‘Typisch Tilburgs’ moet het startschot zijn voor meer samenwerking in Tillie

Toen de remix dropte van Typisch Rotterdams van U-Niq en consorten, ging er in Tilburg al een lampje branden bij De 1’3, voorheen bekend als Roads. ‘Dat kunenn wij ook’, dacht hij. Toen de instrumental openbaar gemaakt werd, trommelden hij en zijn collega-rapper De Preeker een hele posse bij elkaar voor een nieuw Midden-Brabants onderonsje: Typisch Tilburgs!

“Nog voor de oproep van U-Niq om een remix over je eigen stad te maken, wilde ik iets hebben neergezet om een nieuw geluid uit Tilburg te brengen. Toen die beat online kwam, was dat de druppel. Nu moest het gaan gebeuren. De Preeker en ik hebben meteen samen gekeken wie er in ons directe netwerk mee zou wilen doen aan zo’n megasessie.”

Aan het woord is Rodgairo Dalnoot, spoken word-artiest, maar ook rapper, workshop-docent en radiomaker. “Ik ben nu al een jaartje bezig in de studio om nieuwe muziek te maken. Het uitrollen van mijn EP Nacht Van Het Blauwe Uur is al gestart. Het voelt als een herintroductie, terwijl ik nooit gestopt ben met muziek. Ik zag hetzelfde gebeuren bij collega-mc’s uit dezelfde generatie. Daar hebben we onze selectie een beetje op afgestemd, en daarnaast mensen toegevoegd die hongerig waren om mee te doen.”

“We moeten als stad laten zien dat we zoveel meer te bieden hebben.”

Was het dan hoog nodig, zo’n possecut die als staalkaart dient voor de Tilburgse opmars? “Niet helemaal, ik ben erg fan van onze stad. Ik volg een hoop artiesten die echt wel wat erkenning krijgen. Zo is er een JoJo die artiest van de maand is bij FunX, is er Boechi met een hele herkenbare stem, zet Chayo stappen bij Zware Jongenz en doen Eauxby en Aristoteles internationale dingen. The list goes on. Ik vind wel dat als wij een voet tussen de deur krijgen, dat we die open moeten breken en als stad moeten laten zien dat de Tilburgse hiphopscene zoveel méér kan bieden.”

De Typisch Tilburgs!-remix laat dan ook een variatie aan rapstijlen zien. De hele line-up van de possecut is De Preeker, MeneerC, ATTITUDE, Ricky, Shan-D, De 1’3, Lucky Luck, RIEK, Just-B, Zad3 & FÅLCON. De ene mc flowt in double time over de beat, een ander prijst het bijelkaar zetten van de groep en de samenwerking, en een ander laat weten de friet-of-patat-discussie beu te zijn. “Je zou kunnen zeggen dat het een eerlijke poging is om verschillende kampen uit de stad samen op één beat te krijgen. Daarmee willen we een startschot geven aan meer samenwerking en saamhorigheid onderling. De vlag die we door Jostakid hebben laten ontwerpen is geen vlag voor mij of voor De Preeker, maar een letterlijke vlag waaronder we als Tilburgse artiesten kunnen verenigen.”

“We wilden de diversiteit van de stad zo goed mogelijk laten horen.”

In de video zitten naast de rappers zelf ook vele prominente Tilburgse plekken en entrepreneurs. “Het was een hele opgave om zoveel individuen op één plek te krijgen. Mede dankzij de corona-maatregelen moesten de opnames van de video afzonderlijk van elkaar. We wilden er niet te lang mee blijven wachten, dus dat zette wat extra druk op de ketel. Maar we hebben het uiteindelijk in twee dagen kunnen fixen.” Het idee van de track was om de diversiteit binnen Tilburg zo goed mogelijk te laten horen. Helaas was niet iedereen down met het idee, maar aan de andere kant kon ook niet iedereen meedoen, anders zou de track wel héél lang worden. Het was een hoop geregel, maar iedereen die meedoet op de track was flexibel.”

Het resultaat stemt Rodgairo blij: “Die diversiteit komt wel echt naar voren; iedereen op de track rapt weer anders dan de vorige. Misschien inspireren we rappers in andere steden om een soortgelijk project op te zetten. Dat hoeft niet per sé de ‘Typisch’-challenge te zijn, maar we zitten toch in een verzwaarde, gedeeltelijke lockdown. Een hoop artiesten hebben nu iets meer tijd om materiaal uit te brengen. En hoe vet is die cypher-feeling? Ik werd altijd enthousiast als er een cypher dropte; of het nou van Def Jam of de BET Awards was, of in Nederland met de 101 Barz-cyphers. Als we dat gevoel bij anderen oproepen, is het sowieso al een win wat mij betreft!”

Check de track/video hieronder.

Geplaatst door bowie op 13 november 2020