Tussen de Regels met Leeroy: Kendrick Lamar – Cut You Off (to grow closer)

Kendrick Lamar – Cut You Off (to grow closer) (verse 2)
Uh, I’m tryna learn something new
I’m tryna surround myself with people that inspire me
or at least inquire similar desires
to do what it T-A-K-E just to reach the T-O-P
I’m talking ideas, motivation
It’s more than making enemies my nigga
Oh, that’s not your memo? Then tell me why you constant stressing
on how much you well connected like centipedes my nigga?
I function with you and you flaunt your pistol
Every second tell me how you pressed him at the Monte Crystal
Where so-and-so from, and what neighborhoods beefing
Who baby momma’s a rat, and who got killed last weekend
That shit is mad depressing, bringing me down
Speak on something with some substance that can get us both paid
rather than telling me how these niggas jocking your style
or his rims ain’t bigger, pussy nigga, I’ma cut you off

 

Cut You Off is afkomstig van Overly Dedicated, een mixtape van Kendrick Lamar uit 2010 die is verschenen via Top Dawg Entertainment. De track is geproduceerd door Tae Beast.

 

 

Waarom?
“Op The Game na had ik in jaren geen dope Westcoast MC gehoord totdat ik Kendrick Lamar ontdekte. Die was echt verfrissend en tekstueel ook erg sterk, wat wel nodig was na alle bullshit die er de afgelopen jaren allemaal is uitgekomen. Cut You Off is een van de eerste tracks die ik van Kendrick hoorde en ik vond ’m meteen dope. Het moment dat die track me echt pakte was toen ik ergens in 2010 terug reed vanuit Tilburg naar Amsterdam. Ik had net mijn eerste auto gekocht van Boef (van Boef en de Gelogeerde Aap, red.) en ik zat tijdens mijn eerste ritje alleen in de auto terug. Toen heb ik eens goed geluisterd naar wat Kendrick nou eigenlijk rapt en welke boodschap hij over wil brengen. Sowieso zat deze track lange tijd bij de vaste selectie tracks die ik draaide tijdens het auto rijden, dus ik heb er wel mooie herinneringen aan.

 

Met de tekst van de tweede verse en eigenlijk de hele track kan ik me identificeren. Ook ik heb een aantal mensen in mijn omgeving gehad die zijn blijven hangen in hetzelfde ding: op anderen letten, haten op anderen. Uiteindelijk levert het alleen negativiteit op. Hangen met jou is alleen maar hoofdpijn, want we belanden weer in een vechtpartij of krijgen weer ruzie met die en die. Dus op een gegeven moment heb ik zoiets van: jouw karma is slecht, dus blijf met jouw karma uit mijn buurt. I’ma cut you off.

 

I’m tryna learn something new, I’m tryna surround myself with people that inspire me. Dat staat me heel erg aan. Ik wil nieuwe dingen leren en alleen maar met mensen hangen die me stimuleren om nog harder te werken en goed bezig te zijn. Ook de laatste zinnen voel ik helemaal: Speak on something with some substance that can get us both paid rather than telling me how these niggas jocking your style or his rims ain’t bigger, pussy nigga, I’ma cut you off. Gewoon die negatieve personen confronteren: praat money met me of praat niet met me, stop met bullshit praten.”

 

Balans
“Vanaf het moment dat ik Kendrick Lamar ken, is hij wel een van mijn favorieten. Eigenlijk durf ik wel te zeggen dat hij voor mij de best rapper alive is. Velen zijn het niet met mij eens, maar ik kijk vooral naar wat mensen nu doen in plaats van wat ze voorheen allemaal gedaan hebben. En ik vind het heel bijzonder hoe Kendrick, toen deze track uitkwam als 23-jarige, met zoveel knowledge komt, zonder corny te klinken. Hij heeft een goede balans tussen street en conscious en je kunt er nog op feesten ook. Bij bijvoorbeeld Jay-Z, die inmiddels over de 40 jaar is, mis ik de onderwerpen die de jongeren van nu aanspreken. Op de laatste paar albums die ik van hem heb gehoord, maakt hij veel references naar onder andere allerlei dure kledingmerken, maar ik heb met die kledingmerken helemaal niks te maken.

 

Bij een goede verse pakt een goede flow en opvallend stemgeluid me meestal als eerste. Daarna komen de punchlines of de inhoudelijke boodschap. Wat wil de rapper bereiken en overbrengen? Kendrick wil af van het geroddel van zijn vriendinnen en de negativiteit van zijn vrienden. I’ma cut you off. Zonder hem te kopiëren, inspireert hij me denk ik onbewust wel om op een bepaalde manier mijn eigen leven te beschrijven. Op mijn album Leeroy Draait Door is dat positieve dat dan overblijft ook aanwezig. Eerder dit jaar ben ik naar zijn optreden in de Melkweg geweest, een hele toffe show. Ik was te lui met een kaartje kopen en wilde op straat nog van iemand overkopen, maar iedereen bleek zelf naar het optreden te willen. Toen heb ik een bewaker 50 euro betaald en die heeft me zo alsnog naar binnen gelaten. Ik móést die show gewoon zien.”

 

Leeroy werkt samen met Hayzee en Akwasi aan een nieuw Zwart Licht album. Ook is hij bezig met een soloproject, in de loop van dit jaar wordt er meer over bekend gemaakt. Een aantal tracks en clips is dit jaar nog te verwachten als opwarmer voor de aankomende releases.

Geplaatst door bowie op 2 september 2013