Tupac – Live at The House of Blues

Volgend jaar september is het een decennium geleden dat Tupac op een ziekenhuisbed stierf. Zes dagen na te zijn beschoten in Las Vegas, op de passagiersstoel naast big boss Suge Knight, verruilde 2Pac onvrijwillig zijn thug life hier op aarde voor een plekje als thug angel. Al snel bleek zijn muziek onsterfelijk te zijn. Nog geen maand na zijn dood verscheen één van zijn sterkste albums Makaveli – Don Killuminati: 7 Day Theory. Het laatste album dat hij zelf heeft afgerond en waar hij de vocalen in slechts drie dagen voor had opgenomen. Vervolgens verscheen er elk jaar een officiele cd met ‘nieuwe’ tracks, en inmiddels is er net een tweede cd uit die gebaseerd is op Tupac zijn poëzie-albums. De kwaliteit van de officiele postuum releases nemen met het jaar af, maar duidelijk is dat 2Pac voor zijn dood ongelooflijk veel tijd in de studio heeft doorgebracht. Bij Biggie werden al snel de accapella’s van bekende tracks gebruikt om ‘nieuwe’ tracks te construeren, maar Pacaveli had werkelijk nog een hele stapel onuitgebrachte nummers opgenomen. Na zijn dood is zijn populariteit en zijn discografie meer dan verdubbeld. Naast die constante stroom van cd’s worden de fans de laatste jaren ook volop gepest met dvd’s die claimen het ‘echte verhaal’ van Tupac vertellen. Geen wonder dat je de meest uitgebreide collectie Tupac dvd’s bij de Cash Converter kan vinden.

De twee jaar geleden verschenen docu Resurrection was al een stap in de goede richting, maar een biografie is wat anders dan een live-dvd waarin niet zijn vrienden, familie en advocaten, maar 2Pac zelf continu voor de camera staat. Ook zijn er natuurlijk wat films met de acteur Tupac Shakur op dvd verschenen (wanneer komt Juice eindelijk in Nederland uit???), maar voor de liefhebber van zijn muziek is een opname van een goede live-show wat er nog écht in zijn of haar! (Pac was een groter sexsymbool dan LL) collectie ontbreekt. Nu is er dan eindelijk een dvd met de rapper in de hoofdrol én op het podium.

De camera’s die deze dvd hebben geschoten waren erbij toen Mr. Thug Life op 4 juli 1996 het betrekkelijk kleine podium van The House Of Blues in Atlanta opstapte. Zwarte schoenen, witte baggy broek, wit hemd en een los zwart overhemd. Met zijn gladgeschoren hoofd en zijn Deathrow medaillon om zijn nek bungelend komt hij zonder aankondiging vanuit de coulissen zetten. Veel nummers van All Eyez On Me en enkele 7 Day Theory nummers worden met veel expressie en overtuigingskracht gebracht. Al vrij snel in zijn set is hij zijn tekst kwijt maar zodra de volgende track begint te lopen is Pac er weer helemaal bij. De mics staan lekker hard afgesteld zodat Pac goed verstaanbaar is en de beats wat meer op de achtergrond bonken. Alles wat Pac goed doet, doen The Outlawz verkeerd. Hoofdzakelijk ongeïnteresseerd en slecht verstaanbaar zijn deze back-up rappers niks meer dan vulling van het podium. Wanneer één van The Outlawz zelf even mag spitten pak ik er de dvd-hoes bij om te kijken welke Pac tracks ik nog kan verwachten, maar zijn show blijkt al bijna ten einde te zijn! Het grootste aantal hoofdstukken op deze dvd zijn ingeruimd voor Snoop Doggy Dogg. Hij blijkt de hoofdact te zijn op deze Deathrow dvd. Op de hoes is het toch echt 2pac die prominent, met zijn vingers in een ‘W’ gevouwen, voor de camera poseert. Linksboven hem staat zijn naam in dikke letters afgedrukt. De naam Snoop Dogg vind ik vele malen kleiner terug, onder aan de voorzijde. Er staat ‘featuring’ Snoop Dogg terwijl hij de headliner op de flyer in Atlanta was! Naar de reden voor deze opvallende opmaak van de cover kan ik alleen gissen, maar het is jammer dat de fan feitelijk opnieuw in de maling wordt genomen. Nu zullen de meeste Pac-fans ook het geblaf van Snoop Dogg waarderen, maar het blijft op zijn minst vreemd.

