

“Ik heb zelf natuurlijk ook te maken gehad met geweld. Vroeger was ik echt een heethoofd en deinsde ik nergens voor terug, ik doe dat trouwens nog steeds niet. Ik maak alleen andere keuzes nu, als ik weet dat ik in de problemen kan komen zorg ik dat ik twee keer nadenk. Als ik weet dat iemand mij wil uitdagen dan zorg ik ervoor dat ik die uitdaging negeer en dit aan de kant ga. Maar als iemand mij aanraakt kan het natuurlijk nog steeds gebeuren dat hij zijn hand op allerlei plekken breekt. Ik ga dingen liever uit de weg, ik zoek nooit ruzie maar natuurlijk speelt zelfverdediging een rol. Ik ben tegen zinloos geweld, geweld is natuurlijk bijna altijd zinloos maar soms is het nodig om jezelf of je naasten te verdedigen. Daar trek ik een duidelijke scheiding tussen.”

De Rotterdamse veteraan hoopt dat meer mensen achter zijn campagne gaan staan. “De gemeentes en de overheid willen dit probleem zelf oplossen maar dat gaat ze niet lukken. Ik hoop dat ze zo snel mogelijk het licht zien en dat ze zich realiseren dat er rolmodellen zijn voor de jeugd en dat deze mensen het beste tot hen door kunnen dringen. Het zou perfect zijn als dit hand in hand gaat. De overheid en gemeenten hebben het geld. Wij, de rolmodellen, hebben de mogelijkheid om tot jongeren te bereiken. Als er een samenwerking ontstaat is er veel mogelijk.”

Typisch Rotterdams

Voordat hij de single FastRide uitbracht, dropte U-Niq een andere track getiteld Typisch Rotterdams!: “Dat nummer heb ik weggegeven aan mijn fans zodat ze weten dat ik terug ben. Het is een ode aan de single Rotterdam, die ik vijftien jaar geleden uitbracht. Ik heb altijd de stad vertegenwoordigd natuurlijk. Omdat ik nu zo lang weg ben geweest vond ik het wel mooi om te refereren naar mijn oudere muziek. Ik wilde die energie en gelaagdheid van toen terugbrengen. Ditmaal met nieuwe invloeden en een andere productie maar het is zeker een soort terugblik.”

Vervolgens kwam er een remix van die track, wat deed denken aan de Rotterdam Remix. “Dat vond ik echt leuk om weer eens te doen. Het was een hele spontane actie die goed heeft uitgepakt. Natuurlijk heb ik nog meer interessante samenwerkingen op het album staan.” De remix van Typisch Rotterdams! zet een hele hoop jonge Rotterdamse rappers bij elkaar, een soort showcase van nieuw talent.

Dit project is opvallend vergelijkbaar met wat U-Niq in 2006 deed. Hij bracht destijds het album Rotterdam uit, als je dit album fysiek kocht kreeg je er een mixtape bij. Deze mixtape stond vol met jonge Rotterdamse rappers die lieten zien hoe goed ze waren. U-Niq lijkt bezig te zijn met een soort moderne versie van dit initiatief, maar zelf wil hij er echter niks over kwijt, wat wellicht genoeg zegt: “Daar ga ik niks over prijsgeven”, zegt hij lachend. “Geen commentaar.”

Maar dat hij terug is, en met hervonden energie weer muziek maakt staat vast. “De kampioenbokser is weer aan het trainen, iedereen gaat naar mij kijken. Het maakt me niet uit hoe het speelveld eruitziet, zolang ik fit ben moet je niet in mijn weg lopen want dan ga je liggen. Zo zie ik het. Ik weet wat ik kan en anderen weten dat ook. Iedereen die mij kent weet dan er wat staat te gebeuren. Ik heb niets meer te bewijzen.”

Leeftijd en wijsheid

U-Niq zit goed in zijn vel en verkeert naar eigen zeggen in bloedvorm. : “Ik stort me volledig op muziek en misschien ga ik zelfs weer iets in het Engels doen. Ik ben voorlopig echt niet van plan te stoppen. Ik ben niet veranderd als persoon maar wel als mens. Dat betekent dat ik gewoon blijf wie ik ben, alleen mijn gedrag verandert, dat komt met leeftijd en wijsheid. Ik blijf gewoon in de game zolang ik er zin in heb. Ik doe het niet voor ego maar voor plezier. Zolang ik kwaliteit kan leveren blijf ik muziek uitbrengen. Ik kan je wel één ding verklappen: alles wat er nu aankomt is pure kwaliteit.”

Check de video van Fastride in het artikel en stream hieronder de tune via Spotify.

Geplaatst door bowie op 1 oktober 2020