Tussen de Regels met Spacekees: Method Man & Mary J. Blige – All I Need

In Tussen de Regels waardeert een rapper het werk van collega’s door zijn/haar favoriete verse te bespreken. Dit keer is het de beurt aan Spacekees. Hij kiest voor All I Need van Method Man en Mary J. Blige.

SpacekeesSmoelwerkPic09

Method Man & Mary J. Blige – All I Need (verse 1)
Shorty I’m there for you anytime you need me
For real girl, it’s me in your world, believe me
Nothing make a man feel better than a woman
Queen with a crown that be down for whatever
There are few things that’s forever, my lady
We can make war or make babies
Back when I was nothing
You made a brother feel like he was something
That’s why I’m with you to this day boo no fronting
Even when the skies were gray
You would rub me on my back and say, baby it’ll be okay
Now that’s real to a brother like me baby
Never ever give my cootie away and keep it tight aight
And I’mma walk these dogs so we can live
In a fat-ass crib with thousands of kids
Word life, you don’t need a ring to be my wife
Just be there for me and I’mma make sure we be
Living in the effin lap of luxury
I’m realizing that you didn’t have to funk with me
But you did, now I’m going all out kid
And I got mad love to give, you my nigga


Method Man is een vooraanstaand lid van de Wu-Tang Clan. Op zijn eerste soloalbum genaamd Tical, stond het nummer All I Need, dat later voorzien werd van vocals door Mary J. Blige. Met die versie van het nummer won het duo in 1996 een Grammy.

Waarom?
“Ik wilde graag een nummer kiezen dat veel voor me betekend heeft. Eerst kwam ik bij Biggie of Eminem uit. Suicidal Thoughts van Biggie misschien, maar die is wel heel heftig. Eminem viel al snel af. De liefde tussen hem en mij is een beetje over. Ik voel me bedrogen. Hij slooft zich te veel uit, zijn raps zijn gewoon niet meer te volgen. Het is niet meer zoals vroeger. Ik schaam me daar zelfs een beetje voor.”
Niet Biggie of Eminem dus, waarom wel Method Man? “Dit nummer is denk ik het eerste nummer waarvan ik de teksten uit mijn hoofd kende. Ik was 15 jaar toen het nummer uitkwam, een beetje aan het puberen dus. Ik was een soort van boos kind, haha! De eerste keer dat ik dit nummer hoorde, had ik meteen zoiets van: ja, dit is vet. Zeg nou zelf, wat is er nou stoerder dan een gast uit de hood die een ode brengt aan zijn vriendin? De hele sfeer van dit nummer stond me wel aan. Echt underground en een beetje stoffig ook, maar tegelijkertijd zou je dit nummer ook best samen met je moeder kunnen luisteren.”

Nadat Spacekees de tekst eerst foutloos meerapt, ontleedt hij het nummer zin voor zin. “Method Man spreekt ook gewoon de waarheid. Ik ben het met alles wat hij in dit nummer zegt eens. Hij omschrijft een relatie zoals die zou moeten zijn. Vooral de loyaliteit spreekt me aan. Het gaat over ups en downs en dat je elkaar daarbij moet helpen. Er zijn natuurlijk veel van die afgezaagde liefdesliedjes, maar dit nummer is echt een stoere manier om te zeggen dat je van iemand houdt. Wat ik ook heel vet vind, is de sample van Biggie van het nummer Me And My Bitch, die je in het begin hoort. Het genre liefdesliedje komt best vaak terug bij rappers. Ik Wil Een Meisje was een liefdesliedje op mijn manier.”

Spacekees kende in 2005 succes met het nummer en het meisje dat hij in het nummer zocht, heeft hij inmiddels gevonden. Nadat de rapper eerder met Jiggy Djé en later met Önder aka Murda Turk samenwoonde, is De Kribbuh nu al zo’n twee jaar de thuisbasis van Kees en zijn vriendin. “Ik merkte dat ik wel klaar was voor die stap. Vroeger wilde ik het niet, ik genoot veel te veel van het single zijn. De Kribbuh heeft met Jiggy en Turk echt gekke tijden gekend. Er zijn hier zoveel nummers opgenomen, Noah’s Ark is hier begonnen en dan heb ik het nog niet eens over de feestjes. Nu samenwonen met mijn vriendin bevalt me ook heel goed, het is een nieuwe fase. Tuurlijk, we hebben andere interesses. Zij houdt van kleren en shoppen en ik van hiphop en transformers. Maar je hoeft ook niet hetzelfde te zijn. Als je elkaar goed uit kan staan en als je er uiteindelijk voor elkaar bent, heb je een goede basis voor een relatie. Precies zoals Method Man het beschrijft eigenlijk.”

Spacekees bracht in september samen met Yung Felix de Held EP uit. Morgen (29 november) is hij samen met onder meer Typhoon, Sticks en Önder te vinden op Definitie van Hiphop in Tilburg.

Geplaatst door bowie op 28 november 2014