Nog voordat Snoop is begonnen met rhymen ben ik al onder de indruk van het charisma dat hij uitstraalt. Geheel in het blauw gekleed kijkt de boomlange voormalig protegé van Dr. Dre agressief het publiek in. Het lijkt een kruising tussen imponeren en hypnotiseren en het publiek heeft hij daarmee al snel in zijn macht. Hij doet zeker niet onder voor zijn voorprogramma en de back-ups van Daz en Kurupt zijn vele malen beter dan die van The Outlawz. De meeste tracks komen van Snoop’s en The Doggpound’s debuut en de ergernis ivm de korte show van 2Pac ben ik snel vergeten als The Shiznit, G’z & Hustlas, New York en For My Niggaz and Bitches luid en duidelijk worden neergezet. Ook de man met de kenmerkende zwarte bolhoed is aanwezig om de show compleet te maken. Vanaf mijn kant van het bed, zing ik samen met Nate Dogg uit volle borst; “When I met ya last night baby!!”. Als DJ Pooh het laatste nummer start, staat het podium inmiddels helemaal vol met ‘vrienden’. De eerder op het balkon swingende Suge Knight staat in een rood driedeligpak, met een dikke sigaar in zijn mondhoek, rustig te bouncen tussen de homies. Ook 2pac is met ontbloot bovenlijf niet meer in de backstage te vinden. Na Gin & Juice heeft hij al snel een mic te pakken en neemt hij de show over. Snoop zit rustig op één van de monitoren als Pac op het podium onrustig heen en weer loopt en ondertussen nog eens flink duidelijk maakt dat hij niks moet hebben van fat boy. Vol van de adrenaline zegt Pac: “Niggas talking about peace. I don’t want peace. Fuck peace!” Er volgen nog tal van opmerkingen over de zwangerschap en het uiterlijk van Biggie’s wife. Nadat zijn speech ten einde is en Snoop for president is verkozen volgt de deathrow-collabo en perfecte afsluiter; 2 of Amerikaz Most Wanted. “Ain’t nothing but a gangsta party” en dat was het zeker.

De cd is geen exacte kopie van de audio die op de dvd staat. Zo ontbreken op de cd de stukjes waarbij de artiesten tegen het publiek praten. Vaag genoeg ontbreekt op de dvd weer de aankondiging van Snoop Dogg terwijl dit weer wel op de cd te horen is. Daarentegen heb je bij het luisteren van de cd weer niet door dat Snoop en The Doggpound tussen een paar strippers rondlopen tijdens Some Bomb Azz Pussy. De extra’s op de dvd zijn minimaal, maar met een vijftal volledige 2pac clips zal de fan zeker niet teleurgesteld zijn. Goed dat er eindelijk wat ‘echt’ 2pac materiaal te koop is maar erg jammer dat het niet gewoon eerlijk gebracht kan worden.

tracklist cd & dvd:
Tupac Shakur & The Outlawz
01. Ambitions Az A Ridah
02. So Many Tears
03. Troublesome
04. Hit ‘Em Up
05. Tattoo Tears
06. All About You
07. Never Call U Bitch Again
08. Freak ’n’ You ft K-Ci & JoJo
09. How Do You Want It ft K-Ci & JoJo

Snoop Dogg & Tha Doggpound
10. Murder Was The Case
11. The Shiznit
12. If We All Gonna Fuck
13. Some Bomb Azz (Pussy)
14. Ain’t No Fun ft Nate Dogg
15. New York
16. Big Pimpin’ ft Nate Dogg
17. Do What I Feel
18. G’z And Hustlas
19. Who Am I (What’s My Name)
20. Me In Your World
21. For My Niggaz And Bitches
22. Doggfather
23. Gin And Juice

Tupac & Snoop
24. 2 Of Amerikaz Most Wanted

Meer info: http://www.eagle-rock.com & http://www.deathrowrecords.net

Geplaatst door bowie op 24 oktober 2005