Tymon de Laat vereeuwigt Jeangu Macrooy levensgroot op een muur tegenover Rotterdam Ahoy

Rotterdam wordt door diverse citydressers aangekleed zodat de stad er tijdens het Eurovisie Songfestival 2021, dat in Rotterdam Ahoy plaatsvindt, op zijn best uitziet. Stichting Hiphop In Je Smoel is een van de partijen die gaat zorgen voor dat moois. Hun project UP Street Rotterdam begint met een muurschildering waarin kunstenaar Tymon de Laat niemand minder dan Jeangu Macrooy vereeuwigt en eindigt met een grote street art-installatie naast Rotterdam Ahoy. Beide onderdelen onderstrepen de slagzin ‘Open Up To Rotterdam’ vanuit Host City met verve.

Street art komt voort uit graffiti, een beweging die onderdeel is van de hiphopcultuur. De rauwheid en de architectuur van Rotterdam laten zich perfect lenen voor grote muurschilderingen. Kunstenaar Tymon de Laat is er een specialist in. Hij zoekt altijd naar contrast, wat zich manifesteert in kleurrijke en energieke vormen. Zijn signatuurstijl kent zijn oorsprong dankzij zijn reizen door Latijns-Amerika; iets dat je nog altijd terugziet in de typerende en rijkelijk gekleurde vlakken in de gezichten van zijn portretten.

Tegenover Rotterdam Ahoy, aangrenzend aan de ingang van de supermarkt aan de Sallandweg, zal De Laat tussen 6 en 19 april werken aan zijn nieuwste schildering. Daar vereeuwigt hij dan Jeangu Macrooy levensgroot op een muur, de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival. De onthulling zal zijn op 19 april. Hij heeft zijn schets al af: “De hoopvolle blik van Jeangu staat gericht op de horizon en de toekomst, waarbij het licht van de nieuwe dag op zijn gezicht zal strijken. Op de achtergrond komen vele plantachtige vormen, die geïnterpreteerd kunnen worden als bladeren of wortels. Die zullen weergegeven worden in alle kleurschakeringen, die staan voor de diversiteit van de maatschappij en zijn vrij om alle richtingen op te groeien.”

Ook de organisatie van het project is razend enthousiast. “We zijn er trots op dat Host City ons heeft gevraagd om dit te realiseren. Het formaat van de muur verraadt al dat er een groots kunstwerk zal ontstaan. Fans van het Eurovisie Songfestival én street art-liefhebbers mogen dit niet missen!”, aldus Dave Vanderheijden, directeur van Hiphop In Je Smoel.

Container-installatie

Maar dat is nog niet alles, want het UP Street Rotterdam-project is tweeledig. Op de parkeerplaats naast Rotterdam Ahoy zullen kunstenaars uit zes deelnemende landen gezamenlijk werken aan een installatie bestaande uit grote zeecontainers. Zes kunstenaars uit de vijf grootste deelnemende landen en het gastland, krijgen carte blanche om daarop aan het werk te gaan met het thema ‘The Embrace’, waarmee zij de stad Rotterdam haar gastvrijheid laten uitstralen. Dit om de slogan ‘Open Up To Rotterdam’ te versterken.

Een uitkijktoren naast de installatie geeft de bezoekers de mogelijkheid om het werk vanuit prachtige hoeken te bekijken. Van 6 t/m 15 mei zullen de kunstenaars aan het werk zijn. Daarna wordt er nog een speciale grondschildering toegevoegd. De container-installatie is dan op tijd klaar voor de finaleweek van het Eurovisie Songfestival 2021. De exacte line-up van kunstenaars kwam via een open call tot stand en is als volgt:

Studio Yasja – Nederland
Maga – Spanje
Loic Monde – Frankrijk
Luogo Comune – Italië
BASE23 – Duitsland
David Puck – Engeland

Over Stichting Hiphop In Je Smoel

Stichting Hiphop In Je Smoel maakt zich al jaren sterk voor de hiphopcultuur en daarmee ook street art in Rotterdam. Onder de Rewriters-vlag presenteerden ze diverse muurschilderingen in de stad, eigen street art-wandelroutes in een app en organiseerden ze het street art-festival POW! WOW! Rotterdam. Maar wie had gedacht dat er een link te maken viel tussen hiphop en het Eurovisie Songfestival? Met het nieuwe project Up Street Rotterdam bewijst de organisatie dat dat kan, op een authentieke manier.

#UPstreetRotterdam is een onderdeel van het Citydressing Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor het complete programma op www.openuptorotterdam.eu.

Meer werk van Tymon de Laat zien? Check zijn Instagram.

 

Geplaatst door bowie op 30 maart 2021