Typhoon hypnotiseert de Rotterdamse Schouwburg

 

 

Omdat BIRD te klein is en Rotterdam triest genoeg geen fatsoenlijk poppodium heeft voor pakweg 1.000 bezoekers, is de organisatie uitgeweken naar de Schouwburg. Enigszins onwennig is het wel om voor een hiphopoptreden een modern theater binnen te wandelen om vervolgens over gestoffeerde trappen een zaal te betreden met aan de zijkant en op de balkons stoelen.

 

 

Aan rapper/zanger/muzikale duizendpoot GMB aka Gery Mendes de taak om het gevarieerde publiek op te warmen. Dit doet hij met een korte, ingetogen akoestische set waarin hij eigenlijk enkel zijn zangkunsten vertoont. Ik zie toch liever de energieke rapper GMB die met Meanwhile een zaal op z’n kop zet… Maar goed, het is een prima opstap naar de hoofdrolspeler van vanavond.

 

 

Ty opent toepasselijk met We Zijn Er en bouwt zijn set zorgvuldig op waarbij je al voelt dat de show uitmondt in een explosie van energie. De band is perfect op elkaar ingespeeld en speelt alles behalve een figurantenrol. Uiteraard worden alle nummers van Lobi Da Basi gespeeld, maar is er gelukkig ook ruimte voor ouder werk. Zo is de remake van Zo Niet Mij indrukwekkend, is halverwege de twee uur (!) durende show Brand Los het startschot voor de eerste pit vooraan en doet klassieker Bumaye het nog altijd goed.

 

 

Af en toe neemt de goedlachse rapper gas terug met bijvoorbeeld een toffe akoestische uitvoering van Sta Me Toe, maar over het algemeen is het feest. IJswater, de drummer die onder eigen begeleiding een tof stukkie rapt in ’t Engels, festivalknaller Zandloper: allemaal hoogtepunten. Na laatstgenoemde nummer zet het publiek spontaan nog een keer het aanstekelijke refrein in. Een refrein dat overigens niet zou misstaan als voetballiedje, maar dat terzijde.

 

 

Het concert eindigt hoe het begon: enigszins onwennig met het rustige Liefste. Neemt echter niet weg dat Typhoon op dit moment gewoonweg de beste Nederlandse hiphopact is. Zijn energie is nog altijd even aanstekelijk als tien jaar geleden en de band geeft nummers echt een extra dimensie. Mocht je Ty na de release van Lobi Da Basi nog niet hebben gezien, dan weet je wat je te doen staat.

 

Geplaatst door bowie op 4 november 2014