Tussen de Regels met Sticks: Kurupt – Doggy Dogg World

Kurupt – Doggy Dogg World (track van Snoop Doggy Dogg, verse 2)
Well if you give me ten bitches then I’ll fuck all ten
See my homey Snoop Dogg sippin juice and gin
Don’t slip, I’m fo’ to set trip, to get papers
Styles vary, packin flavor like Life Savers
Ain’t that somethin, talk shit and I’m dumpin
I had your whole fuckin block bumpin
Don’t sweat, but check the technique, I’m unique like China
Ya never find the bomb-a-rama then this nigga behind ya
So peek-a-boo, clear the way, I’m coming through
One-two, three, you can’t see me
I’m a G like that strapped with hit hard tactics
A fuckin menace, usin hoes like tennis rackets
It’s on again, it’s on and poppin
All I see is green, so there ain’t no stoppin
I wanna see some panties droppin
I’m comin from L.A., she used to chill with Dre up in Compton
(All I ever did was just use that hoe
Show her my dickies, get with these, and kick flows)
I’m dishin out blues, I’m upsetting like bad news
Cut off khakis, french braids, and house shoes
Kurupt, the name’s often marked for catchin slugs
and I smoke weed for the fuck of it
Ruff and rugged shit, it’s unexplanitory how I gets wicked
but it’s mandatory that I kick it
Check it, I’m runnin hoes in 94, now must I prove it
Hoes call me Sugar Ray for the way I be stickin and movin
Prepare for a war, it’s on, I’m head huntin
Hit the button, and light shit up like Red Dawn
Peep, the massacre from a verbal assassin
Murderin with rhymes packin Tec-9’s for some action
You really don’t know, do you, you fuckin wit a hog
You can’t do me, I’m goin out looney like O-Dog

Doggy Dogg World is een track van het classic debuutalbum Doggystyle van Snoop (Doggy) Dogg, dat in 1993 verscheen via Death Row Records. The Dramatics en Tha Doggpound zijn ook te horen op Doggy Dogg World. Net als de rest van het album is het nummer geproduceerd door Dr. Dre.

Waarom?
“Ik had heel simpel een classic verse van Nas, Snoop of Scarface kunnen kiezen, maar ik ga voor deze gruwelijke verse van Kurupt. Kurupt is onderschat als een malle. Hij is easily top tien MC van de nineties. Deze verse is stijl boven inhoud, zoals wel vaker bij hem het geval is. Maar dan ook wel meteen heel veel stijl. Ik zeg sowieso in het algemeen stijl boven inhoud. Al heb je het antwoord op vragen als: ‘Waarom zijn we hier? Wat is het nut van dit alles?’, als je het niet flex weet te brengen, ga ik niet naar je luisteren. Andersom daarentegen: al rap je grote onzin, als het tof klinkt, knijp ik een oogje dicht. Jazeker.”

“Ik hoorde deze track en verse toen ik Doggystyle gekocht had bij de Free Record Shop destijds. Dat was toen echt een toffe winkel. Deze track vond ik altijd al een van de betere singles. Clippie was ook gepast, alles echt superstylish. Ik was nog te jong om bezig te zijn met of het heel goed was, lyrisch gezien. Niet lyricaal, hè, dat woord bestaat niet. Achteraf gezien, hoorde ik toen zonder het te beseffen al goed dat de cadans van de tekst en het woordgebruik wel heel strak zijn. Plus zijn stem is wreed. De I don’t give a fuck-ness druipt er van af. Jong en arrogant. Don’t sweat, but check the technique. Een kleine verwijzing naar Rakim, omdat Kurupt een MC is. Snapte? Die verse van Kurupt verkies ik boven die van Snoop of Daz in deze track, omdat hij deze line dropt: Usin’ hoes as tennisrackets. Stel je voor, hè. Doe het maar eens. Snoop krijgt sowieso zijn props al voor deze plaat en Daz is gewoon Daz.”

Gewoon MC’en
“Haha, usin’ hoes as tennisrackets. Kom op man, moet je eens proberen. Is nog vrij zwaar ook volgens mij. Ook een erge zin: If you give me ten bitches then I fuck all ten, see my homie Snoop Dogg sippin juice and gin. Dat is de wreedste line om een rap mee te beginnen sinds I came in the door, said it before enzovoorts van Rakim op Eric B is president.”

“Kurupt is wel een inspiratie voor me geweest. Hij heeft in me los gemaakt dat ik wilde rappen, gewoon mc’en weet je wel. De Slangeleer achtige tracks maken. Het spugen van je teksten. Hij doet dat. Verder ga ik natuurlijk niet proberen om dezelfde sfeer neer te zetten. Ik ben mijn eigen persoon. Zelfs op redelijk West Coast georiënteerde beats is het nog steeds Sticks zijn visie en flow die je hoort. Uiteraard.”

Op zondag 23 september staat Sticks met Kubus en Rico tijdens de tweede editie van BoomDox in Mini Mall Rotterdam. Verder is hij te zien op 17 augustus in Martiniplaza Groningen (met Kubus en Rico), op 21 september in Hedon Zwolle (met Das Pri-V), op 22 september in Utrecht (8.6 Ambush Tour, met FTG). Eind september verschijnt FTG 4, waarop Sticks vanzelfsprekend ook te horen is.
 

Geplaatst door bowie op 13 augustus 2012