Tussen de Regels met De Gelogeerde Aap: Eminem – Dead Wrong

 

Eminem – Dead Wrong (track van The Notorious B.I.G., verse 3)

There’s several different levels of devil worshipping: horse’s heads,
human sacrifices, canibalism, candles and exorcism
Animals havin sex with ‘em; camels, mammals and rabbits
But I don’t get into that, I kicked the habit – I just,
beat you to death with weapons that eat through the flesh
And I never eat you unless the fuckin’ meat looks fresh
I got a lion in my pocket, I’m lyin, I got a nine in my pocket
and baby I’m just, dyin to cock him
He’s ready for war, I’m ready for war
I got machetes and swords for any faggot that said he was raw
My uzi’s as heavy as yours, yeah you met me before
I just didn’t have as large an arsenal of weapons before
Marshall will step in the door, I lay your head on the floor
With your body spread on the bedspread, red on the wall
red on the ceilin, red on the floor, get a new whore
Met on the second, wed on the third;
then she’s dead on the fourth – I’m dead wrong
 
In 1999 verscheen Born Again, een postuum uitgebracht album van The Notorious B.I.G. Op de track Dead Wrong, geproduceerd door Bad Boy producers Chucky Thompson en Mario Winans, is ook de rond die periode doorbrekende Eminem te horen. 

Waarom?
“Na Wu-Tang was Eminem voor mij de baas. Ik denk dat ik meteen nadat ik die verse hoorde op Dead Wrong ‘m tien keer heb teruggeluisterd. Ik werd echt weggewapperd daardoor, ik vond dat zo ontzettend vet. Die absurdistische teksten en de klankrijm. Nog steeds vind ik dit zijn beste verse. Ook omdat ik grote fan ben van Biggie en op Dead Wrong blijft Eminem niet alleen overeind, hij killt Biggie gewoon in één verse. Dan ben je wel echt een grote. Toen ik voor dit item aan het nadenken was, schoot Dead Wrong me te binnen en er kwamen meteen allemaal flarden van die verse bij me naar boven. Ik heb ‘m jaren niet gehoord, maar heb de tekst wel onthouden. Dat heb ik bij Amerikaanse teksten niet snel, dus dat zegt veel.”
 
Klankrijm, dubbelrijm en absurdisme
“Lines speciaal uitlichten is bijna niet te doen, ik vind de hele tekst vet. Die eerste zin is al gruwelijk: There’s several different levels of devil worshipping. Dat zet je al even aan het denken en dan komt ie met: horse’s heads, human sacrifices, canibalism, candles and exorcism haha…, dan ben ik al klaar, snap je? Hij komt eerst met een soort feit en daarna gaat ie de verschillende vormen van devil worshipping uitleggen en dan komt hij me toch met shit: Animals havin sex with ’em; camels, mammals and rabbits. Dat vind ik heel vet, dat is puur associatief naar animals toe. Zo ben ik ook vaak bezig. Dan heb ik iets geschreven en vervolgens ga ik dingen bedenken die met dat woord te maken hebben. Maar dan: But I don’t get into that, I kicked the habit. Haha, hij doet dat niet meer, hij is er van afgekickt. Dat is zo absurd, geweldig. Die eerste vier zinnen vormen gewoon één grote, absurde multi-klankrijm en dan ben ik al verkocht. Hij blijft ook maar doorgaan, haalt bijna geen adem en dan ben ik gewoon weggewapperd. En ineens pakt Em een heel andere flow die ook altijd erg blijft hangen bij I got a line in my pocket, I’m lyin, I got a nine in my pocket and baby I’m just, dyin to cock him. Voor zover ik weet was Eminem een van de eersten die binnen een 16 wisselt qua timing, zoals hier. Als je dat doet bovenop klankrijm, dubbelrijm en inhoudelijk absurdisme ben je een killer.
 
Ik denk dat hij mij stiekem ook wel heeft beïnvloed. Ik heb het idee dat het bij hem in bepaalde tracks ook gewoon om klank gaat en niet per se om de betekenis van die klanken. Daar houd ik zelf ook heel erg van. Aan mij vragen ze ook wel eens waar ik het allemaal over heb. Nou, in sommige gevallen klinkt het gewoon lekker en gaat het om die aaneenschakeling van lettergrepen en klanken. Dat vind ik vet. In een Nederlandstalige rap rijmt naar mijn idee ‘ij’ en ‘ui’ gewoon op elkaar. En zulke klanken laten rijmen deed hij ook heel veel, in het Amerikaans dan. Daar heb ik wel inspiratie vandaan gehaald. Zeker sinds ik echt qua schrijfstijl m’n shit heb gevonden als Aapie, doe ik dat echt veel. Als vijf lettergrepen op elkaar rijmen, maakt de betekenis voor mij al niet meer uit. Inhoudelijk lijk ik niet op Eminem, het lijkt me eerder dat Steen door hem is beïnvloed. De Gelogeerde Aap is natuurlijk veel vriendelijker qua raps, want dat past meer bij mij.”
 
De Gelogeerde Aap bracht met zijn vaste muzikale partner Boef eerder dit jaar het derde album Niet Hier uit via Top Notch. Onlangs verscheen daarvan een nieuwe videoclip bij Ga Vliegeren. De komende weken is het duo te zien in onder meer Bergen Op ZoomDelft (beide Record Store Day, 20 april), Vlierden (9 mei) en Haarlem (11 mei). 
Geplaatst door bowie op 19 april 2013