‘Trap Grammy’ is al het talent van Sevn Alias samengevoegd op één plaat

Hiphop is misschien wel het snelst groeiende en snelst veranderende muziekgenre ter wereld. Zeker in Nederland is er eens in de zoveel tijd een nieuwe meester die de taal van de straat het best begrijpt, het best spreekt en het best verspreidt naar een groot publiek (lees: miljoenen views op internet). In 2006 was dat bijvoorbeeld Kempi, later waren dat onder meer de broers Hef en Adje en Ismo en sinds anderhalf jaar is daar Sevn Alias, die onder zijn eerdere pseudoniemen al studio- en spitsessies online had staan maar pas echt op de radar kwam met Mrowen en een klapper maakte met Ma3lish, dat door het grootste hiphoplabel van Nederland nog eens extra werd gepusht. Drie EP’s en een labelcompilatie later wordt de honger naar een officieel debuutalbum gestild. Trap Grammy is eindelijk daar.

sevn-trapgrammy

Met een persoonlijke monoloog opent hij zijn eerste album op een verrassende manier, gevolgd door een track waarin hij uitlegt dat hij rapt om geld te maken voor zijn moeder. In de bridge spreekt hij haar zelfs even persoonlijk toe: Alles op z’n tijd mama, geef me tijd mama, al kost die shit m’n life mama, ‘t is voor life mama. Nooit eerder was hij zo persoonlijk, prima zet om op deze manier de openingsminuten van een debuutalbum te vullen. Want daarna is het voor Sevn vooral tijd om te doen waar hij goed is: frisse flows vol straatverhalen brengen, afgewisseld met originele refreinen. Meteen wordt op Dope Game en Traffic weer duidelijk waarom een Sevn X Hef project de fans niet onthouden mag worden. De wisselwerking, een vergelijkbare opkomst in de scene, perfect bij elkaar passende stemmen en gebruikte topics zorgen al op meerdere tracks voor vuur en dit keer is dat niet anders.

Verrassender is de track tussen de twee collabo’s met Bundy; een samenwerking met Akwasi op Who Dat. Dat de jonge mc niet vies is van grime liet hij al merken door tracks als Mandem als single te kiezen, maar deze productie is wel heel smerig, in positieve zin. Dat geldt trouwens ook voor concepttrack De Dam/Lijnbaan waarin Sevn het ongewis over zijn thuisstad (is het nou Rotterdam, Amsterdam of toch Almere) nog eens onderstreept op een bass heavy Esko beat. Sowieso zijn er productiewise op de eerste helft van de plaat alleen bangers te vinden.
Hoe anders is dat vanaf track negen, wanneer dancehall (ook niet onbekend in Sevn z’n oeuvre, beluister tracks als Gass, Fasta en Now She See Me) de overhand neemt in de instrumentaties, de snoeiharde bars plaatsmaken voor bijvoorbeeld een ode aan zijn vriendin en de featurings minder toevoegen dan eerder op de plaat. De hitgevoeligheid neemt toe met tracks als My Man en single Turnen, waarop hij samen met Rotterdam Airlines-collega’s Jairzinho en Kevin (die a.s. vrijdag zijn debuut-EP uitbrengt) ook de fans van de nu populaire hiphop tevreden stelt. Hier en daar misschien téveel voor de radio gemaakt, maar hij heeft nou eenmaal ook de mensen die hem door Gass hebben leren kennen te pleasen. Het best slaagt hij daarin als hij ‘gewoon’ weer hongerig rapt in de afsluitende track Weg Van Alle Stress, waarin hij een meezingbaar refrein combineert met verses over zijn grind met quotes als ‘Je moet niet denken dat het in de buurt feest is, er is geen feest als mijn maag nog te leeg is’ en ‘Een doezoe is leuk, maar ik ben op zoek naar een ton’. Ook origineel: hij wisselt binnen een verse venijnig gerapte zinnen af met gezongen regels. Een afsluiter waarin hij al zijn kwaliteiten prima benut.

Het toont de veelzijdigheid van Sevn Alias: bangers vol bars, de hardste grimetrack van Nederland sinds tijden, Top-40-materiaal voorafgegaan door een kijkje in de keuken van een drugshandelaar op Rechts/Links, een track voor zijn geliefde… hij kan én doet het allemaal. Dat levert een gevarieerd debuutalbum op waarmee hij zowel de straat als de club bedient, zonder daarbij in te boeten aan geloofwaardigheid. Niets van het album is zo memorabel als bijvoorbeeld Mrowen, Ma3lish of Kifesh en de verrassing van zijn appearance is een beetje weg, maar het maakt de muziek niet minder goed. Trap Grammy is een prima vervolg op zijn eerdere tapes en EP’s en vangt al het talent dat Sevn Alias heeft op dit moment.

Tracklist / stream:

Geplaatst door bowie op 15 november 2016